Het Lauwersmeer voor de avonturier

Een ware avonturier voelt zich thuis rondom het Lauwersmeer. Dit is de perfecte plek om te racen door de natuur, de ruige zee op te gaan of de spanning op te zoeken in de duisternis. Hieronder een aantal activiteiten die echt op je bucketlist moeten staan.

Dark Sky Park

Ben je bang in het donker? Dan is dit de activiteit om je grenzen te verleggen. In het Dark Sky Park Lauwersmeer ervaar je wat echte donkerte is. En dit is uniek: er zijn maar twee plekken in heel Nederland waar je ultieme duisternis kan ervaren. Nederland is namelijk een van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Onze ogen zijn zelfs zo gewend aan licht, dat je in het Dark Sky Park een tijdje nodig hebt om je ogen te laten wennen aan de donkerte. Als je eenmaal gewend bent, kan je fantastisch sterrenkijken. Bewonder de Melkweg, spot de sterrenbeelden of ga op zoek naar nachtvlinders. Er worden meerdere keren per jaar sterrenexcursies en vollemaanexcursies georganiseerd door Staatsbosbeheer. Houd hiervoor de activiteitenkalender van het Nationaal Park in de gaten. Maar je kan ook gewoon zelf op pad. Bestudeer de nachtkaart zo goed mogelijk van tevoren en laat je mobiel uit tijdens de wandeling zodat je deze lichtvrije zone optimaal kunt beleven.   

Lees meer

Zeehonden expeditie

Voel de wind in je haren en stap aan boord van een boot. Vaar via Lauwersoog de Waddenzee op: de natuurlijke habitat van de zeehond. Ga op expeditie om deze bijzondere dieren te ontmoeten. Onderweg zal de schipper je informeren over het bijzondere UNESCO Werelderfgoed gebied. Wanneer je op zee bent, zal je dichtbij de blootliggende zandbanken komen. Spot jij het verschil tussen de gewone en de grijze zeehond? Voor expedities met een grotere boot kan je terecht bij Wadop, voor een expeditie met een kleiner gezelschap op een rescueboot moet je bij Beleef Lauwersoog wezen. 

Watersporten

Watersporters kunnen hun hart ophalen in het Lauwersmeergebied. Zo kan je hier kanoën, zeilen, maar ook goed surfen. Hier heb je namelijk de perfecte combinatie van ondiep water en goede wind. Hoek van de Bant, Oostmahorn en de stranden bij Lauwersoog en Natuurdorp Suyderoog zijn aangewezen als surfplekken. Bij zeil- en surfschool de Lauwer kan je terecht voor verhuur van materiaal, maar hier kan je ook een lesje zeilen of surfen boeken.

Lees meer

Mountainbiken

Dwars door de bossen loopt een mountainbikeroute van iets meer dan 20 kilometer. De route is uitdagend, maar omdat het op de bodem van de voormalige Lauwerszee ligt hoef je geen intense hoogteverschillen te verwachten. Fiets over uitgestrekte, ruige riet- en graslanden of race door ondiep water. In het parcours zijn zandbulten en kombochten verwerkt, waar je over kan springen. Er is ook een North Shore aangelegd die ruim 300 meter lang is. Daarnaast fiets je ook nog een stuk over het defensie terrein, waar je je conditie kan testen op de tankbaan. De route is geschikt voor beginnende en gevorderde mountainbikers.

Lees meer

Eten & drinken

Bij ’t Ailand eten ze wat het Wad schaft. Hier wordt een groot deel van de vis zelf gevangen. Ook kan je mee op wadvistocht om je eigen eten te vangen. Van garnalen en vis tot oesters: je proeft het hier allemaal. Een andere plek om lekkere vis te eten is bij Palingrokerij Postma in Zoutkamp. In dit oude vissersdorpje vind je de kenmerkende gekleurde vissershuisjes waar de paling nog zelf wordt gerookt. Daarnaast is er ook nog veel andere keuze in (gerookte) vis. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen op afspraak.

Overnachten

Maak je avontuurlijke weekend écht af en ga kamperen in de natuur. Overnacht bijvoorbeeld bij it Dreamlân. Hier kan je op het natuurkampeerterrein terecht met je eigen tent of laat je een tipi tent opzetten. Ook zijn er tiny houses en vakantiehuisjes. Ga op pad met een kano of rooster in de avond marshmallows boven het vuur. Bij camping de Rousant kampeer je aan het water. Op deze camping heb je ruime plekken en mag je zelf kiezen waar je wilt gaan staan. Daarnaast kan je met een van de waterfietsen naar het eigen strandje van de camping varen.

Andere tips in het lauwersmeer gebied

Iets verderop

Alhoewel je je dus niet hoeft te vervelen rondom het Lauwersmeer, is dit ook de perfecte uitvalsbasis voor tal van activiteiten die net iets verderop liggen. Zo kan je verschillende wadlooptochten maken vanaf Pieterburen. Je kan kiezen om een Zwerftocht te maken, maar voor een echte workout maak je de oversteek naar Schiermonnikoog of Ameland. Deze tochten vragen een groot uithoudingsvermogen. Voor een groot deel wordt er gewandeld over stevige zandbanken, maar er zijn ook wat obstakels onderweg. Denk aan glibberige paadjes in de landaanwinningswerken of slikvelden waar je tot aan je knieën in wegzakt. Soms gebeurt het dat je tot borsthoogte door het water moet, al dan niet met behulp van een lang touw voor wat extra houvast in geval van sterk stromend water. Iets minder lekker weer? Het grootste indoorklimpark van Nederland ligt op een kwartiertje rijden van het Lauwersmeer. Bij Waddenfun kan je terecht als ervaren en beginnend klimmer. Met 45 bruggen en meer dan 300 meter aan ziplines ben je hier wel een middagje zoet. Wil je meer zien van de omgeving op een leuke manier? Huur dan een tuktuk en ga een dagje toeren door Groningen en Friesland.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief