Eropuit met het gezin bij het Lauwersmeer

Bij het Lauwersmeer is er veel te doen voor jong en oud. Er is niet alleen van alles te ontdekken voor de kleinsten, ook andere gezinsleden zullen verrast worden. Speuren in de natuur, klimmen, klauteren, kliederen en spelenderwijs heel veel leren: het Lauwersmeer biedt het allemaal. 

Speuren in de natuur

Ga met de kinderen de natuur in, want er is zoveel te leren en ontdekken. In Nationaal Park Lauwersmeer zijn meerdere wandelroutes opgezet speciaal voor kinderen. Wist je dat er in het park bijvoorbeeld kabouters wonen? Op het Kabouterpad vind je het bewijs. Haal bij het activiteitencentrum Lauwersnest je puntmuts op en speur naar kleine voetafdrukken in het zand. Daarnaast is er voor de iets oudere kinderen het Vogelbeleefpad. Bij het Lauwersnest kan je een boekje met opdrachten kopen en zo de 8 nestkasten in het park opsporen. Leer meer over de vele vogelsoorten die in het park wonen. Voor wie een wat langere wandeling wil maken, is er voor gezinnen met kinderen van 6-12 jaar het WasWadPad. In het Diepsterbos maak je een wandeling van 4,5 km langs allerlei speelelementen. Wandelaars worden meegenomen in de reis van wad naar woud.

Lees meer

Speelplekken

Bij het Lauwersmeer zijn meerdere speelplekken waar de jongsten kunnen spelen tot ze niet meer kunnen. Trek geen schone nieuwe kleren aan als je naar waterspeeltuin Lauwersoog gaat, want hier is het kliederen geblazen. Er is een baggertoestel waarmee je kan zand kan graven en een bouwplaats met kliedertafel. Naast het activiteitencentrum Lauwersnest is een natuurspeelplaats waar je kan klimmen in een toren en vliegen als een vogel met de kabelbaan. Klauter in de netten en touwen die er hangen of vang waterbeestjes in de vijver.

Cursus junior boswachter

Neem je verrekijker mee en stap even in de schoenen van een echte boswachter. Een boswachter of gids van Nationaal Park Lauwersmeer zal je de fijne kneepjes van het vak laten zien. Samen maak je een tour door het werkgebied. Onderweg leren jullie van alles over de natuur en het werk dat de boswacher verricht. De cursus is afhankelijk van het seizoen. In de zomer zijn er tenslotte andere dingen om op te letten als in de winter. Omdat je op pad gaat met een echte vakprofessional, zal de tour interessant zijn voor jong en oud. 

Lees meer

Eten & drinken

Bij Waddenpaviljoen de Noorman kunnen de kinderen lekker spelen in de speeltuin terwijl jij relaxed op het terras. En geen strijd over het eten, want er zijn kindermenu's. Dit restaurant aan de haven serveert daarnaast ook producten rechtstreeks afkomstig uit het Waddengebied. Ook bij Het Booze Wijf aan de haven hebben ze een kaart met verse vis en is het goed vertoeven voor de kleinsten met kindergerechten. Met de waterspeeltuin om de hoek en een speelzolder is hier veel te beleven. En als het mooi weer is, opent er zelfs een ijskiosk met de lekkerste ijsjes. 

Overnachten

Overnachten met de kids kan heel goed op verschillende parken rondom het Lauwersmeer. Hier heb je de ruimte en is er genoeg te doen. Huur bijvoorbeeld een huisje in Natuurdorp Suyderoog, wat direct aan het Nationaal Park Lauwersmeer ligt. Hier kan je zwemmen in het zwem- en peuterbad en zelfs bowlen. Bij Waterpark Esonstad kan je huisjes inclusief kinderspeelkamer boeken, om nog maar niet te spreken over het indoorspeelparadijs op het terrein. En bij Siblu Camping Lauwersoog zullen kinderen zich ook helemaal thuis voelen. Er is een kidsclub, indoor speelparadijs en je kan er zandkastelen bouwen aan het water. Allemaal in de prachtige omgeving van het Lauwersmeer.

Andere tips in het lauwersmeer gebied

Iets verderop

Er is genoeg te doen rondom het Lauwersmeer, maar net iets verderop heb je ook uitjes die je niet wilt missen. Zo moet je eens een kijkje nemen bij DoeZoo in Leens. Dit is de dierentuin waar je nét even iets meer kan doen. Van slangen tot aapjes, van neusbeertjes tot emoes: ontdek hoe ze ruiken, voelen en klinken. En als je durft kan je op speciale dagen ook insecten proeven. Daarnaast is er ook een leuke speeltuin op het terrein. Zeehondencentrum Pieterburen is ook makkelijk te bereiken vanaf het Lauwersmeer. In dit centrum vangen ze zeehonden op die verweest, verzwakt of ziek zijn. In Pieterburen lappen ze de zeehonden weer op zodat ze teruggezet kunnen worden in de zee. Tijdens een bezoek aan het centrum leer je vanalles over het grootste roofdier van de Waddenzee én doe je een bijdrage aan het herstel van de zeehonden: win-win! 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief