Dal van de Ruiten Aa

Waar rechttoe-rechtaan weer mag kronkelen

Onder het mom van ruilverkaveling en waterhuishouding werd alles wat krom was in Westerwolde recht gegraven. Ook het kronkelende riviertje de Ruiten Aa ging op in strakke, brede sloten. Tot eind vorige eeuw. In natuurreservaat het Dal van de Ruiten Aa mag de beek weer kronkelen en hebben dieren en planten alle ruimte.

Ruiten Aa

Ruiten Aa

Ooievaars en Lakenfelders

In heel Oost-Groningen, van Ter Apel tot Bad Nieuweschans, zijn allerlei oorspronkelijke beekdalen hersteld. Wat recht was mag weer krom. De huidige bossen, graslanden en akkers in het Dal van de Ruiten Aa zien er net zo uit als het oude Westerwoldse esdorpenlandschap. Dat de planten en dieren deze ‘hermeandering’ ook wel zagen zitten, was meteen duidelijk. In het voorjaar staat de natuur ‘van vroeger’ bomvol prachtige bloemen. Terwijl de uitgezette Lakenfelders lekker staan te grazen, speurt een ijsvogel naar visjes en vliegt een grote zilverreiger over. Ook de eerder uit Westerwolde verdwenen ooievaar is helemaal terug van weggeweest. Kan het nog mooier? Wellicht zullen zelfs de otter en de bever het beekdal binnenkort herontdekken.

Oude bossen en zandheuvels

Volgens kenners is het Dal van de Ruiten Aa samen met de dalen van de Westerwoldse Aa en de Mussel Aa een van de mooiste dalen van Europa. Dat zie je, dat ruik je, dat hoor je wanneer je wandelend of fietsend een van de vele routes door het dal volgt. Zowel het Metbroekbos als het Liefstinghsbroek horen tot de oudste bossen van Groningen. Hier groeien bijzondere planten, zoals de bosanemoon en witte klaverzuring. En die zandheuvel daar ten zuiden van Wedde? Dat is de Giezelbaarg. Hier werden in de 16de eeuw diverse mannen en vrouwen omgebracht, omdat werd gedacht dat ze aan hekserij deden. Maak een korte rondwandeling vanuit Gasterij Natuurlijk Smeerling of combineer een wat langere tocht met een bezoek aan Burcht Wedde.

Ontdek ook