Hoornseplas en Paterswoldsemeer

Wat is er te doen?

Plons in het water

Wanneer het kwik stijgt en de temperaturen warmer worden heb je behoefte aan verkoeling. De strandjes rondom de meren zijn ideale plekken voor een frisse duik in het water. Voor de allerkleinsten is er op het strandje bij de Hoornseplas een speel- en spartelvijver, zodat ook zij lekker kunnen plonzen.

Bekijk

Lekker spelen

Op het strand bij de Hoornseplas zijn ook meer dan genoeg speelmogelijkheden te vinden voor de kleintjes. Voor de oudere jeugd zijn er meerdere grote speeltoestellen, zoals een grote klimtoren waar ze vanaf de top uitzicht hebben over het hele gebied. Kinderen kunnen zich hier even helemaal uitleven. Vanaf het gras rondom de speeltoestellen hou je makkelijk een oogje in het zeil.

Even helemaal niets

Het merengebied is niet alleen een fijne plek voor activiteiten, het is ook een heerlijke plek om samen met je vrienden te genieten van het mooie weer. Tussen het groen is er altijd wel een plekje te vinden. Kleedje mee, barbecue aan en je hebt een heerlijke dag. Aan het eind van de avond geniet je van de zonsondergang boven het meer. Vandaag hoef je even helemaal niets.

Dineren aan het water

Laat jij je graag verwennen in een restaurant? Rondom de Hoornseplas en het Paterswoldsemeer zijn er meer dan genoeg leuke plekjes te vinden. Zo loop je vanaf het strand van de Hoornseplas zo het terras op van restaurant Kaap Hoorn. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht over het meer. Even verderop kan dat sinds kort ook bij Loetje, waar je geniet van de lekkerste biefstukken. En ook bij de Rietschans heb je gegarandeerd een goede avond.

Bekijk

Lekker actief

Het water is niet alleen fijn om in te zwemmen, er is ook meer dan genoeg ruimte voor een grote variatie aan watersporten. Voor veel activiteiten op het water kan je terecht bij Teuntje de Slak. Daar kan je zeilen, suppen én surfen. Ze bieden lessen aan voor beginners, maar ook ervaren krachten kunnen bij ze terecht. Wil je eens wat anders? Bind dan de ski’s onder en scheer over het water bij WaterSkiClub Paterswoldsemeer. Zo leer je de meren op een andere manier kennen.

Bekijk

Kom tot rust op een supplank

Zin in een actieve middag, maar wil je ook helemaal tot rust komen? Daag jezelf dan uit tijdens een les supyoga. Heerlijk om te doen en goed voor je balans en stabiliteit. Bij goed weer worden iedere woensdag lessen georganiseerd bij de Hoornseplas. Deze zijn voor ieder niveau geschikt. Natuurlijk wel met het risico dat je een frisse plons in het water neemt als je nog niet helemaal in balans bent. Maar of dat nou zo erg is...

Bekijk

Rondje om de meren

Rondom de Hoornseplas, het Hoornsemeer en het Paterswoldsemeer zijn veel wandel- en fietspaden te vinden. Ideaal voor een mooie wandeling of fietstocht. Tijdens een tocht om de meren ontdek je hoe divers het landschap aan het water is. Waar op de ene plaats de natuur de overhand heeft, sta je aan de andere kant tussen bijzondere gebouwen. Tijdens je tocht kan je op veel plekken genieten van een pauze, op het terras bij een restaurant of met de voetjes in het water. Er is genoeg te ontdekken.

Wall House #2

Bij het Hoornsemeer is een wel heel bijzonder gebouw te vinden. Vooral de enorme muur van 18,5 meter breed en 14 meter hoog valt direct op. Dit Wall House is ontworpen door de Amerikaanse architect John Hejduk. Hij ontwierp meerdere Wall Houses, maar uiteindelijk is Wall House #2 in de stad de enige die daadwerkelijk gebouwd is. Het gebouw wordt beheerd door het Groninger Museum en er worden dan ook regelmatig exposities en evenementen georganiseerd. Deze zomer kan je er de tentoonstelling ‘Are You Now’ van kunstenaars Gabrielle Kroese, Sabine Liedtke en Ismaël Lotz bewonderen.

Bekijk

Bereikbaarheid

Met de auto, op de fiets of lopend: De Hoornseplas is op alle manieren het makkelijkst te bereiken via de Groningerweg. Aan deze kant is een grote parkeerplaats aanwezig waar je je auto of fiets makkelijk kwijt kan. Het Paterswoldsemeer is het best bereikbaar vanaf de Meerweg, aan deze kant zijn meerdere gratis parkeerplaatsen waar je je fiets of auto kan stallen.

Openbaar vervoer: Buslijn 9, die rijdt tussen de Zernike Campus en Eelde, stopt ieder halfuur bij verschillende haltes aan de Groningerweg. Vanaf hier loop je zo richting de meren.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief