Zernike

Een stukje Scandinavië

Begin je wandeling bij het mooie Reitdiephaven. Aan het water staan vrolijk gekleurde huisjes in Scandinavische stijl. Ze geven de haven een heel eigen karakter. Dankzij deze huisjes is Reitdiephaven de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest gefotografeerde stukjes stad. Loop langs het kleine winkelcentrum en haal bij een van de winkels of cafés nog wat lekkers voor onderweg. Of reserveer alvast een tafeltje voor een lekkere maaltijd na je wandeling. Na nog een korte blik te werpen op de huisjes vervolg je de route door de wijk richting het Reitdiep.

Langs het kabbelende water

Wanneer je de wijk achter je hebt gelaten en het Reitdiep bent overgestoken, duik je het groen in. Terwijl je over de dijk langs het kabbelende water wandelt zie je hoe het Reitdiep door het landschap meandert. Het diep heeft ooit haar eigen weg door de provincie gekozen. Op een picknickbank langs het water kom je tot rust en geniet je van de weidsheid van het landschap. Even verderop bij het Van Starkenborghkanaal valt meteen op hoe dit kanaal door mensen met de hand is aangelegd. Het loopt recht door het landschap.

Grond vol historie

Terwijl de ene na de andere schipper zijn boot over het kanaal manoeuvreert, zie je tussen de bomen een kleine uitkijktoren verschijnen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het weidegebied. Het valt niet meteen op, maar je staat hier te kijken naar een rijksmonument. Hier stond tot de 16e eeuw het klooster Selwerd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het klooster in brand gestoken. De resten van het klooster zijn hier nog altijd in de grond te vinden. Het pad wat vroeger naar het klooster liep is nog altijd te bewandelen.

Een bruisende campus

Via de Penningsdijk wandel je onder de Linnaeusborg door. Opeens sta je in het bruisende hart van het Groninger studentenleven. Niet alleen studenten van de Universiteit en de Hanzehogeschool komen hier samen, er zitten ook allemaal bedrijven met een passie voor onderzoek, onderwijs en ondernemerschap op de Campus. Hier bouwen we samen aan de wereld van morgen. Op de flaneerboulevard langs de Duisenbergvijver kan je lekker in het zonnetje zitten en bij het foodcourt is altijd wel wat lekkers te halen. Via de ACLO en het Blauwbrugje wandel je de gekleurde huisjes van Reitdiephaven weer tegemoet.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief