Winschoten

Stad in bloei

Tijdens de middeleeuwen lag Winschoten tussen de onbegaanbare venen en moerassen. De plaats gold daardoor vaak als pleisterplaats voor mensen die onderweg waren naar Duitsland. Gedurende de Franse tijd groeide Winschoten uit tot de tweede koopstad van de provincie Groningen. In 1825 kreeg de plaats officieel stadsrechten. Aan het eind van de negentiende eeuw was de stad volop in bloei. In 1967 bloeide de stad letterlijk verder op. In dat jaar werd in het hart van de stad het Rosarium geopend. Een stadspark van wel 70 hectare groot, waarvan 6 hectare bestaat uit waterpartijen. Hieraan dankt Winschoten haar bijnaam ‘Roos in de regio’. 

Lutje Mokum

Ook wel 'klein Amsterdam'. De andere bijnaam van Winschoten. De Joodse geschiedenis in deze regio is namelijk rijk en gaat ver terug. Naar de zeventiende eeuw zelfs, toen de eerste Joden naar Winschoten kwamen. In de loop der jaren vonden ze hier hun plek. Toen het uitgroeide tot de op één na grootste Joodse gemeenschap in Nederland. Centraal stond de synagoge, met daar omheen drukke volksbuurten, veel bedrijvigheid en een bruisend verenigingsleven. Interessant weetje: de latere rabbijn en docent van Anne Frank werd ook in Winschoten geboren.

Tweede winkelstad van Groningen

Door de jaren heen is Winschoten uitgegroeid tot de tweede winkelstad van de provincie Groningen, alleen de stad Groningen heeft een groter winkeloppervlak. In het centrum van de stad vind je naast de bekende landelijke ketens ook een heleboel lokale ondernemers. Het zorgt voor een ontzettend divers aanbod, achter elke ruit kan je weer verrast worden. Tijdens het shoppen even de benen laten rusten? Onder meer op het Marktplein zijn een heel aantal gezellige terrasjes te vinden om een drankje te doen.

Uit in Winschoten

Ook als cultuurliefhebber kom je in Winschoten aan je trekken. Breng een bezoekje aan het Museum Stoomgemaal. Van de meer dan honderd stoomgemalen die ooit in de provincie stonden is dit nog de enige die over is. In het centrum van de stad vind je Cultuurhuis de Klinker. De Klinker is hét gebouw in de regio waarin theater, film, bibliotheek en de bezoekers ieder een eigen plek hebben. Naast dat er regelmatig grote theaterproducties langskomen in het theater, programmeert men hier ook allemaal leuke films voor jong en oud. Het theatercafé Koperen Kees is de ideale plek om na je voorstelling nog even na te praten.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief