Route 40: Het dal van de Ruiten Aa Vlagtwedde

Op deze route wandel je dwars door het dal van de Ruiten Aa ter hoogte van Vlagtwedde. Deze route is 11 kilometer lang.

Wandeltocht 2 uur 50 minuten - 11,0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Weenderstraat 44
9541 TC Vlagtwedde
1

MoeNieks

MoeNieks
Weenderstraat 44
9541 TC Vlagtwedde
Eindpunt: Weenderstraat 44
9541 TC Vlagtwedde

Deze route is een initiatief van Toeristisch Rustpunt MoeNieks. De route brengt u langs de hermeanderde rivier de Ruiten Aa en laat u een heel mooi gedeelte van Westerwolde zien. De nieuwe bruggetjes bieden nieuwe wandelmogelijkheden en u zult kennismaken met het Winschoterbos*). Een hele gevarieerde wandeling.

*)Schönfeld (oud burgemeester van Winschoten) als natuurliefhebber, als beschermheer van het landschap, een onderbelichte kant van zijn bestuurlijk leven. Het is dat aspect dat zijn vriend Zandstra, tevens secretaris van het waterschap Westerwolde, aanstipt als hij hem herdenkt in het blad De Levende natuur (maart 1937). Schönfeld laat bij zijn overlijden twee bossen in Westerwolde na aan Natuurmonumenten, het Metbroekbos en het Liefstinghbroek, totaal 22 hectare. Hoe komt een burgemeester van Winschoten in het bezit van twee Westerwoldse bossen? Welnu, in 1905 aanvaardt hij de functie van voorzitter van het waterschap Westerwolde. Eén van de voorwaarden voor zijn benoeming is dat hij grondbezit in Westerwolde verwerft om dat later te ontginnen. Hij koopt een lapje bos bij Jipsinghuizen, het Brakbos, maar hij is geen ontginner. Integendeel, hij is een natuurmens, hij houdt van het buitenleven, de natuur in al zijn ongereptheid. Als een onderwijzer uit Vlagtwedde hem schrijft dat daar een zeldzaam plantje groeit, Zweedse kornoelje, is hij opgetogen. De onderwijzer vraagt hem of hij dat plantje niet wil beschermen en dat bosje wil verkopen aan Natuurmonumenten. Schönfeld heeft er wel oren naar en nodigt in 1919 Jac. P. Thijsse uit, oprichter van Natuurmonumenten, om in Westerwolde eens een kijkje te komen nemen. Thijsse is opgetogen. De koop wordt beklonken. De vrijgezelle Schönfeld verwerft later nog twee bossen in Westerwolde die hij na zijn dood schenkt aan Natuurmonumenten. Later kwam daar nog het Winschoterbos bij. Zo staat de burgemeester van Winschoten aan de wieg van natuurbehoud in de gehele provincie Groningen. Schönfeld is begraven in Bellingwolde.

Op- of aanmerking op de route? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door MoeNieks, Toeristisch Rustpunt Westerwolde

MoeNieks
Toeristisch Rustpunt Westerwolde
Tim & Claudine Martinot – Van Belleghem
Weenderstraat 44
9541 TC Vlagtwedde
M: +31 (0)6 20 10 93 61
info@moenieks.nl
www.moenieks.nl

Subsponsor:

Prenger Hoekman
Fysioterapie Vlagtwedde

Kenmerken

Wandelen

  • Honden aan de lijnJa

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief