Route 40: Het dal van de Ruiten Aa Weende

Op deze route wandel je aan het begin en eind door het dal van de Ruiten Aa ter hoogte van Weende, langs de weidse akkers in het Jipsinghuizer- en Weenderveld en maak je kennis met het Winschoterbos. Deze route is 13,5 kilometer lang.

Wandeltocht 3 uur 20 minuten - 13.5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats MoeNieks
Weenderstraat 44
9541 TC Vlagtwedde
Navigeer naar startpunt
1

MoeNieks

Weenderstraat 44
9541 TC Vlagtwedde
MoeNieks
Eindpunt: Parkeerplaats MoeNieks
Weenderstraat 44
9541 TC Vlagtwedde
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Op deze route zijn honden helaas niet toegestaan.

Deze route is een initiatief van Toeristisch Rustpunt MoeNieks. 

Het eerste en laatste deel van de route brengt u langs de hermeanderde rivier de Ruiten Aa. Sinds 1992 is gedurende 30 jaar stapsgewijs gewerkt aan de herinrichting van dit gebied. E.e.a. is zoveel mogelijk hersteld naar hoe het er rond 1900 uitzag. Door de beek opnieuw te laten meanderen wordt de natuur versterkt en kunnen vissen van en naar hun paaiplekken komen. Tegelijkertijd zijn er wandel- en fietspaden aangelegd en kan het water op verschillende plekken worden overgestoken via bruggen of bij doorwaadbare plekken. Renneborg-Ter Walslage was met 500 ha het grootste en het laatste project van de totale inrichting van het gebied rond de Ruiten Aa (2500 ha). U loopt door het gebied Renneborg vanaf punt 42.

Verder wandelt u vanaf punt 30 langs de weidse akkers in het Jipsinghuizer- en Weenderveld. In 1920 waren grote delen van Westerwolde nog bedekt met heide en veen. Het was een tijd met een stijgende werkloosheid in ons land. De gemeente Vlagtwedde besloot in dat jaar tot het aankopen van gronden om er werkverschaffingsprojecten te kunnen starten. De gemeentes Bellingwolde, Winschoten en Wedde volgden dit voorbeeld. Vanaf 1929 opereerden de verschillende gemeentes gezamenlijk onder de vlag van de N.V. “De Verenigde Groninger Gemeenten”. Als eerste werden het Weenderveld en het Jipsinghuizerveld (1924-1931) ontgonnen. De eens zo uitgestrekte en verlaten velden en venen veranderden zo in een kort tijdsbestek in akkers waarop voornamelijk aardappelen werden verbouwd. Slechts op een aantal plekken bleef het oorspronkelijke heidelandschap in tact, zoals bij Ter Borg.

Daarnaast maakt u kennis met het Winschoterbos (punt 36). J. Buiskool, rijksinspecteur voor de werkverschaffing, had bij de gemeente Winschoten aangedrongen om 50 ha heide aan de weg van Jipsingboertange af te staan aan de N.V. “De Vereenigde Groninger Gemeenten”. Hiervoor in de plaats moest de Higemeente Winschoten genoegen nemen met het perceel dat nu het Winschoterbos is. Dit perceel moest worden bebost ter compensatie voor het bos dat tijdens de ontginning was verdwenen. Aan de zuidkant van het bos staan nog oude witte elzen, die herinneren aan de eerste aanplant. Het perceel is later overgedragen aan Natuurmonumenten. (Bron: Landschapsbiografie van Westerwolde).

Op- of aanmerkingen op de route of markering ? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door MoeNieks, Toeristisch Rustpunt Westerwolde

MoeNieks
Toeristisch Rustpunt Westerwolde
Tim & Claudine Martinot – Van Belleghem
Weenderstraat 44
9541 TC Vlagtwedde
M: +31 (0)6 20 10 93 61
info@moenieks.nl
www.moenieks.nl

Subsponsor:

Prenger Hoekman
Fysioterapie Vlagtwedde

Kenmerken

Wandelen

  • Honden niet toegestaan Ja
  • Overstapjes op het pad Ja

Tocht/Route

  • Route typering: Natuurroute
  • Route kenmerken: Van A naar A
  • Toelichting startpunt: Indien MoeNieks gesloten is, dan wordt u verzocht niet door de tuin van MoeNieks te lopen, maar gebruik te maken van de boerenlaan links van MoeNieks, tegenover de Molenkampweg. Deze boerenlaan loopt u een stukje in waarna u vervolgens rechtsaf gaat naar het klaphek aan de achterzijde van de tuin van MoeNieks.
  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel-witte stickers met WIW 40

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief