10 redenen om weer eens naar Groningen te komen

‘Alsof de tijd hier heeft stilgestaan’ is misschien wel de meest gehoorde uitspraak van terugkerende Groningenverlaters. Begrijpelijk, maar naast de studenten, nostalgische kroegen en andere zekerheden waardoor de stad haar vertrouwde charme blijft houden, zijn er de afgelopen jaren ook genoeg nieuwe plekken en initiatieven bij gekomen. Hier zie je wat zo heerlijk onveranderd is, aangevuld met de nieuwe aanwinsten die je wellicht nog niet kent. Handige info voor de herontdekkingsreis door je oude, vertrouwde (studenten)stad dus. Kom je gauw weer eens langs?

Gras van het Noorderplantsoen

Ja, het lied wordt nog altijd in de studentenkroegen gedraaid en luidkeels meegezongen. Het liefst verstrengeld in elkaars armen, met zijn allen in een grote kring. Als dat weer mag. Het Noorderplantsoen is overigens nog steeds de favoriete hangout onder vele stadjers en studenten. Met als zomers hoogtepunt het altijd gezellige Noorderzon Performing Arts Festival.

Naast het gras van het Noorderplantsoen, dat zich goed leent voor een picknick of barbecue, zijn er in en rond het park volop eetgelegenheden te vinden. Ken je bijvoorbeeld parkpaviljoen Zondag, vegan koffiespot Mahalo en De Markies 2.0 al?

Lees meer

Zien en gezien worden

Het straatbeeld van de stad wordt nog altijd gedomineerd door ruim 60.000 studenten. De klederdracht onder Groningse studenten gaat tegenwoordig verder dan de klassieke trainingsbroek. Het oog wil immers ook wat.

Het winkelaanbod speelt daar goed op in, met hippe kledingwinkels voor iedereen die de student in zichzelf nog lang niet verloren is. Loop eens binnen bij Klup de Dag, KOKOTOKO, Cleding Raad of De Overkant van Cleding Raad voor een nieuwe outfit, helemaal van deze tijd.

Lees meer

Groninger Museum

Weet je nog? Na een weekend 'thuisthuis' was dit vrijwel het eerste dat je zag wanneer je de trein uitstapte. Het passeren van de Museumbrug voelde als thuiskomen. Zou dat nu nog steeds zo zijn?

In dit imposante gebouw vinden wisselende exposities plaats. En niet zomaar de eerste de beste. Zorg er dus voor dat je dit keer niet alleen het museum van buiten, maar ook van binnen bekijkt. Op dit moment zie je er JR: Chronicles of Kinderbiënnale. En als je dan toch de smaak te pakken hebt, breng dan ook meteen een bezoek aan de andere musea in de stad.

Lees meer

Hoornsemeer / Paterswoldsemeer

Sinds jaar en dag trekken bewoners van de stad tijdens de warme zomerdagen richting het Hoornsemeer voor wat verkoeling. Daar staat het paviljoen Kaap Hoorn, waar het heerlijk vertoeven is op het terras. Aan de andere kant van het meer vind je onder andere De Rietschans en het moderne Paviljoen Van De Dame, met prachtig uitzicht over het water en het bos.

Feesten tot de zon opkomt (of nog later)

Wie meer dan eens het Gronings nachtleven onveilig heeft gemaakt, weet dat de kroegen geen sluitingstijd kennen. Niet alleen de kroegen en clubs, maar ook de snackbars zijn de hele nacht geopend want de broodjes kebab, bakken friet en eierballen zijn niet aan te slepen voor de hongerige nachtbrakers. Dit laatste snackje is overigens altijd een goede reden om naar Groningen te komen want zo'n overheerlijke eierbal eet je nergens anders dan in Grunn. 

De Martinitoren

Wie ooit in Groningen heeft gewoond, weet dat de stad bewaakt wordt door 'de oude grijze' die al 500 jaar lang de skyline van Groningen bepaalt. Deze 97 meter hoge toren is ook te beklimmen. Het beklimmen van de toren is iets dat op de bucketlist van elke Groninger zou moeten staan, want vanaf de toren heb je het meest prachtige uitzicht over de stad. Nooit gedaan? Haast je dan tijdens je eerstvolgende bezoek aan Groningen naar het VVV kantoor op de Grote Markt om een toegangskaartje te kopen. Je zult er geen spijt van krijgen. Meer over de Martinitoren >>

Provincie Groningen

De provincie Groningen beschikt over prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt uitwaaien. Zo is de Waddenzee bijvoorbeeld onlangs verkozen tot het mooiste natuurgebied van Nederland. Wat dacht je van even lekker uitwaaien op de dijk, wadlopen, zeehonden kijken of smullen van al het lekkers dat het wad te bieden heeft. Ook het bijzondere dorpje Bourtange aan de grens met Duitsland is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Het huidige dorp is een reconstructie van de oorspronkelijke vesting, gebaseerd op tekeningen van 1742 en geeft een compleet beeld van hoe de vestingstad er toen bij moet hebben gelegen. Meer tips in de provincie >>

Eten en drinken

Het aanbod aan uitgaansgelegenheden in Groningen verandert bijna wekelijks want de restaurants, koffietentjes en barretjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo beschikt de stad sinds kort over het knusse dakterras The Happy View waar je trendy drankjes kunt drinken en kunt genieten van heerlijk fingerfood. Ook voor bierliefhebbers is Groningen de laatste jaren nóg interessanter geworden. Naast proeflokaal en stadsbrouwerij Martinus, is er ook de lokale brouwerij van Baxbier waar eveneens heerlijke Groningse biertjes gebrouwen en geproefd kunnen worden. Andere relatief nieuwe restaurant- en uitgaanstips: Bistro Boys en De Groene StoelMeer horeca >>

Shoppen

Waar oude namen verdwijnen, komen er steeds weer nieuwe voor terug. Zo kent de stad tegenwoordig mooie conceptstores als Bien (Oosterstraat). Ook qua interieur en design is het winkelaanbod flink uitgebreid. Wandel voor vintage en industriële designs eens binnen bij Laif & Nuver (Rode Weeshuisstraat) of Verroest (Donkersgang). Andere winkeltip: haal een knapperig, ambachtelijk, biologisch brood bij Bakkerij Blanche of Broodje van Eigen Deeg (beide in de Brugstraat). Meer nieuw in de stad >>

Lees meer
Bien

Oud in een nieuw jasje

Om verrassingen tijdens je bezoek aan Groningen te voorkomen, volgt hier een korte update met een aantal veranderingen die hebben plaatsgevonden terwijl jij weg was. Allereerst: de Rumba is weg, maar Donovan's (Peperstraat) is de nieuwe plek om te billen schudden. The Palace heet nu club Kokomo. Mr. Mofongo is uitgebreid met een verrassende wijnbar inclusief rooftop terras. De Febo zit niet meer op de bekende hoek aan de Grote Markt, maar aan de Vismarkt. Het Vaatje zit nu in het pand van De Blauwe Engel. De Blauwe Engel is gevlogen. Was je van een of meerdere veranderingen niet op de hoogte? Dan wordt het de hoogste tijd om weer eens naar Groningen te komen.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief