Alternatieve tips voor Groningen

Iedereen kent inmiddels wel de Martinitoren en het Groninger Museum. Zeer de moeite waard natuurlijk. Maar er zijn meer parels te vinden in Stad en Ommeland. Unieke plekken weg van de drukte. Hiervoor moet je soms wel net wat verder fietsen. Maar met een beetje geluk heb je wind mee. 

Klooster Ter Apel

Zo’n groot gebouw van rood baksteen midden in de loofbossen maakt indruk. Hier werd eeuwenlang met bezieling gewerkt, gebeden en geleefd. Het spreekwoord ‘lest best’ gaat zeker op voor Klooster Ter Apel. Van de 34 middeleeuwse kloosters in Groningen werd het als laatste gesticht. En nu is het als enige over als herkenbaar klooster.

Lees meer
Klooster Ter Apel 4

Noordoostelijke polders

Een groot deel van Groningen was vroeger water of overstroomde zo vaak dat de Groningers er niet veel mee konden. De oplossing: handen uit de mouwen, droogleggen en omringen met dijken. Fietsend door de noordoostelijke polders van Groningen ervaar je de uitgestrekte horizon van dit platte platteland.

Lees meer

Kiekkaaste

Het water golft over het slik, terwijl vogels hun eten bij elkaar prikken. Een schitterend zicht op deze beweeglijke natuur heb je vanuit vogelkijkhut De Kiekkaaste bij Nieuwe Statenzijl. Dit is de enige Nederlandse vogelkijkhut buiten de dijken. Een topplek om vogels, maar ook zeehonden te spotten. 

Lees meer

Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum is een wetenschapsmuseum in het academische hart van de studentenstad. Het museum heeft een veelzijdige collectie, waarin natuur, cultuur en wetenschap in elkaar overlopen. Je vindt er aderlaatmesjes, de eerste röntgenbuizen, menselijke organen. Maar ook een portrettengalerij en de Aletta Jacobskamer.

Lees meer
Universiteitsmuseum

De Graanrepubliek

Groningen heeft een rijk graanverleden en dat kun je ook proeven. Op allerlei plekken grijpen ondernemers culinair terug op dit stukje Groningse geschiedenis. Zo vestigde coöperatie De Graanrepubliek zich in de oude stoomlocomotievenloods van Bad Nieuweschans. In dit toch al zo indrukwekkende gebouw kun je genieten van Gronings brood, bier en nog veel meer.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief