8x boekwinkels in Groningen

Boekenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Groningen stad. Je vindt hier verschillende soorten boekhandels, elk met hun eigen unieke uiterlijk, kenmerken en specialiteiten. Hieronder zetten we een aantal voor je op een rij. Zo kun je bij de een terecht voor mooie reisboeken en bij de ander een bijzonder leeshoekje induiken. Van jong tot oud, er is voor iedere boekenwurm wel wat te vinden in de stad.

Godert Walter | Een bijzondere collectie

Oude Ebbingestraat 53 - Deze onafhankelijke boekhandel is al bijna 80 jaar een begrip in de stad. Je spot de winkel al van ver vanwege de iconische en kleurrijke luifel. Binnen vind je een bijzondere collectie, bestaande uit bestsellers, maar ook wat meer eigenzinnige boeken. Zo hebben ze een grote verzameling Duitse boeken, mede tot stand gekomen door de interesse van de eigenaren in Duitse literatuur. In het achterste gedeelte van de winkel ligt een uitgebreide selectie van boeken uit en over Groningen, ook wel bekend als 'Groningana'. Inclusief een kast met boeken in de Grunniger Toal. Maak je bezoek compleet door even te kijken in de leestuin achter de winkel. Een oase van rust midden in de stad. Hier kan je rustig lezen, studeren of gewoon genieten van de stilte.

Lees meer

Walter’s Bookshop | Neem de tijd

Oude Kijk in 't Jatstraat 10 – Walter’s Bookshop is het kleine Engelstalige broertje van Godert Walter. Deze winkel is gespecialiseerd in Engelse fictie en non-fictie. Daarnaast verkopen ze ook veel leuke postkaarten, posters en andere papierwaren, ontworpen door lokale designers en kunstenaars. En in de ruimte achter de winkel organiseren ze regelmatig leuke activiteiten. Bezoekers omschrijven het als een plek waar je lekker rustig kunt rondkijken en ontdekken. Dus neem vooral de tijd om te speuren naar dat ene boek of een mooie poster. Zo hier en daar vind je ook nog wat kleine handgeschreven tips van de medewerkers op de boeken om je op weg te helpen in je zoektocht.

Lees meer

Boekhandel Riemer | Meer dan boeken

Nieuwe Ebbingestraat 1 – Boekhandel Riemer voelt als een grote gezellige woonkamer. Zo kun je in een van de zithoekjes alvast door je nieuwe boek bladeren of lekker rustig studeren, onder het genot van een kopje koffie en een taartje. Daarnaast hebben ze een groot assortiment aan spelletjes en organiseren ze regelmatig een spelletjesavond waar je deze kan uitproberen. Ook voor kinderen is de winkel een plek waar veel te ontdekken valt. Ze kunnen bijvoorbeeld ‘een ritje maken’ in de blauwe Trabant, of door het rode deurtje kruipen om naar de kindercollectie te kijken. Ondertussen kunnen de ouders lekker rustig door de grote collectie neuzen. 

Lees meer

Van der Velde Grote Markt | Ruime keuze

Grote Markt 54-55 – De Van der Velde aan de Grote Markt heeft een groot assortiment aan boeken, cadeautjes, spelletjes en meer. Hier kan je heerlijk rondstruinen. Ondanks dat het een ruim pand is, hangt er de knusse en gezellige sfeer die je verwacht bij een boekhandel. Op de bovenverdieping vind je een hoekje waar je alvast door je nieuwe aanwinst kan bladeren. En misschien speelt er dan zelfs nog iemand wat op de piano voor op de achtergrond.  

Lees meer

Van der Velde Akerkhof | Verstopte leeshoekjes

Akerkhof 45-47 – De tweede Van der Velde in de stad vind je aan het Akerkhof. Deze winkel is net weer even anders dan de vestiging aan de Grote Markt. Ze hebben hier bijvoorbeeld een klein café waar je kan gaan zitten, veel (verstopte) leeshoekjes en een grote wand met bijzondere postkaarten. Het pand is onlangs verbouwd en een stukje groter geworden. Op de eerste verdieping vind je nu ook meer dan 150 kasten met tweedehands boeken, allemaal handig gesorteerd op genre. Hier kan je lekker speuren naar een pareltje voor een kleinere prijs. En ga vooral ook even kijken bij de benedenverdieping met Engelstalige boeken. Het interieur en de boeken samen vormen hier een prachtig plaatje. 

Lees meer

Reisboekwinkel de Zwerver | Eindeloze inspiratie

Oude Kijk in 't Jatstraat 43 – Ga je binnenkort op reis en wil je nog wat meer informatie over de bestemming? Dan ben je hier aan het juiste adres. Bij de Zwerver vind je reisboeken en gidsen van plekken over de hele wereld. Daarnaast verkopen ze ook verschillende wereldbollen, fiets- en wandelroutes, en prachtige inspiratieboeken over verre, en minder verre oorden. Het is dan ook een uitstekende plek om een cadeautje te scoren. Hier begint alvast de voorpret van je toekomstige reis. 

Lees meer

De Groningse Kinderboekhandel | Voor jonge lezers

Stoeldraaierstraat 42 – Deze kleurrijke winkel is er speciaal voor de jonge lezers. Als een van de oudste kinderboekenwinkels van Nederland hebben ze een groot aanbod aan verschillende prentenboeken, (voor)leesboeken en romans voor kinderen tot en met 18 jaar. Behalve boeken kun je er ook divers speelgoed, knuffels, en nog veel meer leuks kopen. Kan je even niet kiezen? Vraag vooral de medewerkers om tips. Ze helpen je graag op weg in de zoektocht naar het perfecte cadeautje.

Lees meer

Antiquariaat Isis | Een plek vol kennis

Folkingestraat 20 – Midden in de gezellige Folkingestraat vind je een plek waar je in alle stilte kunt verdwalen tussen de pagina’s van oude boeken: Antiquariaat Isis. Deze winkel is gespecialiseerd in (tweedehands) filosofie, maar je vind er ook literatuur, geschiedenis, kunst, religie, esoterie, topografie en andere bijzondere boeken. De eigenaren hebben enorm veel kennis en passie voor het vak, en dat merk je. Ze vertellen je graag meer over een bepaald boek of genre. Dit is een plek vol kennis en informatie, en op de achtergrond hoor je fijne muziek. Dus stap eens naar binnen en ga op zoek naar een mooi boek.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief