Folkingestraat

De leukste winkelstraat van Groningen

Als je vanuit het Hoofdstation langs het museum de stad inloopt, wandel je waarschijnlijk door de gezellige Folkingestraat. Zo gezellig zelfs, dat het straatje ooit de titel ‘Leukste Winkelstraat van Nederland’ kreeg. Niet vreemd: elke winkel en ieder restaurant is hier eigenzinnig. Kijk ook zeker verder dan de winkelruiten: de Folkingestraat zit vol met verborgen kunst.

Kleurrijk shoppen en eten

Het hart van de Folkingestraat klopt met een mediterraan ritme. Ariola is al twee keer verkozen tot leukste winkel van Nederland. Hier koop je lasagne, gevulde courgette en tapenade: Italiaanse delicatessen en alles huisgemaakt. Aan de overkant zit de andere hoeksteen van de straat. Bij Le Souk koop je al je ingrediënten voor een heerlijke Noord-Afrikaanse maaltijd. Ook de andere panden met lekkers zijn hier net even anders. Loop zeker even binnen bij wijnwinkel Beans & Grapes. Of koop je favoriete pindakaas bij de Pindakaaswinkel. Streekproducten haal je bij de Boergondiër. Fan van alternatieve kleding? Simsalabim is al jaren een begrip.

Joodse buurt met kunst herdacht

De Folkingestraat heeft ook een andere kant. Aan het Joodse leven in deze buurt kwam abrupt een einde in de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig vind je er verborgen kunstwerken die je doen stilstaan bij het verleden van de straat. Aan het begin, bij nummer 67, zit een bronzen deur. De deurklink ontbreekt. Hierachter ligt de geschiedenis van de Jodenbuurt voorgoed verborgen. In de zijgevel van nummer 9 staat het woord ‘Weggehaald’. En vergeet niet om ook omlaag te kijken. Tussen de gele klinkers van de straat ligt een bronzen maancyclus. Elf maanvormen leiden je van wassende maan via volle maan tot nieuwe maan.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief