Een dagje Haren

Op nog geen half uurtje fietsen van de Grote Markt stap je binnen in een dorp met een heel eigen karakter. Ideaal voor een ontspannen dagje winkelen. Struin langs de vele knusse boetiekjes en de speciaalzaken waar het vakmanschap vanaf straalt. Hulp nodig? Geen probleem. Hier nemen ze met liefde de tijd voor je. Tussendoor strijk je neer op een van de gezellige terrasjes óf maak je een uitstapje in het groen. Dat is pas genieten.

Een goed begin

Op je route naar Haren laat je de drukte van de stad achter je. In dit gezellige dorp hebben ze geen haast, hier nemen ze juist graag de tijd voor je. Begin je dag goed en haal alvast wat lekkers bij Bakkerij Haafs. Al bij de deur komt de geur van vers gebakken brood je tegemoet. Maar ze hebben hier niet alleen heerlijk brood. Ook voor de lekkerste gebakjes en hartige versnaperingen ben je hier aan het juiste adres. Vanaf de bakkerij loop je zo verder het centrum in. Middenin pronkt de Dorpskerk, een romanogotische kerk uit de dertiende eeuw. Rond de kerk vind je gezellige winkeltjes, terrasjes en restaurants. Een mooi beginpunt voor een dagje winkelen.

Een lekkere lunch

Tijd voor een pauze. Aan het Raadhuisplein bevindt zich Brasserie Intermezzo. Een fijne plek voor een kop koffie of een lunch. Zin in iets verkoelends? Iconisch voor Haren is ijssalon Italini. Niet te missen in het witte hoekpand naast de kerk. Hier ga je heen voor een heerlijk ijsje of een koffie to go. Voor heerlijke broodjes of een frisse salade kan je terecht bij Bistro Heerlijk, ook zeker een tip voor een overheelijk diner. Neem lekker plaats in de zon op het terras en kom helemaal tot rust.

Een uitstapje in het groen

Even buiten het centrum, grenzend aan een prachtig natuurgebied, ligt de Ecologische Zorgboerderij De Mikkelhorst. Als ecologische zorgboerderij streven ze hier naar harmonie met natuur en omgeving. Zo verkopen ze in de boerderijwinkel producten uit eigen tuin en streek, produceren ze energie middels zonnepanelen op het dak en werken er mensen met een beperking of een specifieke hulpvraag, op een veilige werkplek. Op De Mikkelhorst is genoeg te beleven voor jong en oud. Je mag er knuffelen met boerderijdieren, je helemaal uitleven in de grote speeltuin en rond de boerderij loopt een heus klauterpad. Verder is er een tuinderij, theeschenkerij en houtkloverij. 

Iets wat eigenlijk ook niet mag ontbreken tijdens een dagje Haren is de Hortus Botanicus. De Hortus is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Dwaal rond tussen bijzondere planten van over de hele wereld en laat je op elk pad opnieuw verrassen. Met de Hortus App kun je zelfs in gesprek gaan met bijzondere bomen en planten. Het hoogtepunt van de Hortus is de bijzondere Chinese Ming-tuin, de enige in Europa.

In de bossen naast de Hortus staat het voormalige Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit: De Biotoop. Dit is dé plek voor creatievelingen. In het gebouw wonen 180 mensen, zijn 150 kunstenaars gevestigd en nog eens 100 andere ondernemers vonden hier hun thuis. Een lekker gevarieerd gezelschap dus. Hier worden vaak leuke activiteiten en workshops georganiseerd, zoals yoga en mindfulness.

Een heerlijk maal

Na zo’n volle dag trek gekregen? In Haren zijn genoeg mogelijkheden voor een goed avondmaal. Zo kan je bijvoorbeeld terecht bij Pizzeria Ristorante Sa Capanna. Hier serveren ze heerlijke mediterrane gerechten, waar je de passie voor het koken zeker in kunt proeven. Of neem plaats bij Bodega y Tapas en geniet van heerlijke tapas in Spaanse sferen. 

Liever thuis aan de slag? Haren heeft een aantal leuke speciaalzaken en delicatessenwinkels waar je de lekkerste ingrediënten haalt. Groente en fruit haal je bijvoorbeeld bij Berends. Je proeft dat de aardappels en tomaten vers van het land zijn gekomen. Wie op zoek is naar een kwalitatief goed stukje vlees is aan het juiste adres bij Keurslager Martin Dijk. Een eindje verderop kom je terecht in een walhalla voor kaasliefhebbers. Hier zit de Harense vestiging van De Kaaskop. Voor andere lekkernijen breng je een bezoekje aan Beans en Grapes, waar je ook heerlijke wijnen kunt kopen. Liever koffie? Dat hebben ze ook. Of breng een bezoekje aan de andere expert op dat gebied, De koffie winkel

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief