Groninger Genever Stokerij: trots van het Noorden

De smaken van de provincie zijn talrijk. In Oostwold, midden in het Oldambt, is de Groninger Genever Stokerij gevestigd. Hier wordt allerhande lekkers gestookt. Van jenever tot likeuren. En dit op een bijzondere plek: de voormalige graanschuur van Europa. Ontdek wat de stokerij van Freek en Henriëtte zo bijzonder maakt. Proef het zelf.

Gronings goud

''We zijn ooit begonnen met jam en kersentaart. Maar dat is behoorlijk uit de hand gelopen'', vertelt Henriëtte terwijl ze over het weidse terrein loopt. Hier in Oostwold, midden in het Oldambt, is de Groninger Genever Stokerij gevestigd. Samen met haar man Freek runt ze de boel. De naam zegt het al: hier wordt jenever gestookt. Gronings goud. Maar ook verschillende likeuren. Met bessen en walnoten uit eigen tuin bijvoorbeeld. En dit alles op een bijzondere plek. Met een geschiedenis die net zo rijk is als de smaak van hun creaties. 

De Graanrepubliek

Eventjes terug in de tijd. Het is het begin van de 19e eeuw. Het oosten van de provincie kende rijke herenboeren met diepe zakken en graanvelden zonder eind. Groningen was de graanschuur van Europa. De Graanrepubliek floreerde. Maar deze weelde kenden de arbeiders op het land niet. Waar de welvaart van de bazen groeide, gebeurde hetzelfde met de onvrede van de onderdanen. Een vruchtbare bodem voor rebellie. Opstanden ontstonden. Het socialisme en met name het communisme kreeg voet aan de grond. Deze geschiedenis loopt vandaag de dag als een rode draad door de Groninger Genever Stokerij.

Rijke herenboeren en graanvelden zonder eind

''Dit verhaal is er een die verteld moet worden'', zegt Henriëtte. ''Groningers zijn van nature bescheiden. Maar als het klaar is, is het klaar.'' De knipoog naar dit opstandige karakter is terug te vinden in de huisstijl van de Groninger Genever Stokerij. Een ode aan het gebied. Communistische karakters sieren de flessen. Maar ook de muren zijn gevuld met de rijke geschiedenis. Verspreid door de stokerij hangen allerlei plakkaten die je meer vertellen over de tijd van toen. Geeft net even wat extra pit aan de dranken die ze hier maken. Dit is de verantwoordelijkheid van Freek, de man die stoken kan.

Trots van het Noorden

''Als provincie mogen we best een eigen drank claimen'', vindt Freek. Hij doelt op fladderak, een citroenlikeur die zijn oorsprong vond in het Groningse Onderdendam. De naam komt van de toenmalige belastingophaler uit die omgeving. De smaak doet denken aan limoncello, maar dan net even anders. Kruidiger door de kaneel en kardemom. Het wordt hier gestookt in een huisgemaakte koperen ketel. Met toewijding en geduld. Op basis van een recept uit de vorige eeuw. ''Iemand uit de buurt had nog het huishoudschoolboekje van haar oma in de kast liggen. Met daarin een recept voor fladderak, van maar liefst 100 jaar geleden. Daar moeten we wat mee, dachten we.'' En zo geschiedde. De smaak werd verfijnd en de fladderak van Oldambt was geboren.

Maar er gebeurt een hoop meer op het terrein. Zo lopen er varkens en kippen rond. Voor een vers eitje bij het ontbijt en een stukje droge worst bij de borrel. Achter de grote schuur staan talloze zonnepanelen. Het weidse veld telt allerlei bomen die later in het jaar de ingrediënten leveren voor de likeuren. Alles zonder bestrijdingsmiddelen, alles voor een circulair leven. En wat ook opvalt: er ligt hout. Heel veel hout. Dit wordt allemaal gekloofd en bewerkt door deelnemers aan de dagbesteding. De Zelfmakerij. Bedoeld voor hen met een beperking of een andere afstand tot de arbeidsmarkt. En de begeleiders lopen in dezelfde kleding als de cliënten: iedereen is er gelijk.

Groninger trots breidt uit met Fladderakworst

Fladderak, de enige echte Groninger drank die er is. En nu wordt deze geliefde drank vereeuwigd op een wel heel bijzondere manier: met de lancering van de Fladderakworst! De Fladderakworst is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de Groninger Genever Stokerij en Ofjeworstlust van André Hofman. Deze smakelijke creatie combineert de traditionele smaken van Fladderak met de ambachtelijke expertise van de lokale slagerij. De lekkernij is te verkrijgen bij alle vestigingen van Ofjeworstlust, de Groningen Store in Stad en ook via de webshop van de Groninger Genever Stokerij en Ofjeworstlust. 

Altijd welkom in Oostwold

Benieuwd geworden? Reis dan eens af naar het Oldambt. Freek en Henriëtte heten je van harte welkom. Elke zaterdag kan je genieten van een rondleiding. Ze vertellen, laten zien en tonen je de smaken van eigen grond. Maar als je gewoon even een flesje of worst wilt halen, kan dat natuurlijk ook. En binnenkort kan je toeschouwer zijn van een heus toneelstuk. Gewoon midden in de stokerij, waar een dorpsplein wordt nagebouwd. Aanschouw hier het rijke verhaal van de regio en ontdek Gronings trots.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief