Groninger kniepertjes maken

Denk je aan oud en nieuw, dan denk je aan warme oliebollen en glühwein. En uiteraard de nieuwjaarsrolletjes, het liefst gevuld met een flinke hoeveelheid slagroom. Maar Groningers zouden de Groningers niet zijn als ze hier geen eigen draai aan hebben gegeven. Naast nieuwjaarsrolletjes zijn in het Noorden namelijk de kniepertjes een welbekende lekkernij. Zoet, knapperig en makkelijk te maken. De ingrediënten heb je vast al in huis. Alleen nog een wafelijzer en je hebt in een mum van tijd een stapel kniepertjes gebakken. Maar pas op, want ze zijn zo lekker dat die stapel ook zó weer op is. Veel bakplezier!

Ingrediënten

Voor 30 kniepertjes

250 gram patentbloem
150 gram kristalsuiker
8 gram vanillesuiker (een zakje)
75 gram margarine of boter
1 ei
½ theelepel zout
Eventueel een half kopje water

Kniepertjes en rolletjes

Sommige mensen zien een diepere betekenis in de vorm van de wafeltjes. Het platte kniepertje staat voor het jaar dat zich eind december volledig heeft ontvouwen. Het rolletje symboliseert op nieuwjaarsdag het nog onbekende nieuwe jaar. Een mooie gedachte toch?

Bereiding

Doe alle ingrediënten (behalve het water) in een kom en kneed het met de hand tot een stevig deeg. Als het deeg te droog is, voeg dan in kleine hoeveelheden wat water toe tot het deeg stevig genoeg is. Rol het deeg op tot een slang en verpak het in plastic folie. Laat het even in de koelkast rusten (ongeveer een half uur, langer kan ook).

Laat dan het kniepertjesijzer opwarmen en vet het in met een beetje margarine. Snijd een plakje van ongeveer 1 centimeter van het deeg en doe deze tussen het kniepertjesijzer. Duw het stevig aan zodat het deeg zich gelijkmatig over de bakplaat verspreidt. Wacht zo’n 15 tot 20 seconden en haal dan het kniepertje van de bakplaat. Leg het kniepertje op een platte, koele oppervlakte en laat het hierop afkoelen en hard worden.

Zodra ze zijn afgekoeld, bewaar je ze in een afgesloten bak of trommel. Zo blijven ze lekker knapperig en zorg je ervoor dat niet je niet alles in één keer op eet ;-).

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief