Gronings kerstdessert

Het is bijna kerst. Hét moment om uit te pakken met een heerlijk diner. En daar mag een dessert als spetterende afsluiter natuurlijk niet bij ontbreken. Met deze friszoete Groningse trifle wordt het deze kerst genieten met een hoofdletter G. Hij ziet er prachtig uit, smaakt heerlijk en is ook nog eens makkelijk te maken. Fijne feestdagen en eet smakelijk!

Ingrediënten (voor vier glazen)

Voor de trifle:                                       
custard
150 ml boerenyoghurt
150 ml slagroom
1 zakje (8 g) vanillesuiker
kniepertjes
4 el Groninger jam
2 à 3 el boerenjongens
2 grote (elstar/jonagold) appels
1 tl kaneel
1 el suiker
10 g boter

Voor de custard:
200 ml melk
50 ml slagroom 
1/2 vanillestokje
eidooiers
40 g kristal suiker

Haal de producten bij Groningse streekwinkels en boerderijen om de trifle een extra Gronings tintje te geven.

Bereiding

Custard
Schraap voor de custard het merg uit het vanillestokje en doe dit samen met de slagroom en melk in een pan. Roer het een keer door en breng het aan de kook. 

Doe de eierdooiers met de suiker in een kom en klop dit kort. Meng vervolgens het warme melkmengsel in de kom en klop alles goed door. Giet daarna het mengsel terug in de pan en verwarm het op laag vuur. Blijf goed roeren tot het mengsel de gewenste dikte heeft. Laat het mengsel afkoelen en blijf roeren om velletjes te voorkomen. Zet het daarna in de koelkast. 

Trifle
Schil de appels en snijd ze in blokjes. Doe dit in een kom en voeg een eetlepel suiker en een theelepel kaneel toe. Verhit de boter in een pan en bak het appelmengsel 5 tot 10 minuten tot het een beetje zacht is. Als je appelmengsel klaar is doe je deze in een kom. Voeg vervolgens de boerenjongens hier aan toe.

Verkruimel ondertussen een aantal kniepertjes in een machine of leg het tussen bakpapier en rol hier een aantal keer met een deegroller over. Bewaar dit in een kom.

Doe de rest van de slagroom met de vanillesuiker in een kom en mix dit stijf. Voeg de boerenyoghurt hier aan toe en mix dit door elkaar.

Nu kan je beginnen met het opmaken van de trifle, bestaande uit alle laagjes. Doe onderin het glas wat kniepertjes kruimels en daarop een laagje custard. Daarna een laagje van het appel en boerenjongens mengsel en vervolgens een laagje room. Vervolgens een laagje Groninger jam, dan nog een laagje room en appel mengsel. Maak de trifle af met wat kruimels en een kniepertje bovenop. 

Fijne feestdagen en eet smakelijk!

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief