Lekkers uit de streek

Het beste komt uit eigen achtertuin: onze provincie. Het Groninger land is rijk aan lekkernijen die je ooit eens geproefd moet hebben. Lokaal en vaak duurzaam geproduceerd. Authentiek en smaakvol. Verse groenten, eerlijk vlees en mosterd van eigen velden: jouw mandje is zo gevuld. Je kunt zo even langs gaan bij de lokale ondernemer of het in veel gevallen gemakkelijk thuis laten bezorgen. 

Korenmolen Joeswert | Molenwinkel

Hier wordt op ambachtelijke én biologische wijze gemalen. Van Groninger graan tot tarwemeel en kruidkoek- en poffertmix: dit is puur natuur. In het winkeltje naast de molen staat alles wat je nodig hebt. Kan zo in je rugzak. Zelf weten hoe het werk van de molenaar smaakt? Bak bijvoorbeeld een notenkoek aan de hand van ons recept met het meel van de molen. Voor dat verwenmomentje bij de koffie. Ook buiten openingstijden kan je terecht: geef molenaar Dirk gerust een belletje.

Adres: Mentaweg 3, Feerwerd
Open: vrijdag en zaterdag

Lees meer

Meinardi | Fruitteeltbedrijf

Een begrip in Groningen en omstreken. Hun aardbeien heb je vast al een keertje geproefd. Maar wist je dat ze ook asperges, sappen, jammen en ander lekkers maken? Sommige producten zijn kakelvers, anderen handig voor je bewaard in een weckpot. Hierdoor blijft de authentieke smaak speciaal voor jou behouden.

Adres: Zuiderveen 83, Winschoten / Zuiderstraat 28, Zuidbroek
Open: maandag t/m zaterdag

Lees meer

Waddenvarkens | Slagerij

Ouderwets lekker scharrelvlees, zoals ze het zelf noemen. De waddenvarkens krijgen namelijk alle ruimte om vrij te bewegen, wroeten en luieren in een moddenpoel. Zonder stress en in hun eigen tempo. Zelfs het voedsel wat ze krijgen komt gewoon uit de buurt. Ook de runderen en 'bofkippen' die rondlopen op de boerderij hebben een goed leven. Lekker vrij. Proef zelf maar!

Adres: Bergsmastraat 32, Uithuizermeeden
Open: dinsdag t/m zaterdag

Lees meer

Ol Diek | Fruitteeltbedrijf en landwinkel

Je aandacht wordt getrokken door de weidse appel-, peren- en kersengaarden. De eindproducten hiervan worden verkocht in de naast gelegen landwinkel. Deze staat vol met overige streekproducten: van groene kool en Groninger koek tot zelfgemaakte jam. Gooi al dit lokale lekkers los in je mandje of combineer ze in zelf samen te stellen pakketten.

Adres: Hoofdweg West 26, Nieuwolda
Open: donderdag t/m zaterdag

Lees meer

Kleikracht | Kaasboer

Voor de Groninger kaaskop. Bij kleikracht in Winsum weten ze hoe ze op ambachtelijke wijze ouderwets lekker kaas moeten maken. Op biologische wijze. Van de melk van hun eigen koeien, die naast de boerderijwinkel grazen in de kruidige weiden. Zin in een bijzonder kaasje? Proef dan eens de honingklaver-, brandnetel- of sambalkas. Smullen zal je zeker. 

Adres: Schilligeham 3, Winsum 
Open: donderdag t/m zaterdag

Lees meer

De Eemstuin | Tuinderij/boerderij

Vlakbij de Waddenzee ligt de Eemstuin, waar pure groenten groeien. De boeren brengen deze in en om Groningen langs de huizen. De groentenpakketten zijn vooraf samengesteld met kraakverse, vaak ook wat vergeten groenten. Omdat alles uit eigen tuin komt, eet je met de seizoenen mee. Dat nodigt nog eens uit om te experimenteren met groenten. Je vindt de Eemstuin ook op vrijdagen op de Vismarkt in de stad.

Adres: Paaptilsterweg 7, Uithuizermeeden
Open: Elke vrijdag op de markt of laat het bij je thuis bezorgen

Lees meer

Overige plekken voor lekkerbekken

Stad en Ommeland kent natuurlijk nog meer plekken waar je vers, eerlijk en heerlijk eten kunt halen. Ben je een kaasliefhebber? Ga dan eens langs bij de Hoeve ZuidwendingDe Zuivelmand of De Oude Streek. Voor een goed stuk vlees kan je bijvoorbeeld terecht bij De Buurackers of De Oorsprong. En voor de beste groenten en fruit kan je naar Kruize of Dallinga. De keuze is reuze. Wat is jouw favoriet?

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief