Groninger pompoensoep maken

Wie aan herfst denkt, denkt aan pompoen. En wie aan Groninger streekproducten denkt, denkt al gauw aan Groninger worst en Groninger mosterd. En wat blijkt? Ze zijn niet alleen lekker op je borrelplank, maar ook in je herfstige pompoensoep. Het zoete van de pompoen, het pittige van de Groninger mosterd en het eigenzinnige van de kruidnagel in de Groninger worst zorgt voor een heerlijke smaaksensatie. Stukje brood erbij, een kaarsje aan, en jij bent klaar voor het najaar. Veel kookplezier! 

Ingrediënten (4 personen)

1 pompoen
uien
1 el Groninger mosterd
3 el olie
Snufje zout & peper
500 ml bouillon
1 Groninger worst

Groninger worst

Wie de lekkerste droge worst maakt, is al eeuwenlang een strijd. Van oudsher had iedere streek, stad of dorp in het Noorden zijn eigen recept met een eigen kruidenmengsel. Maar wat maakt een Grunneger dreuge worst een Grunneger dreuge worst? Dat is de vele hoeveelheid kruidnagel. En hij is iets minder hard dan bijvoorbeeld de Drentse variant. Groningers zijn er gek op en serveren hem graag op hun borrelplank. Je kunt de worst krijgen in iedere supermarkt, maar liever haal je hem bij de slager om de hoek. Vaak lekkerder en gemaakt met beter vlees.

Groninger mosterd

Wat is het toch met die Groningse mosterd? Vroeger was mosterd de smaakmaker voor het arme deel van de bevolking. Terwijl de rijken genoten van dure kruiden en specerijen uit het Verre Oosten, maakten de armen iets lekkers van wat gewoon op het eigen land groeide: mosterdzaad. Elke regio had z’n eigen recept. Typisch Gronings is de grove maling, flink wat pit en bovendien behoorlijk wat zuur van de azijn. 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Hol de pompoen uit, schil de pompoen en snij hem in stukken. Snij de uien in achten en verdeel de pompoen en de ui over de bakplaat. Meng ondertussen de olie en Groninger mosterd met elkaar. Verdeel het mosterd-olie mengsel over de pompoen en de uien. Doe de bakplaat ongeveer 30 minuten in de oven. 

Snij de Groninger worst in blokjes en bak ze krokant in de pan. 

Haal de pompoen en de uien uit de oven en doe ze in de soeppan. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en pureer het tot soep met de staafmixer. Voeg eventueel nog wat extra water toe. (Het is maar net hoe dik je je soep wil hebben.) 

Breng de soep eventueel op smaak met peper en zout. (Let er wel op dat de stukjes droge worst ook nog smaak afgeven) 

Verdeel de Groninger worst stukjes over de soep.

Eet smakelijk!

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief