Muziek ontdekken op ESNS

Je hoorde het als eerst op Eurosonic

Elk jaar in januari is Groningen vier dagen lang de muziekhoofdstad van Europa. De muziekindustrie komt tijdens Eurosonic samen om de sterren van de toekomst te ontdekken. Er treden meer dan 300 talenten uit heel Europa op. Grote namen zijn hier ooit begonnen, de volgende generatie staat klaar om hier hun doorbraak te beleven. Ga mee op muzikale ontdekkingstocht.

Groningen als poort naar de festivals

Het aantal grote namen in de muziekindustrie wat ooit als beginnende act op Eurosonic stond is zo groot, daar zou je gerust 4 festivalweekenden mee kunnen vullen. Neem bijvoorbeeld Bastille. Vlak nadat de band in januari 2013 Vera plat speelde braken ze wereldwijd door met hun mega hit Pompeii. Een jaar later stonden George Ezra en Sam Smith op de Groningse planken. Die laatste bewijst dat Groningen zomaar de weg kan zijn naar de soundtrack van een James Bond film. Kon minder. In 2016 was het de beurt aan de tot dan toe onbekende Dua Lipa, ze bleek de grote revelatie van dat jaar. De zangeres heeft jaren later aangegeven dat het festival belangrijk is geweest voor haar carrière, het was de eerste keer dat ze optrad met haar band. Je hoorde haar dus nooit eerder zoals op Eurosonic. Ook veel recenter doorgebroken artiesten hebben hun sporen verdiend in Groningen. Neem bijvoorbeeld Sam Fender, Sigrid en songfestivalsensatie Daði Freyr. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Nieuwe artiesten hoor je als eerste op Eurosonic.

Muzikale ontdekkingstocht

Zoveel mensen, zoveel smaken. Waar je ook van houdt, voor iedereen is er wel iets te vinden tijdens Eurosonic. Heb je nog geen idee waar je de komende editie heen moet? Dan geven we je alvast 5 tips. Maar ga ook vooral zelf op ontdekkingstocht.

Pommelien Thijs

België – De kans is groot dat de naam Pommelien Thijs je bekend voorkomt. In 2020 scoorde ze namelijk samen met Jaap Reesema een nummer 1 hit in Nederland en België met het nummer ‘Nu wij niet meer praten’. Drie jaar later heeft ze een volledig eigen sound ontwikkeld en is ze uitgegroeid tot een van de populairste artiesten van België. Tijd om met haar pop rock ook de harten in Nederland te veroveren.

Lees meer

Elmiene

Verenigd Koninkrijk – 2023 was hét jaar waarin Elmiene doorbrak in Engeland. De soul & jazz artiest bracht begin dit jaar zijn eerste EP El-Mean uit, welke lovende recensies kreeg in de media. Het resulteerde onder andere in een optreden op Glastonbury. In oktober bracht hij ook zijn tweede EP uit, welke hij graag aan je laat horen tijdens Eurosonic.

Lees meer

Joker Out

Slovenië – Zo’n groot publiek als de Sloveense band Joker Out het afgelopen jaar had zullen weinig artiesten die op Eurosonic staan al gehad hebben. Met hun hit ‘Carpe Diem’ vertegenwoordigden de rockers namelijk hun thuisland op het Eurovisiesongfestival. Tijdens hun liveoptredens barst de energie van het podium.

Lees meer

VÉVAKI

IJsland – Op Eurosonic kan je je ook laten verrassen door muziekstijlen waar je in eerste instantie niet zo snel aan zou denken. Neem bijvoorbeeld de folkmuziek van VÉVAKI. De band haalt inspiratie uit het Noordse heidendom en animistische tradities. Mythen, ritueel en een sterke band met de natuurlijke wereld voeden de muziek van VÉVAKI.

Lees meer

Wax Museum

Duitsland – Zin in een disco-funk trip? Dan moet je het optreden van Wax Museum zeker niet overslaan. Gevestigd in Berlijn biedt deze zeskoppige internationale band funk- en discoritmes, zonder de punkspirit te verraden die hen samenbracht. Het ideale optreden om de heupjes los te gooien.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief