Drie dagen op roadtrip in Groningen

Een weekend Groningen is een weekend in een andere wereld. Een provincie waar je je in een filmset kunt wanen. Het Lauwersmeer zo donker dat je alle sterren kunt zien. Het Groninger Museum zo kleurrijk dat je bijna gloeit. Ga erop uit voor een onvergetelijk weekend! 

Je kent Groningen van het Groninger Museum, de Martinitoren en Vesting Bourtange. Maar dat is slechts het puntje van de ijsberg. Onder de sterren in een roeibootje? Je eigen oesters uit de zee halen? Met een Land Rover op safari? Cultuursnuiven in het centrum van de stad. Groningen biedt alles voor een avontuurlijke roadtrip. Wij nemen je mee.

Dag 1

Met de lege snoeppapiertjes in het dashboardkastje en je favoriete playlist op de speakers rijd je Groningen binnen. De eerste keuze: stad of ommeland. Urban exploring of op ontdekkingstocht door dorpjes en natuurgebieden.

Wie de auto niet meteen wil parkeren, begint de roadtrip in de provincie. In praktisch alle richtingen zijn bijzondere plekken te vinden. Rijd naar Niehove en doe koffie op het terras tegenover de kerk. Je waant je in een filmset, zo bizar onveranderd is het hier. Iets verderop kom je langs het indrukwekkende gemaal Electra (waar bij +25ºC het Oud-Hollandsch-van-de-brug-springen een hobby is).

Volg het schilderachtige landschap langs het Reitdiep richting Zoutkamp en stop ondertussen even voor een origineel cadeau bij het Theemuseum in Houwerzijl. In een verbouwde kerk in een fraai dorpje. Iets verderop ben je al in Zoutkamp; een fotogeniek vissersdorp met een kade vol kleurige huizen en een haven vol vissersschepen.


Voor het donker ben je al bij Lauwersoog. Daar loop je bij ‘t Ailand naar binnen. Het eigenzinnige eetlokaal van Barbara en Jan, op het uiterste randje van het vasteland. Je eet er van de zee waar je op uitkijkt. Als je tijd hebt kun je zelfs mee om je maaltje zelf uit de zee te halen en de keuken in om het te bereiden. De natuur op je bord, dat eet je hier.

‘s Avonds laat neem je een bootje mee het Lauwersmeer op. Liggend op je rug kun je zien waarom dit een officieel “Dark Sky Park” is. Hier is het nog écht donker en zie je meer sterren dan je ooit gezien hebt. Voor de avonturiers: er zijn kleine haventjes midden op het Lauwersmeer waar je kunt aanleggen en in je bootje overnachten. Voor wie niet bang is in het donker!

"Roze, oranje, paars... Het is niet te beschrijven wat voor kleurenpalet je tegenkomt op het wad. Aan het einde van de tocht zet je voet op het eiland. Dat voelt geweldig."

Staats Mooibroek

Ben je fris genoeg om een nacht over te slaan, dan zoek je Staats Mooibroek op. Een monumentale naam voor een man die vast ooit een standbeeld op het wad krijgt. Al jaren gidst hij wandelaars over de wadden. Over zandplaten, door de blubber en laagstaand water. Met kinderen, met ervaren wandelaars en met avonturiers. Vannacht loop je onder de volle maan naar Schiermonnikoog. Richting zonsopkomst verandert de lucht continu - afwisselend roze, rood, oranje, wit en blauw. Alsof je op een andere planeet rondloopt. Je hoort niets dan de geluiden van de dieren en het water dat het zand beweegt. Deze roadtrip is nu definitief offroad.

Heb je meer behoefte aan een bed dan aan een nachtelijk avontuur, dan logeert u in d’Olle Pastorie in Vierhuizen. Een bed and breakfast in serene rust met de luxe van een hotel. Liever nog even buiten blijven? Zet je tent op bij Camping De Roodehaan aan het Reitdiep, of huur een luxe blokhut, en laat je in de zomermaanden trakteren op live concerten.

Dag 2


Roadtrip resumed: de volgende ochtend kom je op de weg tussen het Lauwersmeer en Groningen langs Landgoed Borg Verhildersum. Al lopend over het landgoed kom je langs allerlei oude gebouwtjes, zoals het koetshuis en een arbeidershuisje. Elk gebouw had vroeger zijn eigen naam en functie. Borg Verhildersum stond en staat bovendien midden in het boerenleven. In en rond de museumboerderij ontdek je hoe de adel hier samenleefde met de boeren en de arbeiders, van zaai tot oogst.

Wil je nog meer snuffelen in familiezaken, dan kun je ook de Menkemaborg in Uithuizen nog even meepikken. Het ziet eruit alsof de adellijke familie Alberda elk moment weer thuis kan komen van een etentje elders of een jachtpartij.

Zin in heel wat anders? Zeehondjes kijken kan hier natuurlijk ook in de buurt, in Pieterburen. De zilte zeelucht maakt hongerig, dus eenmaal aangekomen bij de houten Waddenhuisjes in Noordpolderzijl kan de barbecue aangeslingerd worden. Nog even en je verse vis, iets verderop uit het water gehengeld, is klaar voor consumptie. Na het eten schenk je nog een glaasje in en geniet je bij het vuur van de stilte en een overweldigende sterrenhemel. Vannacht ga je heerlijk slapen, in de meest noordelijk gelegen accommodatie van Nederland.

Dag 3

Na al dat vertier in de provincie is het tijd om de roadtrip af te sluiten in de stad. Het kloppend hart van de provincie. Je vindt er het Groninger Museum, poptempel Vera, de Zwanestraat met de leukste winkels en vooral: blije mensen op straat. Eén op de vier inwoners is student en dat merk je. Meer fietsen dan auto’s, een groot en gevarieerd aanbod in cafés, restaurants en winkels. Groningen is een jonge stad en dat hangt in de lucht.

Parkeer de auto onder de bioscoop aan het Zuiderdiep en loop via de Folkingestraat naar de Korenbeurs. Onderweg kun je alles ophalen voor een picknick in het Noorderplantsoen. Het authentieke Groningen beleef je op een kleedje op de speelweide, of rond de statige vijver tussen de studenten. Op zoek naar tips om je te vermaken: spreek vooral een local aan. Die kennen de beste plekjes in de buurt.

"The city of Groningen: the secret gem of the Netherlands"

Daily Mail

Een roadtrip naar Groningen is niet volledig zonder een bezoekje aan het Groninger Museum, dus via het Lage der Aa lopen we richting de grote gouden toren. Voordat je de terugreis aanvaardt is er de bijna onmogelijke taak om te kiezen tussen alle fantastische eetgelegenheden. Sjiek en stijlvol in de Prinsenhof? Authentiek Italiaans in Da Vinci aan het Schuitendiep? Modern in Paviljoen Sterrenbos? Of knus aan de tapas in Cervantes?

Je eigen roadtrip Groningen

Groningen verrast. Telkens weer. Ruimte, prachtige landschappen, een grote verscheidenheid aan paden en routes. Wil jij ook op roadtrip door Groningen? Je kunt ook je eigen trip samenstellen, hier enkele suggesties hoe je dat wandelend, fietsend of varend kunt doen. Laat je inspireren!

Lekker fietsen?

Tussen Lauwersoog en het meest oostelijke punt van de provincie Groningen, Nieuw Statenzijl, ligt het fietspad: Kiek over de Diek. Het fietspad is maar liefst 90 kilometer lang en loopt dwars door het Waddengebied, dat door UNESCO is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Al fietsend over de dijk heb je een fantastisch uitzicht, met aan de ene kant de Waddenzee en aan de andere kant de aardappel-, graan- en koolzaadvelden.

Liever wandelen?

Langs een boomgaard met oude appelrassen wandelen is leuk, maar zou je niet nog liever zelf zo’n appeltje proeven? Voor wandelaars van het unieke Pronkjewailpad staan alle deuren wagenwijd open. Wandel mee en laat je zintuigen de gastvrijheid van Groningen ervaren. Is een wandelavontuur van 250 kilometer je wat te veel? Gewoon een kort stukje lopen kan ook. Maar pas op, je loopt al snel toch nog even een stempelpost verder, nieuwsgierig naar de volgende proeverij. Gastvrijheid kent immers geen tijd!

Of varen?

Verken het Groningse water met behulp van verschillende vaarroutes. Het Lauwersmeer, de hangende keukens van Appingedam, Werelderfgoed de Waddenzee, Blauwestad, de Groninger meren, vestingstad Bourtange en de bruisende stad Groningen zijn slechts enkele bezienswaardigheden die je met de boot kunt bezoeken. 

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief