Van de zee naar je bord

Wanneer je visrestaurant ’t Ailand in Lauwersoog binnen loopt, waan je je in een pittoresk  Engels, Schots of Iers havenstadje. De indeling van het restaurant, met de vele doorgangen, is goed te verklaren. Eigenaren Jan en Barbara begonnen hun droom namelijk in twaalf oude garageboxen, die ooit vol lagen met vissersspullen.

Bekijk het arrangement 

"Met rubberbootjes gaan we de zee op om ons diner te vangen"

Barbara Geertsema-Rodenburg

Alles wat het vissersechtpaar van het wad en uit de zee haalt, kun je hier op je bord krijgen. Zeewier, krabben, oesters, harder, platvis; vaak in verrassende combinaties. In de zomer eet je op het terras, in de winter rond de houtkachel. Vanuit ’t Ailand kun je met Jan en Barbara op jacht naar heerlijkheden. Met een slikslee glijd je over het wad naar hun fuiken om die vervolgens te legen. Raap oesters, kokkels en zeewier of loop met ze naar de haven om plankton te vangen. Eenmaal terug, onder de microscoop, zie je duizenden beestjes door elkaar krioelen of om hun eigen as rondtollen. 

Vang je eigen diner

“Harders vangen, dat is wel het spannendst,” zegt Barbara, “met rubberbootjes gaan we de zee op, op zoek naar een school. Het insluiten met netten is nog een hele klus en we moeten zorgen dat we voor laagwater weg zijn, anders lopen we vast.” Terug aan de wal kun je in het fileerlokaal in anderhalf uur de basistechnieken van vis fileren leren. Wil je meer? Dan kun je in een workshop van een dag de allerfijnste keepjes van het vak onder de knie krijgen. Kleed je wel warm aan want het is flink koud in het gekoelde lokaal! 

 

Vragen?

Bekijk de contactgegevens.