Wandelroutes om Groningen mee te ontdekken

Als wandelaar kan je in Groningen je hart ophalen. Aan de hand van mooie routes ontdek je de verscheidenheid die de provincie te bieden heeft. Volg de paaltjes over jaagpaden en oude handelsroutes. Struin langs de weidse kust en eeuwen aan architectuur. Er is genoeg leuks te ontdekken, voor zowel de ervaren wandelaar als de starter.

Pronkjewailpad

Binnenkijken bij die markante kerk. Proeven van die authentieke mosterd. Een hap van zo’n oud Groninger appelras. Groningen staat bol van verleidelijke bezienswaardigheden en bedrijven. Voor wandelaars van het honderden kilometers lange Pronkjewailpad gaan alle deuren wagenwijd open. Overal waar je komt zie, hoor, voel en proef je de gastvrijheid van de provincie.

Lees meer

Knuppelpad Roegwold

Het is misschien wel een van de meest gefotografeerde plekken in de Groningse natuur: het Knuppelpad in natuurgebied ’t Roegwold (ruig moerasbos). Het Knuppelpad is een houten vlonderpad van 750 meter dwars door het moeras van ‘t Roegwold. Zo'n 6.000 jaar geleden was hier nog bos, nu vind je hier een moeras. De boomstronken steken hier en daar boven het water uit.

Lees meer

Wadlopen

Je zet een stap vooruit met je rechtervoet, maar je linkervoet blijft steken in het slik. Je benen blijken tot aan je knieën zwart te zijn. Veel liever kijk je recht vooruit, naar de horizon die uit niets meer bestaat dan zee en zandplaten. Je wandelt over de bodem van de zee.  Wadlopen is een unieke ervaring die je nooit meer vergeet.

Lees meer

Voorland Groningen

Wandelen door Groningen is lopen door het Antropoceen, het huidige tijdperk waarin de mens overal zijn vingerafdruk zet. Nergens in Nederland is die zo zichtbaar als hier. Groningen is ons voorland. Voorland is een plek én een tijd. Het is het land voor de dijk en het is ook de toekomst die je al kan vermoeden, maar waar we nog niet zijn. Wandel mee door het eeuwenoude Groninger cultuurlandschap en ontdek samen de toekomst die komen gaat.

Lees meer

Melle’s Pad

In het verleden hadden Melle en zijn vrouw Lamke achter in het Peebos een klein boerderijtje met een paar koeien en wat aardappelen op een paar hectare. Toen ze stopten ging hun land naar Staatsbosbeheer. Zij creëerden hier een aantal mooie wandelroutes. Loop tussen de prachtige wilde bloemen en stap met je voeten in de blubber.  

Lees meer

Slochterbos

Achter landgoed Fraeylemaborg schuilt een bos vol verrassingen. Je auto of fiets parkeer je bij de borg, waarna je te voet verder gaat over een bospad van bijna 1,3 kilometer. Een wandeling in het Slochterbos is elk seizoen de moeite waard. In het voorjaar en in de zomer zingen talloze vogelsoorten je toe. In de herfst vind je er vele soorten paddenstoelen en een prachtige verscheidenheid aan kleuren. Even uitrusten of je van huis meegebrachte boterhammetjes nuttigen doe je op een van de vele bankjes die door het park verspreid staan.

Lees meer

Pieterpad

Te voet Nederland verticaal doorkruisen? Dat begint (of eindigt) in het Groningse Pieterburen. Met het Pieterpad loop je in bijna 500 kilometer naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Of wandel alleen (een van de) drie Groningse etappes om de provincie te ontdekken. Van ons hoef je niet per se naar Limburg; lekker hier blijven mag ook.

Lees meer

Waddenfoodroutes

Het land, het Wad en het water geven pure streekproducten. Tijdens de Wadden Food fiets- en wandelroutes maak je kennis met lokale visserij, streekproducten, natuur en een divers landschap. Waddengoud heeft deze routes samen met lokale ondernemers ontwikkeld. Ondernemers met het Waddengoud keurmerk, omdat zij hun streekproducten op een lokale en duurzame manier maken. Zo kun je genieten van al het moois langs de Groninger Waddenkust en kom je altijd thuis met iets lekkers uit de streek.

Lees meer

Pelgrimeren

In de provincie Groningen vind je alles wat hoort bij pelgrimeren. Met 130 middeleeuwse kerken, 75 natuurterreinen, 90 km kustlijn, 20 borgen en 34 voormalige kloosterterreinen is er veel te ontdekken. Ga op pad en ontdek tijdens je wandeling alles over de cultuurhistorie, het landschap en de natuur van de provincie. Pelgrimeren is meer dan alleen wandelen.

Lees meer

Routes Smeerling

In en rond buurtschap Smeerling kun je prachtig wandelen door het oude Metbroekbos. En vergeet vooral niet om onderweg goed om je heen te kijken, want langs de wandelpaden staat een aantal prachtige authentieke streekboerderijen uit de achttiende en negentiende eeuw. Een mooi begin van je wandeling is Gasterij Natuurlijk Smeerling, gevestigd in zo'n gerestaureerde Westerwoldse boerderij. Vanuit hier loop je zo het dal in van de Ruiten Aa, een van de mooiste beekdalen van Nederland. Het is hier nog echt stil, een ongekende luxe.

Lees meer

Routebureau Groningen

Behoefte aan een andere route of wil je juist zelf bepalen welke kant je uitgaat? Neem dan eens een kijkje bij het Routebureau Groningen. Daar vind je nog meer mooie routes door de provincie en stel je aan de hand van het knooppuntennetwerk makkelijk je eigen route samen. Er is voor iedereen wel wat.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief