Met mest en vork fietsroute

Fietsen over de vruchtbare kleigrond

Die grond aan de kust, daar kunnen we wat mee. Dat weten Groningers al eeuwenlang. Eerst bouwden ze wierden (woonheuvels) en later bedijkten ze de kwelders; beide om het land naar hun hand te zetten. Nog steeds profiteren bewoners van de vruchtbare kleigrond. Een moestuin doet het hier goed. Fiets door het eeuwenoude landschap en ontdek onderweg allerlei lekkers.

© Cora Westerink

Smakelijk landschap

Met de mest en vork fietsroute (nee, dat is geen spelfout) rijd je in 40 kilometer langs allerlei culinaire hotspots. Drink koffie op Landgoed Verhildersum of thee in de Theefabriek. Onderweg koop je kaas, koekjes en mosterd. Hier gemaakt, dat spreekt natuurlijk voor zich. Je moet er wel even flink voor doortrappen, maar dat is met al die mooie vergezichten en vriendelijke wierdendorpjes bepaald geen straf.

De Groene Luwte

De fietstocht begint en eindigt niet toevallig bij De Groene Luwte in Molenrij. Hier hebben Alma Huisken en Doortje Stellwagen een flinke tuin. Hun moestuin, boomgaard en ganzenwei worden zo veel mogelijk ecologisch, biodynamisch en volgens de principes van permacultuur beheerd. Ze schreven bovendien een boek: Met mest en vork. Tijdens de open dagen kun je zien hoe alles hier zo vanuit de tuin op een bord belandt. En weer terug. Een mooi voorbeeld van een soepel draaiende groene kringloop.

Meer weten