Herenboerderijen

Rijke boeren, arme knechten

Overal in Oldambt zie je boerderijen met een soort kastelen als voorhuis. Het zijn de huizen van de welvarende herenboeren van ruim een eeuw geleden. Het verbouwen van graan bracht hen enorm veel rijkdom. De knechten zagen hier weinig van terug. De boeren zelf daarentegen genoten met volle teugen.

Rijkdom voor de baas

Het geld dat met het graan werd verdiend, gaf de regio een flinke impuls. Op veel plekken steeg dit nieuwe geld de boeren naar het hoofd. Ze lieten zich ‘herenboeren’ noemen en gingen dingen doen die ze vonden passen bij hun nieuwe status. Tennissen bijvoorbeeld. Sommige herenboeren gaven het loon van hun arbeiders niet in de hand, maar strooiden het uit over het erf. Buigend voor de baas raapten ze hun geld bij elkaar. In de winter zaten ze werkloos thuis. In de tussentijd gebruikten de herenboeren hun winst voor de bouw van immense paleizen met grote boerenschuren. Heel Oldambt staat er nog steeds vol mee.

Boerderij Hermans Dijkstra

Een van die herenboerderijen is boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda. Zelfs de tuin ziet er met zijn slingerpaadjes en waterpartijen net zo uit als in zijn goudgele hoogtijdagen. Ook op deze boerderij was de boer streng. Van tegenspraak was hij niet gediend en het vertrouwen was beperkt. Als er geld moest worden gewisseld, stuurde hij liever een kind naar de kruidenier dan een van zijn arbeiders. Tegenwoordig zit er een restaurant in de monumentale boerderij. Op landelijke Monumentendag, de tweede zaterdag van september, staat het hele terrein in het teken van het boerenleven van vroeger. Op die dag stap je binnen in dit voor Oldambt zo bepalende tijdperk.

Meer weten

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief