Roadtrip Lauwersmeer: voor de echte geluksvogel

Op de grens tussen Groningen en Friesland vind je het Nationaal Park Lauwersmeer. Een gebied vol pracht en praal, kleur en geur. Een paradijs voor grootse grazers en kleine vliegers. Overdag, maar ook 's nachts is er hier veel te doen en ontdekken. Pomp je fietsbanden op, trek je wandelschoenen aan en ga met ons mee op een 5-daagse roadtrip door dit prachtige stukje natuur.

Dag 1: Als een vis in het water

Begin je roadtrip in Zoutkamp, een dorp met een rijk verleden. De garnalenhoofdstad van Groningen. Tot in 1969 het Lauwersmeer werd afgesloten, was er in het dorp volop visserij. Nu nog heeft Zoutkamp de sfeer van een oudwets vissersdorp, dankzij de monumentale sluizen, gekleurde huisjes en de gezellige haven. Bij het Visserijmuseum ontdek je de geschiedenis van dit dorp en de visserij. Dankzij de ligging van het dorp kan je vanaf hier het Lauwersmeergebied alvast ontdekken vanaf het water. Huur een bootje en vaar via de Zoutkamperril het gebied in. Onderweg geniet je van de rust en de ruimte. En wie weet spot je wel je eerste vogels, verscholen in het riet.

Eten & overnachten

Palingrokerij Postma

Reitdiepskade 16, Zoutkamp – Wie Zoutkamp bezoekt, moet natuurlijk wel vis hebben gegeten. Hier is de vis namelijk verser dan vers. In de haven zit al jaren de palingrokerij van Gaele en Alma Postma. Hier kan je genieten van gerookte paling die in Zoutkamp wordt gevangen en gerookt. Maar je kunt er natuurlijk nog veel meer krijgen, zoals gerookte makreel, zalm, mosselen, haring en garnalen. Of bestel een heerlijk bordje fish & chips voor op het terras, met uitzicht op de haven. Benieuwd hoe de vis hier gerookt wordt? Op afspraak krijg je een rondleiding door de rokerij.

Lees meer

Camping ‘t Ol Gat

Stationsstraat 14, Zoutkamp – Na een heerlijke dag in Zoutkamp kan je overnachten bij Camping 't Ol Gat. Aan het Hunsingokanaal, aan het eind van de Stationsstraat in Zoutkamp, word je verwelkomd op een kleine maar gezellig camping. Waar je kan overnachten in een tentje, of ruim opgezette chalet. Bij ‘t Ol Gat kan je ook fietsen en kano's huren, perfect voor je roadtrip door het Nationaal Park Lauwersmeer.

Lees meer

Dag 2: Het bos in

Uitgerust en wel trek je verder, de natuur van het Lauwersmeergebied in. De tocht begint op de fiets, langs het Zoutkamperril omhoog. De verhoogde Strandweg functioneert als dijk, dat maakt de scheiding tussen het water en het land hier al snel duidelijk. Na een poosje kom je uit bij Activiteitencentrum Lauwersnest, het ideale startpunt voor je dag in het Nationaal Park. Hier vogel je uit wat er allemaal te doen is en leer je alles over de dieren die in het gebied leven. Naast het Lauwersnest ligt een speelplaats voor kinderen en in het winkeltje kan je terecht voor plattegronden, routjes, boeken en kaarten over het gebied. Vanuit het centrum lopen verschillende wandelroutes én beginnen de excursies. Vanaf hier loopt bijvoorbeeld de route naar de observatietoren bij het Ballastplaatbos, een van de vele uitkijktorens in het gebied. Misschien spot je vanaf hier wel de zeearend, hét icoon van het Lauwersmeer. Wil je tijdens je wandeling alles leren over de vogels die hier leven? Zet dan tijdens het lopen de Vogelspotcast aan.

Eten & overnachten

Waddengenot Aan Zee

Zeedijk 1, Lauwersoog –  Na een heerlijke dag in de natuur, strijk je neer bij dit restaurant met zeezicht. De verse vis wordt hier direct in de haven ingekocht, gewoon om de hoek. Van verse oesters tot zalm en kibbeling. Tijdens je diner geniet je van het prachtige uitzicht over het Lauwersmeer en de Waddenzee. 

Lees meer

Camping Siblu

Strandweg 1, Lauwersoog – In hartje Lauwersoog vind je camping Siblu, een 5 sterren ANWB Top camping. De campingplaatsen zijn hier ruim en natuurlijk, waardoor je heerlijk rustig kunt overnachten. Er is een waterspeeltuin voor de kinderen en een restaurant waar verse producten uit de Waddenregio worden geserveerd. Het zal je dus aan niets ontbreken.

Lees meer

Dag 3: Het donker in

Heb je vandaag zin in avontuur? Stap dan op een mountainbike en race over de MTB-route dwars door de natuur. Of maak een uitstapje over de dijk en ontdek het was tijdens een wadlooptocht. Doe je het liever wat rustiger aan? Breng dan bijvoorbeeld een bezoekje aan het Zeehondencentrum Pieterburen, DoeZoo Leens of Museum Borg Verhildersum. Wat je overdag ook doet, houd de avond vrij. Want wanneer 's avonds de zon ondergaat, komen de sterren op. Het Lauwersmeergebied is namelijk een heus Dark Sky Park. Dat betekent dat het hier 's nachts nog écht donker wordt. Waar je bij helder weer de Melkweg kunt zien. Je zintuigen worden op elk mogelijke manier geprikkeld. Hier tel je geen schapen, maar sterren in allerlei patronen. De nachtkaart legt je precies uit welke sterrenbeelden je ziet tijdens je nachtelijke wandeling.

  • Dark Sky Park

Eten & overnachten

Dorpsbakkerij Stoet & Ainvoud

Hoofdstraat 107, Pieterburen – Mocht je een bezoekje brengen aan Zeehondencentrum Pieterburen, zorg dan dat je ook even kijkt bij Stoet & Ainvoud. Het vrolijke circuswagentje, met op de bovenkant de grote rode letters “Circus Renz Berlin”, is een opvallende verschijning. Het is alleen geen circus, maar een kleine dorpsbakkerij. Krentenbollen, kaas-ui broodjes, pretzels, ze bakken het allemaal en het smaakt allemaal even heerlijk.

Lees meer

B&B D’Olle Pastorie

Hoofdstraat 28, Vierhuizen – Het dorpje Vierhuizen ligt vlak bij het Lauwersmeergebied en de Wadden. De oude pastorie is gevestigd aan het kerkje in Vierhuizen en die sfeer van vroeger heeft het nog steeds. Er zijn vier sfeervolle slaapkamers en in de ochtend geniet je van een heerlijk lokaal ontbijt. Naast de B&B is er ook een vrijstaand appartement met een sauna, in de tuin van de pastorie.

Lees meer

Dag 4: Zo vrij als een vogel

Met Groningen in de rug gaat de roadtrip verder, de Harmen Martens Gerbrandywei over. Van Groningen naar Friesland. Maak een stop bij de Waddentribune, waar je een eerste rangs uitzicht hebt op de Waddenzee. Sluit hier vooral ook eens een keertje je dag af, en geniet van een spectaculaire zonsondergang. Even verderop ontdek je de Bantpolder. Dit uitgestrekte weidegebied is een toevluchtsoord voor water- en weidevogels. Elk jaar maken zo'n 10 tot 12 miljoen trekvogels hun overtocht door dit gebied. Grutto’s, scholeksters, kiekendieven, je komt ze hier allemaal tegen. Moeite om de verschillende vogels te onderscheiden? Gebruik dan de handige vogelkaart. Eenmaal aangekomen in het Friese Oostmahorn, achter Esonstad, stap je aan boord van rondvaartboot De Vlinderbalg. Spits je oren en laat de drukte varen, terwijl je met een drankje geniet van het prachtige uitzicht.

Eten & overnachten

Yke-muoi

De Oere 48, Moddergat – Het gezellige interieur van ‘Yke-Muoi’ is geheel in de stijl van vroeger. Met andere woorden, je gaat even terug in de tijd. Geniet van echte Friese oranjekoek, frisdrank of gewoon een kopje koffie. De voormalige boerenschuur is nu een prachtige horecagelegenheid geworden.

Lees Meer

Landal Esonstad

Skânserwei 28, Eanjum – Landal Esonstad biedt talloze activiteiten voor jong en oud. Met 114 woningen in Oudfriese stijl en moderne terpwoningen kun je hier lekker vertoeven. ​​Neem een duik in het overdekte zwembad, huur een bootje en verken het Nationaal Park Lauwersmeer vanaf het water, of daag je familie of vrienden uit voor een potje midgetgolf.

Lees Meer

Dag 5: Tot grote hoogte

Ga verder op je route vanuit Oostmahorn richting Ezumazijl, een knus buurtgemeenschap met zeven rijksmonumenten. Een van die monumenten is de sluis, een prachtig technologisch hoogstandje dat ervoor zorgt dat het waterniveau van het Lauwersmeer op peil blijft. Doorgereden brengt de reis je verder naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. Maak een wandeling het door het Diepsterbos. Een in de jaren '70 aangeplant bos, dat het thuis is van verschillende soorten planten en vogels. Aan de rand van het Diepsterbos torent er letterlijk en figuurlijk een imposant hoogtepunt, uitkijktoren de Reiddomp. Hier leer je van alles over het gebied en heb je een prachtig uitzicht. Ons advies? Neem een verrekijker mee om de schoonheid van grootse hoogte te bewonderen.

Eten & overnachten

Gasterij Manjefiek

Voorstraat 63, Kollum – Bij Manjefiek kun je terecht voor een lekker kopje koffie of een Italiaanse hap. Van een pikante vegetarische pizza met Spaanse pepers tot dichtgevouwen Pizza Calzone Maffioso, de liefhebber van de Italiaanse keuken kan hier naar hartelust genieten. Buon appetito.

Lees meer

Dreamlân familiehuis

Groeneweg 5, Kollumerpomp – Te midden van de rust en de ruimte vind je een authentieke boerderij die omgetoverd is tot een hip famyljehûs. Waar men hun dromen waar maakt, door tijd door te brengen met de mensen die ze het liefst vinden. De Friese natuur is slechts enkele stappen verwijderd van je voordeur. 

Lees Meer

Roadtrip Lauwersmeer: 43 km plezier

Deze roadtrip is onderdeel van het rondje Lauwersmeer, een 43 km lange wandel- en fietsroute door en rondom het Lauwersmeergebied. Over de provinciegrenzen, langs de Groningse en Friese kust, door bossen en langs gezellige dorpjes. Wil je het Rondje Lauwersmeer nog leuker maken? De route kan worden afgelegd op je eigen manier, met een stempelkaart waarmee je in elk dorp een stempel haalt bij een ondernemer. Liever via de de uitgestipelde paden door het gebied heen reizen? De IVN-trektocht bestaat uit een meerdaagse fiets- en wandeltocht die je in drie tot vier dagen aflegt, waarin je meer van de geschiedenis leert. Het speciaal ontwikkelde Lauwersmeer paspoort neemt je mee door het Lauwersmeergebied en staat vol met restaurants en niet te missen highlights.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief