Piloersemaborg

Singels, grachten en steen van weleer

In de tijd van de jonkers stond provincie Groningen vol met borgen. Op maar een kwartiertje rijden van de stad staat de enige overgebleven borgboerderij van Nederland, de Piloersemaborg. Door de combinatie van boerenantiek, statige architectuur en gevulde dierenverblijven komt de 19de-eeuwse geschiedenis zichtbaar, voelbaar en ruikbaar tot leven.

Verscholen tussen bomen

De borgboerderij bij Den Ham, daarom soms ook wel de Hamsterborg genoemd, ligt prachtig verscholen in het vlakke land. Eerst moet je langs rijen hoge bomen kijken en vervolgens blijkt het gebouw ook nog achter een brede gracht te liggen. De huidige borg werd in 1633 gebouwd. Natuurlijk is er door de jaren heen van alles veranderd, maar de sfeer van het leven van de jonkers van toen is zowel buiten als binnen het gebouw goed te voelen.

Gebroken steen

Er stond hier al eerder een borg, maar die had zo te lijden gehad onder de Tachtigjarige Oorlog dat er volgens de koopakte weinig meer over was dan ‘singels, grachten en gebroecken steen'. Maar ook de huidige borg had de tand des tijds bijna niet overleefd. Net als de meeste borgen verkeerde de Piloersemaborg eind vorige eeuw in slechte staat. Gelukkig werd de borgboerderij opnieuw grondig opgefrist. Tegenwoordig gaat de Piloersemaborg door het leven als sfeervol hotel. De gastenverblijven bevinden zich in de voormalige schuur en op de bovenverdieping van het tussenhuis.

Meer informatie

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief