Rust en ruimte in Westerwolde

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat je alle ruimte hebt. En rust. Dat vind je namelijk in Westerwolde. En dat is niet zo gek: de combinatie van verstilde landschappen en knusse dorpen maakt dat je even op de rem trapt. Het hoeft niet altijd zo snel. Ontdek waarom Westerwolde ook voor jou rustgevend kan werken.

Langzaam maar beter

De rust en ruimte vind je in Westerwolde. Overal om je heen. Genieten op een menselijk tempo. Westerwolde heeft namelijk het internationale keurmerk van Cittaslow op zak. Voor kleine gemeenten die goed scoren op zaken als leefomgeving, gastvrijheid en streekproducten. Een groot deel van de ondernemers draagt het keurmerk met trots uit. Kom langs en ontdek zelf. Bijvoorbeeld in een van de knusse dorpen die de omgeving rijk is. Stap de natuur in. Alles binnen handbereik. Lekker rustig, alle tijd voor jezelf.

''Genieten op een menselijk tempo''

Bellingwolde

Ontstaan in de middeleeuwen, op een zandrug. Vandaag de dag proef je de historie, ook van latere eeuwen. Slenter over de lange Hoofdweg, met aan weerszijden monumentale herenhuizen en boerderijen. Sluit de dag af met een wandeling door het H. Kemperpark. Begroeid met bruine beuken, kastanjebomen en versierd met een mooi paadje in Engelse stijl.

Onstwedde

Voor de natuurliefhebbers onder ons. Een dorp met een groen karakter. Trek je wandelschoenen aan en stap zo de wijde natuur in. Neem nou Smeerling, een buurtschap van acht verspreid liggende boerderijen. Daartussen alle ruimte voor het moois dat de natuur je te bieden heeft. Of trek even verder naar Ter Wupping. Een landgoed dat zich kenmerkt door het hoeven- en beekdallandschap. En als je goed kijkt, kom je hier de zeer zeldzame zangvogel de ortolaan tegen.

Wedde

Gelegen aan rivier de Westerwoldse Aa ligt het karakteristieke Wedde. Omringd door vele natuurgebieden die het bekijken meer dan waard zijn. Kenmerkend is het essenlandschap. En als je zin hebt, kun je het dorp zelfs per boot bereiken. Of laat je varen vanuit de haven terwijl je je vergaapt aan de lokale natuur. Net buiten het dorp vind je de Wedderbergen. Een rijk gebied van 60 hectare met een camping, bungalowpark en een recreatieplas. Dit alles in een beboste omgeving. Eventjes weg van de bewoonde wereld.

Sellingen

Als je wilt ontladen moet je in Sellingen zijn. Het esdorp heeft namelijk rust en ruimte voor je in petto. Aan de Dennenweg in het dorp vind je het 'theater van de natuur'. De interessante trap ernaartoe is bekleed met vijftien gedichten. Eenmaal boven maak jij door het draaibare bühnekader je eigen voorstelling van het landschap. Nog niet uitgekeken? Bezoek dan het naastgelegen natuurgebied Sellingerveld. De drie grote zandplassen springen in het oog. Om nog maar te zwijgen over het zeer blauwe water: alsof je eventjes in de Cariben bent.

Vlagtwedde

Tot slot is het ook in Vlagtwedde goed toeven. Lopend of per fiets: in en rondom het dorp kan je volop genieten van noordelijk natuurschoon. Oude zandruggen, bossen en bloemrijke graslanden wisselen elkaar af. En onderweg kom je langs oude Saksische boerderijen. Het meanderende landschap langs de Ruiten Aa is dan ook een lust voor het oog.

Oudeschans

In 1593, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, ontstond het kleinste vestingdorpje: Oudeschans. Meer dan 200 jaar later, in 1814, is Oudeschans als vesting opgeheven. Maar in de structuur van het dorp is weinig veranderd. Ga even terug in de tijd en loop de gemarkeerde route over de voormalige verdedigingswallen, langs de oude Westerwoldse Aa en door het pittoreske vestingdorp. Vergeet niet een kijkje te nemen in het Vestingmuseum en verdiep je in het verleden van de vestingwerken.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief