Vinyl shoppen

Bij binnenkomst word je begroet door het zachte gekraak van vinyl dat uit de speakers stroomt. De stad zit vol met geluiden en muzikale schatten. Je moet soms alleen nét even om het hoekje kijken om ze te vinden. Wij verklappen alvast waar je jouw zoektocht kunt beginnen en hebben verschillende platenwinkels in Groningen voor je op een rijtje gezet.

Elpee

Gelkingestraat 33 - Elpee is bij de underground muziekliefhebbers van de stad al bijna 50 jaar een begrip. Het pand dat ruim 40 jaar in de Oosterstraat gevestigd zat, heeft nu een plekje in de Gelkingestraat veroverd. Er komen hier zowel oude als jonge muziekliefhebbers die net wat dieper in de bakken graven dan de mainstream Top40-luisteraar. Je vindt hier voornamelijk obscure en onontdekte parels. Welke plaat eigenaar Jan Gorter zelf grijs heeft gedraaid? Daar hoeft hij geen moment over na te denken en grijpt meteen naar ‘Neu! 2’ van Neu, een Krautrock schat uit 1973 die hij zelf pas in de jaren '80 ontdekte. 

Lees meer

De Jongens van Hemmes

Steenstilstraat 10 - Eric en John brengen met de naam ‘De Jongens van Hemmes’ een ode aan de voormalige legendarische muziekwinkel Hemmes. Hemmes is vanaf begin zestiger jaren een lange tijd ‘the place to be’ voor de nieuwste vinyl pop-en jazzplaten in de Steenstilstraat. De twee muziekfanaten zetten iets verderop in de straat al 20 jaar de traditie voort. Oorspronkelijk vind je hier uitdagende jazzmuziek, maar tegenwoordig klinken er ook moderne houseklanken in de zaak. Ga op ontdekkingstocht en vind hier titels en genres die je nog niet eerder hebt gehoord. Eén van de jongens tipt alvast een persoonlijke favoriet, het album ‘Black Classical Music’ van Yussef Dayes.

Lees meer

Plato Groningen

Oude Ebbingestraat 41 - Met ongeveer 200 vierkante meter aan goed gevulde bakken vinyl is Plato Groningen een begrip in de Oude Ebbingestraat. De bakken zijn gevuld met nieuw vinyl, maar ook cd’s worden nog ruim aangeboden. Als je achter in de winkel de trap op gaat, vind je een uitgebreid assortiment aan tweedehands pareltjes met ieder een eigen verleden. In de winkel wordt er ook aandacht besteed aan livemuziek. Zo worden er tijdens Eurosonic Noorderslag intieme instore-concerten gehouden met bands en artiesten die op het hoofdfestival spelen. Deze opzet genaamd ‘Platosonic’ levert door de kleine afstand tussen band en publiek bijzondere optredens op. Welk album voor de platenzaak typisch Gronings klinkt? De eigenzinnige Groningse punkband Frontsector met het album ‘Frontsector’.

Lees meer

Magic Buzz

Steenstilstraat 8 - Niet alleen wij Groningers, maar mensen over de hele wereld kijken hun ogen uit bij platenzaak Magic Buzz. Muziekliefhebbers uit verschillende landen met verschillende smaken kunnen hier terecht voor het vinden van nog niet eerder ontdekte schatten. Magic Buzz is de buurman van De Jongens van Hemmes en minstens zo interessant. Zoals de naam doet vermoeden is er veel sixties muziek te vinden met de nadruk op psychedelic rock. Naast alle voorbijgangers is Magic Buzz er ook voor alle vaste klanten die met ieder hun eigen smaak opzoek zijn naar bijzondere vinyl vondsten. Het favoriete album van eigenaar Bertus Kor? Onmogelijk, muziek luisteren doe je op gevoel. 

Lees meer

Swingmaster

Pelsterstraat 20 - Steeds minder ouderen en steeds meer jongeren die besmet zijn door het verzamelvirus van hun ouders vinden hun weg naar Swingmaster. De muziekwinkel was maar liefst 35 jaar gevestigd aan de Kruitlaan en is inmiddels alweer tien jaar gevestigd aan de Pelsterstraat. De platenzaak staat bekend om zijn specialisatie in jazz-, soul- en bluesmuziek, maar sinds de zaak verhuisd is komt er steeds meer popmuziek in de vinylbakken te liggen. Vooral mensen van buitenaf kijken hun ogen hier uit. Het is een waar paradijs voor verzamelaars, maar ook voor nieuwkomers in de wereld van vinyl die op zoek zijn naar hun eerste schat.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief