De leukste pluktuinen van Groningen

De lente hangt in de lucht. Tijd om een bezoek te brengen aan een pluktuin in Groningen. Wie geen groene vingers heeft, kan hier prima terecht. Dus, trek je oude kleding aan, pak je mand en kom naar een pluktuin bij jou in de buurt. De mooiste pluktuinen van Groningen vind je hieronder.

Zorgboederij de Mikkelhorst | Groene natuur aan de rand van Haren

Klaverlaan 37, Haren - De Mikkelhorst is een ecologische zorgboerderij aan de rand van Haren, waar harmonie met de natuur en de omgeving centraal staan. In de pluktuin kweken ze op ruim twee hectare grond ecologisch geteelde groenten, fruit en kruiden. Tegen een kleine vergoeding mag je zelf bloemen plukken om een prachtig boeket samen te stellen. Dagelijks zijn er zo’n 6 tot 12 deelnemers actief in de tuin in het kader van dagbesteding. Zij werken samen met een gezellige groep pluktuinvrijwilligers. Het werken in de buitenlucht, met de handen in de aarde, heeft een positief effect op iedereen.

Lees meer

Borgterrein Ewsum | Tuinieren zoals driehonderd jaar geleden

Oosterburen 1, Middelstum - Een indrukwekkend borgterrein met een rijke historie die teruggaat tot de vijftiende eeuw: borgterrein Ewsum. De borg is in de loop der tijd uitgegroeid tot een van de fraaiste borgen en laat onder andere zien hoe mensen driehonderd jaar geleden tuinierden. Zo houdt de oude fruitmuur de warmte en zon vast, waardoor er zelfs perziken en abrikozen groeien. De bloemenweelde is overweldigend met veel variatie en kleur. In de tuin staan niet alleen planten, het wemelt er ook van de vlinders en bijen en als je geluk hebt zie je de ijsvogel over de gracht vliegen. De tuinen zijn vrij te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Lees meer

Plukgeluk Groningen | Tussen de perken pluk je geluk

Westerhornerweg 15, Grijpskerk - Wat in 2019 klein begon, is inmiddels uitgegroeid tot iets groots ieder jaar: Plukgeluk Groningen. Dwalen tussen de perken, op zoek naar de mooiste en kleurrijkste tulpen. Bij de pluktuin van Plukgeluk Groningen staan meer dan vijftig verschillende soorten tulpen verdeeld over ruim 2000 m2. Je kunt hier de meest uiteenlopende tulpen vinden, van normale tot de meest speciale tulpen die er zijn. Even klaar met plukken? De pluktuin ligt op hetzelfde erf als het melkveebedrijf, dus naast het plukken van de tulpen kun je ook bij de kalfjes en koeien kijken.

Lees meer

Kwekerij De Klimroos | Activiteiten op het ritme van de natuur

De Vosholen 8, Sappemeer - Midden in de natuur van Sappemeer vind je kwekerij De Klimroos. Bij de dagbesteding werken zo’n 40 cliënten op verschillende groepen. De Kwekerij heeft een warme kas, een koude kas, twee tunnelkassen (voor snijbloemen) en een grote pluktuin. 's Zomers worden de kassen en tuinen gevuld met planten en bloemen voor de pluktuin. In het vroege voorjaar wordt er gezaaid en gestekt in de kassen. Afgestemd op het ritme van de natuur. Pak je mandje en schaartje er maar bij!

Lees meer

Pluktuin Kardinge | Fruit en noten in alle rust plukken

Menkemaheerd 77, Groningen - Net buiten de stad vind je natuurgebied Kardinge. Naast alle activiteiten die Kardinge kent, kan je hier ook in alle rust verschillende soorten noten en vruchten plukken in de pluktuin. Van appels, peren en bessen tot aan noten en bramen. De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers en zij vertellen je met al hun enthousiasme over de tuin. Mocht je even toe zijn aan een pauze, er zijn picknicktafels waar je even kunt uitrust of stiekem al een hapje kunt nemen van je geplukte fruit. Een leuke bezigheid om samen met je kinderen of ouders te doen!

Lees meer

Pluktuin Lageweg | Een vrolijke bos bloemen voor iedereen

Lageweg 1, Bedum - Bij Pluktuin Lageweg in Bedum is iedereen welkom om een vrolijke bos bloemen te plukken. Of je nu liefhebber bent van een hele volle bos bloemen of liever een paar enkelingen op de vaas hebt staan, jij kiest wat je plukt! De eigenaren van Pluktuin Lageweg willen graag bijdragen aan de biodiversiteit van hun omgeving en zijn dan ook geen winstgevend bedrijf. De opbrengst van de verkoop van bloemen wordt volledig ingezet voor onder andere de aankoop van planten en zaden, en bijvoorbeeld aanschaf van gereedschap. Ze verzorgen de tuin met veel levensvreugde en gezelligheid, en willen dit graag delen met anderen. Kortom, een bezoekje waard!

Lees meer

Hofje van Harkstede | Ontdek, pluk en geniet

Hoofdweg 182, Harkstede - Het Hofje van Harkstede is een pluktuin met bloemen, kruiden, kleinfruit en een boomgaard. De tuin brengt zoveel producten op dat het teveel is voor hunzelf. Daarom kan je iedere zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur de smaak uit de Groningse grond plukken. En bij Het Hofje vinden ze belangrijk dat je weet wat je eet. Geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen, wel pure producten uit de rijke Groningse grond. Zo maken ze zelf onder andere speciale jammetjes en chutneys tot aan heerlijke siropen en geurige kruidenthee. De pluktuin is kleinschalig en seizoensgebonden, dus de voorraad is beperkt. Maar daardoor ook exclusief.

Lees meer

Tuinderij Klein Alma | Een gezond evenwicht onder- en bovengronds

Oude Dijk 2, Bedum - Tuinderij Klein Alma is een zelfoogsttuin aan de rand van Bedum. Hier wordt gewerkt aan een gezond evenwicht onder- en bovengronds. Aardappelen en zo'n veertig soorten groente van de volle grond en uit de kas. Allemaal geteeld zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Belangrijk om te weten is dat de tuinderij volgens het CSA-principe werkt: klanten kopen voor een heel seizoen een oogstaandeel en kunnen wekelijks zelf hun groente oogsten. Op de zaterdagochtend opent Tuinderij Klein Alma haar deuren voor iedereen voor de losse verkoop van groenten en bloemen.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief