Roadtrip door zuid-Groningen

Een dag op vakantie in Groningen, waarom niet? Dichtbij huis vind je de mooiste geluksmomentjes. Ontmoet de vriendelijke dorpsbewoners, proef van het Ommelander ambacht en ontdek hoe kruipdoor sluipdoor weggetjes je naar de mooiste uitzichten brengen. Een dag op roadtrip door Groningen is een dag op avontuur. Ga je mee? 

Een nieuwe dag

Kerk Noordbroek

Meinardi

Meinardi

Schimmelpenninck Huys

Je wordt wakker in het centrum van Groningen met de fijne avond van gisteren nog in het achterhoofd. Te midden van het bruisende uitgaansleven en winkelstraten, met theater en musea op steenworp afstand bevind je je in het Schimmelpenninck Huys. De nostalgische en rustige uitstraling van het Huys geeft een bijzonder gouden randje aan je overnachting. De zon schijnt door de gordijnen op je neer. Na een goed verzorgd ontbijt strik je je veters, pak je je tas en ben je klaar voor avontuur. Een mooie dag om eens lekker met de auto op pad te gaan. Het zuiden van de provincie wacht op je. 

Maar eerst vertrek je vanaf het Groninger Museum in noordelijke richting naar, jawel: Noordbroek. Een veenontginningsdorp uit de tiende of elfde eeuw. Niemand weet het precies, maar dat doet er ook eigenlijk niet toe. Je proeft de historie. Het baken van het dorp is de karakteristieke kerk, gebouwd in laatromaanse stijl. Als je ervoor staat word je gegrepen door haar pracht. En als je zorgt dat je er iets na tienen bent, zijn de deuren voor je geopend. Loop over de drempel en je weet niet waar je het moet zoeken. Beschilde plafonds, siermetselwerk en ander moois kleedt de kerk. De kerkgids vertelt je er graag meer over. Honger gekregen van het luisteren? Rijd dan de Zuidstraat af richting Meinardi, een begrip in Groningen en omstreken. In de boerderijwinkel haal je verse aardbeiden en asperges van het Groninger land. Kan je er weer even lekker tegenaan. En ben je een kunstliefhebber? Ga dan vooral even langs Galerie Waarkunst in 't Waar. Loop door de grote tuin en laat de kunstwerken tot de verbeelding spreken.

"Laat je verwonderen door de karakteristieke kerk van Noordbroek"

Groninger Museum

Fruitbedrijf Bosschaart

Kerk Noordbroek

Langs de mooiste plekken

Fruitbedrijf en minicamping Bosschaart

Boerderij Hermans Dijkstra

Ennemaborgh

Galerie Waarkunst

Met een volle maag en goed humeur rijd je een stukje verder. Op naar het oosten. Naar Midwolda. Op naar de (oude) graanschuur van de provincie. Een plek waar de rijkdom van een eeuw geleden nog steeds te zien is aan de grootse huizen van welvarende herenboeren. Als je uit het raam kijkt kom je ze ongetwijfeld tegen. Nadat je even de benen hebt gestrekt in het groene gebied achter de Ennemaborg, kom je langs zo'n treffend voorbeeld van zo'n herenboerderij: Hermans Dijkstra. De Engelse slingertuin leidt je naar het imposante pand. Van buiten al mooi, maar van binnen misschien nog mooier. De kamers ademen nostalgie en nemen je mee terug in de tijd. Een goede plek voor een kopje koffie met wat lekkers uit de streek.

Tijd om verder de provincie in te trekken. Aan de Hoofdweg in Finsterwolde zit weefcentrum Golden Haand. Een walhalla voor de weefliefhebber. De bevlogen eigenaresse ontvangt je met open armen. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Je zou er bijna zelf een potje van gaan weven. Na een leuk gesprek ga je richting Noordpolderzijl, in de buurt van Hongerige Wolf. Geen personage uit een boek, maar gewoon een plaatsnaam in Groningen. Loop over de dijk en geniet van uitgestrekte vergezichten. De stilte doet je goed. Hier kan je wel even blijven plakken. Sterker nog, aan de voet van de dijk staan trekkershutten waar je heerlijk een nachtje in kan vertoeven. Toch meer een kampeerder? Rijd dan nog even een stukje verder naar Camping Noorderloo waar je je tentje kan opzetten in het bos. 

Oldambt

Tuinfleur Bezoektuin

Naar de dijk

Met een omweg door het Ommeland

Molen De Korenbloem

Turfcentrale Veendam

Heemtuin Muntendam

Kropswolderbuitenpolder

Heerlijk uitgerust begin je aan dag twee van je avontuur. De molenaar van de Korenbloem in Vriescheloo helpt je graag een eindje op weg. In de molenwinkel zijn veel lokale lekkernijen verkrijgbaar die je de energie geven om verder te gaan. Nadat je de burcht in Wedde hebt bezocht, haal je een vers broodje bij bakkerij Leta. Ze staat bekend om haar roggebrood, dus neem daar ook zeker even een paar dikke plakken van mee.

''De Kropswolderbuitenpolder. Een prachtig natuurgebied waar je vele vogels ziet vliegen en de bekende Schotse Hooglanders ziet grazen.''

Op naar Veendam, het bruisende hart van de Veenkoloniën. Hier werd vroeger op grote schaal turf afgegraven. De turfcentrale in het dorp herinnert hier aan. Vandaag de dag is het een broedplaats voor allerlei creatievelingen. Van schilders tot metaalbewerkers en andere vaklui. Loop gerust even naar binnen en zie waar iedereen mee bezig is. Wie weet kom je nog wat moois voor thuis tegen.

Het laatste stukje van de route neemt je via Muntendam mee naar de Kropswolderbuitenpolder. Een prachtig natuurgebied waar je vele vogels ziet vliegen en de bekende Schotse Hooglanders ziet grazen. Stap gerust even uit de auto en schakel over op de benenwagen. Hier vind je de rust. En voordat je weer naar de stad terugkeert breng je nog even een bezoekje aan ecologische zorgboerderij De Mikkelhorst. Gluur naar binnen bij de houtkloverij of koop een lekker blok kaas in de landwinkel. Of neem een paar verse stronken rabarber mee. Dat heb je na de lange, maar prachtige reis door de provincie wel verdiend.

 

Ontdek ook