Groninger Fladderak kwarktaart maken

Zin in een frisse taart met een vleugje Groningen? Als je iets te vieren hebt of gewoon zomaar. Op een zomerse dag of zo'n dag waarop je wel wat zonneschijn kunt gebruiken. Met een scheut van de Groningse drank fladderak heb je altijd wel iets te vieren. Met de overige ingrediënten mag je best creatief zijn. Gebruik bijvoorbeeld jouw favoriete koekjes voor de bodem of kies voor een andere garnering. Eet smakelijk!  

Ingrediënten

8 blaadjes gelatine
125 gram roomboter
250 gram haverkoeken
2 citroenen
150 mililiter fladderak
500 mililiter volle kwark
250 gram mascarpone
175 gram witte basterdsuiker
Ø 24 cm bakvorm

Fladderak: een oude streeklikeur

Fladderak is een oude streeklikeur die nog altijd gemaakt wordt volgens het geheime recept van de familie Hooghoudt. Eind 20e eeuw werd de likeur nauwelijks nog gedronken. In 1997 deelde het Groningse Hooghoudt daarom mee dat ze de productie van fladderak zouden stoppen. Gelukkig kwamen Groningers in opstand en kunnen we nu nog steeds genieten van 'ain fladderak'. Deze frisse likeur met citroen en kaneel wordt vaak gedronken rond de jaarwisseling. Maar wat blijkt, het is ook erg lekker in je kwarktaart!

Bereiding

Week de gelatine 5 minuten in koud water. Maal de haverkoeken fijn in de keukenmachine. Laat de boter smelten in de pan. Meng de gesmolten boter met de koekkruimels en verdeel het over de bodem van de bakvorm. Druk het koekmengsel aan met de bolle kant van de lepel en zet tot gebruik in de koelkast. 

Rasp de gele schil van de citroenen en leg de schil apart. Pers de citroenen uit. Verwarm het citroensap en de fladderak in een pan tot het goed heet is. Zet het vuur uit, voeg de uitgeknepen gelatine toe en laat het al roerend oplossen. 

Meng de kwark, mascarpone en witte basterdsuiker in een grote kom. Voeg het fladderakmengsel toe, roer goed door en schenk het in de bakvorm. Laat de kwarktaart 4 uur opstijven in de koelkast en garneer daarna met de citroenrasp.

Geen keukenmachine? Doe de koekjes in een theedoek of schone tas, vouw goed dicht en plet de koekjes met een deegroller of een ander zwaar voorwerp.

Eet smakelijk!

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief