Forum Groningen

Dit najaar nemen we je mee langs de creatieve en artistieke hotspots van Groningen. De creatievelingen van deze plekken vertellen je er graag alles over. Haal er gerust je inspiratie uit. Eén van de creatieve broedplaatsen in de stad is het iconische Forum. Zo draait nu de grote interactieve voorstelling Game On, over talrijke jaren aan gamegeschiedenis. En wat dacht je van Forums eigen jongerenpanel VERS. Afra Rijkhoff vertelt over het panel, het Forum zelf en waar je waar je in Groningen je (artistieke) hart verder kan ophalen en Jos Westra neemt je mee naar Game On.

Kijk op de toekomst

''Van de buitenkant is het een soort ruimteschip en de toekomst bevindt zich binnen'', zegt Afra als ze pal voor het Forum staat. Het futuristische ontwerp doet menig mens een paar keer kijken. Vanuit elke hoek een nieuwe verrassing. En daarbinnen gebeurt een hoop. Van vermaak tot kunst en cultuur. Afgetopt met een prachtig uitzicht over stad en ommeland. ''Daar moet wel iets spannends te beleven zijn. Mijn favoriete plek in het Forum is die kleine, knusse ruimte op de derde verdieping, waar ook de biljarttafel staat. Ik kan ook nog steeds prettig verdwalen bij de bioscoopzalen. Het gebeurt zo vaak dat ik de lift uitstap en denk: waar ben ik nu weer beland? Er hangt daar een heel mysterieuze sfeer, door die roodfluwelen trappen.”

De jeugd van tegenwoordig

Door unieke evenementen te organiseren die taboes doorbreken, drukt VERS een eigen stempel op Forum Groningen. ''We laten de jeugd kennismaken met andere denkbeelden en halen vooroordelen weg. En dat op een laagdrempelige manier,'' zegt Afra. Het moet een plek zijn waar jongeren zich vrij voelen om mee te denken en in discussie te gaan. Niet alleen brengt zij hen van alles bij over theater en cultuur, andersom leert Afra ook veel van de jeugd. 

“Er bestaat blijkbaar echt zoiets als generatieverschil. Ik ben nog maar 25, maar voel nu al dat ik in een heel andere tijd opgegroeid ben. De jongeren van nu vind ik veel activistischer en ruimdenkender dan wat ik me van mijn eigen jeugd herinner. Ik heb het idee dat hen tegenwoordig al veer eerder geleerd wordt dat het niet uitmaakt wat voor kleur iemand heeft of wat iemands religie of geaardheid is. Dat vind ik heel erg goed. Ook merk ik dat de jongeren van nu heel serieus zijn over politieke kwesties zoals bijvoorbeeld het klimaat. Ze zijn echt bereid om daarvoor met zijn allen de barricade op te gaan. Dat vind ik echt heel cool om te zien." 

"In het Forum is genoeg spannends te beleven"

Afra Rijkhoff

Meer dan spelletjes

''En heb je de gave expositie op de vierde verdieping al gezien?'' vraagt Afra. ''Die móet je zien. Mijn enthouasiaste collega Jos vertelt je er graag meer over''. Hij neemt je mee door decennia aan gamegeschiedenis. Game On gaat namelijk over meer dan vijftig jaar videogames. Van het eerste spel met weinig pixels totaan de technische meesterwerken van vandaag de dag. Van het betalen van 25 cent voor een ronde tot de spelcomputers in de woonkamers. Van Pong tot Minecraft. ''Hoewel in 1971 het eerste computerspel uitkwam, is het in de jaren '80 pas echt gaan groeien met de arcadehallen'', zegt Jos. In de jaren erna ontwikkelden bedrijven als Sony, Nintendo en Sega talloze games. En niet alleen voor de jeugd. Iedereen heeft er wel iets mee. ''Wie wil er nou niet racen, vliegen of een dier zijn?'' De twee expositiezalen met talloze spellen uit vroegere tijden roepen bij veel bezoekers nostalgie op. De games van vroeger worden opnieuw beleefd. ''Het maakt van iedereen weer een beetje kind.''

Tips van Afra

Tot slot heeft Afra nog wat tips voor je. Groningen is namelijk haar thuishaven. Met tal van plekjes die het bekijken waard zijn. Op punten of soms net even het hoekje om. “Backbone is zo’n waardevolle maar onontdekte plek waar ik graag ben. Het voormalige schoolgebouw met BMX- en skatepark is letterlijk de ruggengraat voor de jongerencultuur in Groningen.'' Ook gaat ze graag naar het theater. Het liefst naar het Grand Theatre. Met lokale en nationale tentoonstellingen. Er is altijd wel wat te zien. ''Neem er gerust eens een kijkje. Je hoeft echt niet deftig of opgedoft te zijn om naar het theater te gaan. Maar ga gewoon, want het is hartstikke leuk.'' Verder vindt ze de Oranjebuurt bij het Noorderplantsoen een fantastische wijk om doorheen te lopen. ''Dat is niet zozeer verborgen, maar het is heerlijk om daar huizen te kijken. En de dag sluit ik af bij Café de Bres. Zo'n typisch bruine kroeg waar we in Groningen trots op mogen zijn.''

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief