Forum Groningen

Wie de woorden rebels, anders en vernieuwend moet koppelen aan een icoon in de stad, komt al gauw uit bij het Forum. Want niet alleen het gebouw, maar ook wat daar gebeurt is vers. Iemand die daarover mee kan praten is Afra Rijkhoff van Forums jongerenpanel VERS. Wij spraken haar over verborgen en minder verborgen parels, de stad Groningen, de jonge generatie en haar grote liefde voor theater.

Van rand naar Stad

Afra studeerde in 2019 af aan de opleiding Docent Theater in Leeuwarden. Een eindje uit de richting voor iemand die in de buurt van Amsterdam is opgegroeid. De stap van Leeuwarden naar Groningen was daarentegen snel gemaakt. Afra: “Groningen is voor mij perfect. Er zijn hier zo ontzettend veel ideeën en mensen zijn heel eager om met elkaar samen te werken. Ik werk onder andere voor het jongerenpanel VERS, waarmee we evenementen bedenken om jongeren van 16 tot 24 jaar naar het Forum te trekken. Daarnaast werk ik ook voor theaterfestival Jonge Harten en ben ik theaterdocent.”

De jeugd van tegenwoordig

In haar werk ziet en spreekt ze veel jongeren. Niet alleen brengt zij hen van alles bij over theater en cultuur, andersom leert Afra ook veel van de jeugd. “Er bestaat blijkbaar echt zoiets als generatieverschil. Ik ben nog maar 25, maar voel nu al dat ik in een heel andere tijd opgegroeid ben. De jongeren van nu vind ik veel activistischer en ruimdenkender dan wat ik me van mijn eigen jeugd herinner. Ik heb het idee dat hen tegenwoordig al veer eerder geleerd wordt dat het niet uitmaakt wat voor kleur iemand heeft of wat iemands religie of geaardheid is. Dat vind ik heel erg goed. Ook merk ik dat de jongeren van nu heel serieus zijn over politieke kwesties zoals bijvoorbeeld het klimaat. Ze zijn echt bereid om daarvoor met zijn allen de barricade op te gaan. Dat vind ik echt heel cool om te zien. Al realiseer ik me ook wel dat de jongeren die ik zie, niet de doorsnee jeugd is." 

"Je hoeft niet deftig of opgedoft te zijn om naar het theater te gaan."

Afra Rijkhoff

Het rebelse Forum

Door evenementen te organiseren die taboes doorbreken, drukt VERS een eigen stempel op Forum Groningen. Het moet een plek zijn waar jongeren zich vrij voelen om mee te denken en in discussie te gaan. “Dat past natuurlijk helemaal bij het plaatje. Het Forum straalt sowieso al rebellie uit. Zo’n markant gebouw op zo’n bijzondere plek, daar moet wel iets spannends te beleven zijn. Mijn favoriete plek in het Forum is die kleine, knusse ruimte op de derde verdieping, waar ook de biljarttafel staat. Ik kan ook nog steeds prettig verdwalen bij de bioscoopzalen. Het gebeurt zo vaak dat ik de lift uitstap en denk: waar ben ik nu weer beland? Er hangt daar een heel mysterieuze sfeer, door die roodfluwelen trappen.”

Lievelingsplekken, off the beaten track

Wat er zoal gebeurt in het Forum is voor veel mensen nog wel heel nieuw. Al is het gigantische gebouw natuurlijk nooit echt een ‘verborgen’ parel geweest. “In de categorie verborgen parels heb ik er ook nog wel een. Backbone is zo’n waardevolle maar onontdekte plek waar ik graag ben. Het voormalige schoolgebouw met BMX- en skatepark is letterlijk de ruggengraat voor de jongerencultuur in Groningen. Verder vind ik de Oranjebuurt een fantastische wijk om doorheen te lopen. Dat is niet zozeer verborgen, maar het is heerlijk om daar huizen te kijken.”

Een beter imago voor het theater

“Tot slot wil ik nog iets kwijt over het theater, want daar kom ik natuurlijk ook graag. De Stadsschouwburg is een prachtige plek die iedereen wel kent. Toch is de drempel om er naar binnen te gaan voor veel mensen heel hoog. Ik heb het idee dat het gebouw, omdat het zo mooi en elegant is, mensen afschrikt in plaats van dat ze denken: goh, laten we eens gezellig naar het theater gaan. Datzelfde geldt ook wel voor het Grand Theatre. Je hoeft echt niet deftig of opgedoft te zijn om naar het theater te gaan. Maar ga gewoon, want het is hartstikke leuk.” 

Ontdek ook