Jonge Harten

De stad herbergt Jonge Harten, een gezelschap dat jaarlijks een theaterfestival opzet om jeugd en theater samen te brengen. Van tentoonstellingen in de Stadsschouwburg totaan de Grote Markt en unieke locaties in de provincie. We spraken met theatermaker Karlijn Benthem over het festival, het belang van theater en waar je in Groningen verder je (artististieke) hart kan ophalen.

Hart voor de jeugd

''Ik zet jongeren graag centraal in het theater'', vertelt Karlijn. Al bijna 25 jaar maakt Jonge Harten zich dan ook hard voor jeud en theater. Een combinatie die nog steeds versterkt mag worden, vinden zij. Een betere toekomst door het verenigen van de nieuwe generatie door middel van theater. Daar staan ze voor. Dat krijgt vorm in zowel de programmering en uitvoering van een jaarlijks theaterfestival in stad en provincie.

Jongeren op de planken, in de organisatie en in het publiek. Want de jeugd heeft de toekomst. ''Zij staan volop in ontwikkeling maar lopen tegelijkertijd voor op veel vlakken. Geen grote mensen die vertellen hoe het moet, maar andersom.'' De jeugd zijn weg laten vinden naar het theater. Dat kan soms een uitdaging zijn. Onbekend maakt onbemind. Daar brengt Jonge Harten jaar op jaar verandering in door de aantrekkingskracht te vergroten. De liefde blijft groeien.

''Jongeren staan volop in ontwikkeling maar lopen tegelijkertijd voor op veel vlakken''

Negen dagen theater

Daarom zorgt Jonge Harten dat er aanbod is voor de jongeren. Verspreid over stad en provincie staan tijdens het festival tientallen voorstellingen gepland. In de breedste zin van het woord. Van acteren tot interactie. Met ruimte voor jonge makers om te experimenteren en stukken van grote namen. ''Er is altijd wel iets wat je aandacht pakt, wat je trekt. Of je nou vaak naar een voorstelling gaat, of niet'', zegt Karlijn. 

Theater vindt namelijk niet alleen in zalen plaats, maar ook op plekken waar je het niet zo snel zou verwachten. 'Neem nou de Ennejansheerd in Maarhuizen. Een van de plekken die meer aandacht verdient, die de meerwaarde van de provincie laat zien. Ons met een andere blik laat kijken. ''Theater vertelt over de plekken waar het wordt gespeeld en staat altijd middenin het leven'', vertelt Karlijn.

''Theater op plekken waar je het niet zou verwachten''

Theater als toekomst

De diversiteit van het gehele programma zorgt ervoor dat iedereen zich er door aangetrokken voelt. Van interactieve voorstellingen tot stadswandelingen langs jonge makers en zelfs karaoke: de mogelijkheden van het theater zijn net zo eindeloos als je eigen gedachten. Een ochtend, middag of avond naar het theater is dan ook een toevoeging. Voor je gemoedstoestand en je verbeeldingsvermogen. Van alledaagse onderwerpen tot taboes: op de planken wordt het besproken. Het geeft je als bezoeker een andere kijk op de wereld om je heen. ''Een theaterstuk kan alle kanten op gaan, er bestaat niet slechts één verhaal. Het allerbelangrijkste is dat je je verbeeldingsvermogen blijft voeden'', legt Karlijn uit.

Tips van Karlijn

Karlijn ziet dat er in Groningen altijd wel wat te doen is. Een fijne theaterstad met ruimte voor kunst en cultuur. Neem nou het Grand Theatre. ''Een plek met veel geschiedenis. Eervol om daar theater te mogen maken, in het wereldje staat het erg hoog aangeschreven. Een plek om trots op te zijn, Groningen vergeet dat nog wel eens.''

Er zijn meer plaatsen waar het volgens Karlijn goed vertoeven is. ''Ik ben gek van boeken, taart en bloemen'', lacht ze. Haar eerste stop is dan ook Koffiestation in de Oude Kijk in 't Jatstraat. ''Heb je die al gezien? Wat ziet dat er prachtig uit. Ga er gerust eens even zitten, ze hebben ook erg lekkere koffie. En daar hoort natuurlijk een stukje taart bij.'' Daarna loopt ze de straat uit, de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat in. Daar zit namelijk de Nieuwe Kijk. Een pittoreske winkel met veelal biologische bloemen uit de buurt. ''Met aandacht voor wat mooi is. De eigenaresse is ook een typische zelfstandige onernemer, daar houd ik zo van.'' En de dag sluit ze af bij Bistro Boys in de Folkingestraat. ''Wat een fijne sfeer daar. Ik zat er laatst weer op een maandagvond. Laagdrempelig maar tegelijkertijd supergoed. Alsof je aan het eten en borrelen bent tegelijkertijd.''

''Plekken met aandacht voor wat mooi is''

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief