Roadtrip door noord Groningen

Een dag op vakantie in Groningen, waarom niet? Dichtbij huis vind je de mooiste geluksmomentjes. Ontmoet de vriendelijke dorpsbewoners, proef van het Ommelander ambacht en ontdek hoe kruipdoor sluipdoor weggetjes je naar de mooiste uitzichten brengen. Een dag op roadtrip door Groningen is een dag op avontuur. Ga je mee? 

Een rustige start

 • Tante Til

 • Laat je inspireren...

 • Koffie met huisgemaakte poffert bij Tante Til

 • Rebel Rebel Hostel

'Vertrek op tijd' luidt het advies. Dat doen we dan ook, want we hebben een aardig druk programma voor de boeg. De Suikertuin is het startpunt van de route. Niet geheel toevallig is dit dan ook de plek waar we gisteravond op het festivalterras van Stadslab onder het genot van een paar speciaalbiertjes alvast de route hebben doorgenomen. Daarna letterlijk rollend naar huis, want nog geen twintig meter verderop lag in het Rebel Rebel Hostel ons bedje klaar. In een container weliswaar. Inderdaad, suikertuin klinkt veel zoeter dan het is. Een ruig, industrieel terrein waar de sfeer eerder neigt naar een koud biertje met een hartige borrelplank dan naar snoepjes. Maar deze ochtend eerst nog even niet. Met de voetjes in het zand van het aangrenzende stadsstrand starten we de dag heel relaxed met een (alcoholvrij) sapje.  

Daarna is het tijd om de auto in te stappen. Daarmee rijden we ongeveer een kwartiertje in westelijke richting. De eerst stop: Koffie- en Theehuis Tante Til in het historische dorp Enumatil. Onwaarschijnlijk schattig, dit theehuisje waar je overigens ook na theetijd nog prima terecht kunt voor wat comfortfood. We gaan voor een koffie van de Groninger koffiebranderij TIK TAK met – hoe kan het ook anders – een flink stuk huisgemaakte poffert. Warm, met wat roomboter en bruine suiker erbij.  

"Lekker dikdakken (‘smullen’ in het Gronings) bij Tante Til."

Door de mooiste dorpjes

 • 'Huisjes kijken' in Zuidhorn

 • Aankomst Niehove

 • Kerk Niehove

 • Kamphuis Verswinkel, Noordhorn

Nog nagenietend van de lekkere koffiepauze, rijden we via Zuidhorn naar Noordhorn. Over een weg waarlangs een aantal zeer aardige optrekjes staan. Bij de molen in Noordhorn zetten we de auto even stil. Dat hier vroeger de bloedige Slag bij Noordhorn heeft plaatsgevonden, merk je nu niet meer. Maar het voelt goed om er toch even de motor uit te zetten. De volgende stop wordt Niehove. Althans, dat is het plan. Maar onderweg gaan we op de rem bij het zien van Kamphuis Verswinkel in Noordhorn, waar we een paar papieren zakken vullen met aardbeien, kersen, wilde perziken en peren. Lekker voor onderweg.

Ergens in het platte Groninger land, stuit je plotseling op een dorpje zo knus en zo authentiek dat je even moet slikken. Dat hier een dorpscafé staat is geen verrassing, maar een Indonesisch restaurant? Dat hadden we hier niet zo een-twee-drie verwacht. Evenals keramiek atelier Mouseworks, waar je weliswaar even naar moet zoeken. Maar daar raak je aan gewend tijdens deze dagtrip. Om de pareltjes van het Groninger Ommeland te vinden, moet je soms hard je best doen. Daarna lopen we een rondje om de kerk van Niehove en genieten we van de rust. Hier heeft de tijd echt stilgestaan.  

Over slingerweggetjes duiken we dieper de provincie in. Langs het indrukwekkende Gemaal De Waterwolf en talloze prachtige boerderijtjes. In tegenstelling tot het ‘verstopte’ Niehove, zien we de volgende stop al van ver aankomen. Daar bij die gekleurde vissershuisjes, daar moeten we zijn. Volg gewoon je ogen en een beetje je neus. De Reitdiepskade nodigt uit voor een (culinaire) wandeling. Met vissersboten aan de ene kant en de authentieke vissershuisjes aan de andere kant, ademt Zoutkamp een en al vis.

Met een omweg door het Ommeland

 • Kinderwinkel PUUT in Winsum

 • Domies Toen

 • Schouwerzijl

 • Strandweg Lauwersoog

We blijven nog even in de visstand wanneer de auto ons via de Strandweg naar Lauwersoog brengt. Vanaf de dijk is het uitzicht over het Nationaal Park Lauwersmeer fenomenaal. Toch maar even stoppen dus, voor een 360 graden view in de volle natuur. Het natuurgebied verlaten we in oostelijke richting, waar een kwartet aan pittoreske Groningse dorpjes op ons wacht. Vierhuizen, Ulrum, Hornhuizen en Kleine Huisjes. Uiteindelijk parkeren we de auto bij de botanische slingertuin Domies Toen in Pieterburen.

"In Domies Toen stap je letterlijk het verhaal van de bloemetje en de bijtjes in."

Na Pieterburen brengt de route ons weer langzaam terug richting de stad. Dat wil zeggen: niet in één rechte lijn naar beneden, maar met een horizontale omweg langs onder andere Onderdendam, Winsum en Roodehaan. Omweg klinkt misschien ongewenst, maar in dit geval zijn we er maar al te blij mee. We parkeren de auto in het dorp dat in 2020 verkozen is tot het mooiste dorp van Nederland: Winsum. We belanden in een schattige dorpskern waar tal van kleine ondernemers gevestigd zijn. Zo ook PUUT, een kinderkledingwinkel met tweedehands kleding en handgemaakte accessoires voor klein en groot.

In Winsum raken we alweer wat meer gewend aan de gezellige bedrijvigheid die de stad ook kent. Het dorp stoomt ons klaar voor het eindpunt: de stad Groningen. Een oude bekende, waar toch ook weer genoeg verandert om verrassend te blijven. Zo zetten we de ontdekkingstocht hier voort. Zonder auto maar toch een versnellinkje hoger.

#gelukkigbenjeingroningen

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief