Wandelen in Midden-Groningen

Het is een van de lekkerste activiteiten met dit mooie weer: wandelen. Leuk om te doen, goed voor je conditie en het doet ook nog eens wonderen voor je humeur. Ook in Midden-Groningen zijn er genoeg mooie plekjes om te ontdekken tijdens een wandeling. We hebben een paar wandelroutes in deze regio voor je op een rijtje gezet.

Baggerputten

Op de grens van Froombosch en Slochteren vind je de Baggerputten, een heel afwisselend natuurgebied. Het is ideaal voor een rondje wandelen, omdat je om de ‘baggerput’ heen kunt wandelen. "Hier werd vroeger baggerturf uitgegraven,” vertelt boswachter Annet de Jong. "Nu vind je rondom het water broekbos, een soort moerasbos met wilgen en elzen. Daar zie je het mos heel mooi. Er is rietgrasland en er zijn boomsingels, maar ook kleine stukken bos waar we niets aan doen. Die afwisseling zorgt ervoor dat heel veel verschillende planten en dieren zich thuis voelen in de Baggerputten.” 

Slochterbos en Welgelegen

Het echtpaar Anjo en Gini Grimmius wandelt wat af. Hun favoriete plekken om te wandelen zijn het welbekende Slochterbos, en het iets minder bekende Overbos tegenover de Fraeylemaborg in Slochteren. Ook wandelen ze vaak vanaf een andere borg: Welgelegen in Sappemeer. "Je kunt voor de borg parkeren en dan langs het water naar achteren lopen, richting Borgercompagnie. Van daaruit kun je kiezen: linksaf richting het Adriaan Tripbos, of rechtsaf om het terrein van Groot Woelwijk heen.” De tuin van de borg is vrij toegankelijk. "In de zomer is het prachtig,” tipt Gini. "Dan bloeien de rododendrons.”

Natuurgebied ’t Roegwold

Tussen Overschild, Steendam en de zandrug van Siddeburen naar Harkstede ligt ’t Roegwold. Wandel een korte route of kies voor een langere tocht. Het vele water in dit natuurgebied is een waar paradijs voor allerlei watervogels en levert de vele jagers zoals reigers, kiekendieven, zeearenden en vossen een smulfestijn op. Rust halverwege het Knuppelpad even uit op een bankje, voordat je je route over de houten vlonder van 750 meter door het Dannemeer vervolgt. Geniet op gepaste afstand van het veenmosrietland, zeldzame natuur waar planten voorrang hebben, of ervaar het oude cultuurhistorische landschap in de kruidige hooilanden rondom Woudbloem.

Lees meer

Wandelen met kinderen

Speciaal voor de kleintjes is in het Steendamsterbos een leuke wandelroute uitgezet met prachtig beschilderde kabouterpalen. Het kabouterpad is geschikt voor de allerkleinsten, maar ook leuk voor de basisschooljeugd. Door de kabouters te volgen, vind je vanzelf de juiste weg door het bos via de korte of langere route. Natuurlijk kun je op veel meer plekken met kinderen wandelen. Wil je dat wat interactiever maken? Met de app Perfect Earth Animals kun je bij de Baggerputten of in ’t Roegwold op zoek naar digitale dierenkaarten.

Lees meer

Wandelknooppunten

In heel Midden-Groningen liggen wandelknooppunten. Je vind ze op verschillende websites en op palen langs de paden. Met deze knooppunten kun je je eigen route uitzetten en een wandeling zo lang maken als je zelf wilt. Wandel van punt tot punt en ontdek elke keer weer iets nieuws.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief