Henk Smit, Stefan de Groot en Fleur, Lieke en Rianne

Fanfareorkest De Bazuin

Maak kennis met Henk Smit, Stefan de Groot en Fleur, Lieke en Rianne van fanfareorkest De Bazuin. Meer dan 100 jaar geleden werd werd De Bazuin opgericht. Inmiddels bestaat de vereniging uit ruim 80 leden, zeven docenten, groot orkest en opleidingsorkest Twister. Henk is al bijna 30 jaar dirigent van De Bazuin. Stefan dirigeert nu al acht jaar Twister, geeft les aan de koperblazers en staat voor de theorielessen algemene muzikale vorming (AMV). “Veel leerlingen worden enthousiast tijdens de AMV lessen en stromen dan door naar een koper of slagwerkinstrument” vertelt hij. 

Verbinding

Het jongste lid in het groot orkest is ongeveer 13 jaar en de oudere leden zijn rond de 70. De Bazuin is een club waar iedereen aan mee kan doen mits die goed kan spelen. “Dat werkt enorm verbindend voor het hele dorp.” vertelt Henk. Die verbinding daar kunnen Lieke en Rianne, beide 19 en Fleur van 22 het alleen maar mee eens zijn. Zij spelen alledrie bugel bij Twister en bij het grote orkest. “We komen natuurlijk voor de muziek maar we zijn ook heel erg samen.” zegt Rianne. “We gaan na de repetitie nooit direct naar huis maar praten altijd even gezellig na.” vult Fleur aan. 

“Kunst en cultuur leveren een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de mensen. Onze vereniging heeft hier een belangrijk aandeel in”

Openheid

Wij zijn als vereniging een belangrijk onderdeel van de maatschappij zegt Henk. “Kunst en cultuur leveren een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de mensen. We geven mensen hier vaardigheden mee die ze ergens anders misschien niet zouden ontwikkelen.”  Dat De Bazuin echt onderdeel van het dorp is merk je volgens Stefan vooral op feestdagen. “Als we op het dorpsplein spelen komt er altijd wel even iemand een praatje maken of een compliment over onze muziek.” Hij herkent deze openheid ook terug in het orkest. Dit is volgens hem ook een belangrijke reden waarom muzikanten zich snel thuis voelen bij De Bazuin. 

Gezelligheid en kwaliteit

Voor Fleur, Lieke en Rianne is De bazuin een hobby maar wel eentje die ze heel erg serieus nemen. “We spelen in de eerste divisie dus we spelen wel echt kwaliteit. Het is mooi dat je dat kan combineren: de gezelligheid en de kwaliteit.” zegt Lieke. Bij Rianne speelt muziek niet alleen een grote rol in haar eigen leven maar ook in dat van haar gezin. “Mijn hele gezin speelt bij De Bazuin; mijn ouders, mijn zusje en mijn opa spelen hier allemaal. Het is gewoon hartstikke gezellig.”

Contact

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief