Kees Vissers en Jannes Hamming

Repair Café Winsum

Maak kennis met Kees Vissers, coördinator en Jannes Hamming, vrijwilliger bij Repair Café Winsum. Je vindt het repaircafé tien keer per jaar in gebouw De Poort aan de Borgweg, meestal op de laatste zaterdagochtend van de maand. Hier geven 15 enthousiaste vrijwilligers kapotte apparaten, tuingereedschap, kleding, fietsen en speelgoed een nieuw leven door het te repareren. ”Naast techniek is dit ook een plek waar mensen samenkomen en dat is minstens zo belangrijk", stelt Kees Vissers.

Alternatief voor weggooien

Ongeveer 11 jaar geleden begon bij Kees vanuit zijn technische achtergrond en zijn werk in het sociale domein het idee voor een repaircafé te groeien. “Ik merkte dat de aandacht voor repareren groeide, en ik wilde een alternatief bieden voor het simpelweg weggooien van kapotte spullen.” Na wat zoekwerk vond hij een geschikte plek en de vrijwilligers om dit idee tot leven te brengen. En nu, ruim tien jaar later, is Repair Café Winsum nog steeds actief!

“Ik ben er trots op met hoeveel plezier we dit doen. De vrijwilligers en de bezoekers gaan tevreden de deur uit en we hebben een leuke en leerzame ochtend gehad.”

Repareren geeft voldoening

In het repaircafé krijgen ze een breed scala aan kapotte apparaten. Elke vrijwilliger heeft zijn eigen expertise, soms zijn reparaties eenvoudig en soms kost het wat meer tijd. "Als je iets repareert komt de gebruikswaarde weer terug. Dan is het weer mooi en het is weer heel.“ zegt Jannes. Vooral van het repareren van spullen met een emotionele waarde krijgt hij veel voldoening. “Voor mij is het geweldig om emotionele waarde terug te brengen naar kapotte voorwerpen en ze weer functioneel te maken.” Kees vult aan dat moderne apparaten steeds moeilijker te repareren zijn. “Heel veel spullen worden goedkoop gemaakt waardoor de verleiding om weg te gooien groot is en mensen het teveel moeite vinden om te repareren.” Hij pleit daarom ook voor een reparatieplicht op Europees niveau.

Toekomst

Kijkend naar de toekomst wil Kees Vissers het publiek en de vrijwilligers van het Repair Café het liefst nog iets aanvullen met jongere mensen. Maar ook met minder jongeren is hij trots op de positieve sfeer bij de vrijwilligers en bezoekers. “We gaan allemaal met een goed gevoel naar huis na een ochtend vol reparaties."

Contact

Repair Café Winsum
Borgweg 36
9951 BG Winsum
www.repair-cafe-het-hogeland.nl

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief