Tuinen in Waddenland

Dwalen door tuinen vol bloemenpracht. In Waddenland zijn er veel mooie tuinen te vinden om doorheen te struinen. Of het nou in de statige tuin van een borg of kerk is, of in een Arboretum Notoarestoen, hier kom je helemaal tot rust. Op een aantal plekken mag je zelfs een prachtig boeketje samenstellen.

Domies Toen

Hoeveel verschillende soorten planten kun je kwijt op krap één hectare? Aan de voet van de Petruskerk in het dorp Pieterburen vind je Domies Toen. Een botanische tuin, erkend als museumtuin. Vroeger stond op deze plek een weem, een boerderijpastorie. Deze botanische tuin is een kleurrijk voorbeeld van een ‘slingertoen’, de Groningse variant van een tuin in Engelse landschapsstijl. Al wandelend hoor je even niets anders dan zoemende insecten.

Lees meer

Pluktuinen

Aan het genieten van de prachtige natuur en zin om zelf een boeket mee naar huis te nemen? Niet overal mag je zomaar bloemen plukken, maar gelukkig zijn er een aantal pluktuinen waar dat wel mag. Bijvoorbeeld bij de Pluktuin Lageweg in Bedum. Pluk de bloemen die jij het mooiste vindt en stel een prachtige bos samen. Zo haal je een stukje Groningse natuur naar je woonkamer.

Borgtuinen

Verspreid over Waddenland vind je op veel plekken eeuwenoude borgen. Bij deze statige oude woonhuizen legden de rijke bewoners vaak ook prachtige tuinen aan. Onder andere op Landgoed Verhildersum en bij de Menkemaborg liggen mooie tuinen om doorheen te wandelen. Wandel over schelpenpaadjes en bewonder de bloemenpracht die ze te bieden hebben.

Lees meer

Arboretum Notoarestoen Eenrum

Tussen het groen aan de rand van het dorp Eenrum is het Arboretum Notoarestoen te vinden. Deze in bomen en struiken gespecialiseerde botanische tuin is in de 18e en 19e eeuw ontstaan om uitheems groen uit te proberen, met als doel het later in eigen land verder te verspreiden. Tegenwoordig is het arboretum behalve een verzameling groen ook vaak een centrum van wetenschappelijk onderzoek en voorlichting.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief