212 Fahrenheit

Dit najaar nemen we je mee langs de creatieve en artistieke hotspots van Groningen. De creatievelingen van deze plekken vertellen je er graag alles over. Haal er gerust je inspiratie uit. Zo vormen Paul en Albert samen het ontwerpduo van 212 Fahrenheit. Een studio die opvallende dingen maakt op het snijvlak van kunst en design. Ze vertellen je over het mooie van creëren, het belang van verwondering en waar je in Groningen verder je (artistieke) hart kan ophalen.

Van idee naar vorm

In een oude graansilo aan de Noorderhaven werken Paul en Albert aan allerlei opvallende ontwerpen. De thuishaven van Studio 212 Fahrenheit. Een verwijzing naar het kookpunt van water. ''Het moment dat ideeën gaan borrelen en die er via de stoom uit komen'', legt Paul uit. Samen maken ze objecten die hun plaats veelal vinden in de publieke ruimte. Maar ook servies, tapijt en inrichtingen van tentoonstellingen komen van hun hand. Creaties die je aandacht pakken en doen nadenken. Een werkproces dat met iedere opdracht weer vanaf nul begint. ''Qua vorm ligt nooit iets van tevoren vast. Hierdoor kunnen we lekker alle kanten op'', zegt Albert. ''We beginnen met een idee in ons hoofd en dat uit zich uiteindelijk in een vorm. Soms is het in een keer raak, de andere keer valt het dubbeltje later'', vult Paul aan.

De beide heren leren elkaar kennen op Kunstacademie Minerva en een sterke band was al snel gesmeed. Nog tijdens hun studie zetten ze een bureau op. In de loop der jaren ontwikkelde hun stijl zich steeds meer van grafisch naar ruimtelijk. Van 2D naar 3D. ''We vertalen een verhaal naar een beeld of object. Dat geeft ons nog meer ruimte om emotie te kunnen uiten. Hoe ruimtelijker we gingen werken, hoe meer we dachten: dit is te gek'', aldus Paul.

''Met ruimtelijke ontwerpen kunnen we alle kanten op''

De kunst van het laten zien

Ze werken graag op het snijvlak van kunst en design. Met ontwerpen die visueel aantrekkelijk zijn, maar ook een boodschap met zich meedragen. Een boodschap die duidelijk is voor de kijker. ''Ons werk is sterk communicerend. Je ziet het, begrijpt het en laat je nadenken. Een keertje extra kijken mag natuurlijk, maar het moet wel gelijk binnenkomen,'' vertelt Paul. Design met een missie, dus. Dat krijgt vorm in meerdere projecten.

Zo was het Noorderplantsoen het toneel van Personal Square. Met een knipoog naar afstand houden. De inhoud van het vierkant is de ruimte die iedere Nederlander zou hebben als we alle ruimte gelijk zouden verdelen. ''Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om je aan te kunnen spreken. Vier gele strepen zeggen voldoende, het gaat om de dieperliggende betekenis'', zegt Albert.

''Je ziet het, begrijpt het en laat je nadenken''

Maken met een missie

Ook in de Synagoge in de Folkingestraat wordt door een ontwerp van 212 Fahrenheit een verhaal verteld. Dat van de deportatie van 3000 joden uit deze wijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als antwoord op deze historie staat een groot goudkleurig kunstwerk, Thuis, op de tweede verdieping van de synagoge. Handmatig versierd met 300 sterren van messing. Eén ster voor elk teruggekeerd persoon. Als de zon goed staat schitteren de stralen door de sterren heen. Als lichtpunt. Opdat we nooit vergeten dat er licht in de duisternis is. ''We maken werk waar mensen iets van vinden. Die ze anders naar de wereld laten kijken en naar zichzelf. Het beleven van kunst is het spiegelen van jezelf'', aldus Paul. 

Het duo raadt iedereen dan ook aan om kunst te ervaren of om het zelf te maken. In iedereen schuilt wel een creatieveling, vinden ze. Het is nooit te laat om te beginnen. ''Je gedachtes realiteit laten worden is het mooiste wat er is. Het kost tijd en energie maar dat krijg je driedubbel terug'', zegt Albert. ''En blijf jezelf uitdagen. Zorg ervoor dat het project waar je nu mee bezig bent het beste tot nu toe is. Ga er vol voor: half bestaat niet'', vertelt Paul.

Tips van Paul en Albert

''Een uit de kluit gewassen dorp waar altijd iets te doen valt'', zegt Paul. ''Groningen heeft de charme met een goede, down to earth mentaliteit.'', vult Albert aan. Het duo voelt zich thuis in Groningen. Paul is hier opgegroeid, Albert is later aangeschoven. De laatstgenoemde gaat ook geregeld de provincie in. ''Je kunt daar je rust vinden, om vervolgens de levendigheid weer op te zoeken in de binnenstad.''

Eén van de plekken die Paul graag opzoekt buiten de stad, zijn de vele kerken. ''Mensen gaan helemaal naar Italië om oude kerken te zien, maar ze staan gewoon in onze provincie. Hier heb je er meer en zijn ze mooier.'' Albert trekt verder naar Noordpolderzijl. ''Ga er eens een keertje overnachten'', tipt hij. ''Dan ben je even helemaal in het niets.''

Binnen de stadsmuren hebben de heren ook zo hun favoriete plekjes. ''Het Forum blijft een aanwinst,'' zegt Paul. ''Het geeft de stad allure. Of je het nou mooi vindt of niet: het zet de stad in beweging.'' Om de dagen af te sluiten, gaan ze graag naar typische kroegen. Die net even wat anders zijn. ''Neem nou MOUT,'' vertelt Albert. ''Een kroeg die net even wat anders is dan de rest. Met een unieke sfeer. Een typisch voorbeeld van hoe we het in Groningen doen.''

''Plekken met aandacht voor wat mooi is''

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief