Roadtrip door oost Groningen

Een dag op vakantie in Groningen, waarom niet? Dichtbij huis vind je de mooiste geluksmomentjes. Ontmoet de vriendelijke dorpsbewoners, proef van het Ommelander ambacht en ontdek hoe kruipdoor sluipdoor weggetjes je naar de mooiste uitzichten brengen. Een dag op roadtrip door Groningen is een dag op avontuur. Ga je mee? 

Een nieuwe dag

Forum Groningen

Forum Groningen

Forum Groningen

Forum Groningen

Vanaf het Groninger Museum trek je de binnenstad in. Je kijkt omhoog. Niet alleen naar de lucht, maar vooral naar de schuin oplopende wanden van het Forum. Van welke kant je het ook bekijkt, je wordt elke keer verrast door het futuristische ontwerp. Het is dan ook niet voor niets dat 'de huiskamer van Groningen' is uitgeroepen tot het mooiste gebouw van het land. Vandaag vertrek je op een route door het oosten van Groningen. Langs plekken die je bijblijven. Pak je spullen en ga mee op avontuur.

Je eerste stop is Bedum. Een pittoresk dorp met een kerktoren die een stuk schever staat dan het Forum. Schever dan de toren van Pisa zelfs. Hier geen hordes toeristen die allemaal dezelfde foto maken. Hier vind je de rust. Klop even aan bij Bladzij 20, een antiquariaat met leesvoer voor jaren. Gespecialiseerd in Groningse boeken. En voordat je naar je volgende bestemming gaat: pluk wat fleurigs bij de Pluktuin Lageweg. Een oase van geurende bloemen, dansende vlinders en zoemende bijen.

"Een dorp met een kerktoren schever dan de toren van Pisa"

Groninger Museum

Forum

Eeuwenoude kerken

Langs de mooiste plekken

Walfriduskerk Bedum

Borg Ewsum

'T Hoeske van Thais Joaptje

Bladzij 20

Met de geur van verse bloemen in de auto ga je verder in noordelijke richting. Dezelfde natuurpracht die jij net hebt geplukt kom je weer tegen bij de borg in Ewsum. Zoals de vele borgen die de provincie rijk is, kent ook deze tuinen waar je groene hart sneller van gaat kloppen. Wandel door de historische groentetuin, boomgaard, bloementuin en pluktuin. Of neem plaats bij de theeschenkerij. Terwijl het water voor je op het vuur staat, pak je even een momentje voor jezelf. Je slaat je net gekochte boek open en verdrinkt in de bladzijden. Om je heen alleen het geluid van vogels. Even opladen. In Groningen kan het.

Je bent vast wel eens in het Groninger Museum geweest. Groots en kunst zover het oog reikt. Maar het hoeft niet altijd zo uitgebreid. 'T Hoeske van Thais Joaptje in Rottum is het schoolvoorbeeld van klein en krachtig. In misschien wel het kleinste huisje van Groningen zit een museum verstopt. Zo ingericht dat je bijna twee eeuwen terug in de tijd gaat. Je kan er net je kont nog keren. Wil je thuis ook een museum inrichten? Ga dan even langs Boerma's Antiekhoeve in Uithuizen. Een karakteristieke boerderij propvol antiek en curiosa. De twee enorme schuren zijn bijna letterlijk tot de nok toe gevuld met spulletjes uit grootmoeders tijd en daarvoor. Hopelijk heb je nog wat ruimte over in je kofferbak. Vast wel.

Op naar het meest noordelijke puntje van het Nederlandse vasteland: Noordkaap. Hoe kan het ook anders. Met uitzicht over water en wad. Geniet van de uitgestrekte vergezichten waar de provincie zo bekend om staat. En breng ook nog even een bezoekje aan Hoogwatum. Hier woont de zelfbenoemde Wikster (Gronings voor heks) van het Wad. Je mag haar ook gewoon Pia noemen. Deze gastvrouw vertelt je graag op een laagdrempelige manier over hekserij en oude religie.

Luingahof

Molen Goliath

Kunsthuis Oal Eer

Met een omweg door het Ommeland

Kerk Leermens

Hangende keukens Appingedam

Mariakerk

Knuppelpad

Het laatste stuk van de route neemt je verder mee zuidwaarts. Als je aankomt in Leermens kom je de stokoude Donatuskerk tegen. De blauwwitte kerktoren schittert in het warme zomerlicht. Blijf er gerust eventjes plakken. Of neem binnenin een kijkje. Buiten op het kerkhof vind je de vreemde grafdichten. Het lezen meer dan waard. Heb je honger gekregen? Of gewoon lekkere trek? Ga dan even langs bij visrestaurant De School voor een verse lekkerbek. Of iets anders smakelijks. Vis zat. 

Van keuken naar keuken. Op naar Appingedam, naar diens grachten en de bekende hangende keukens. De rijke uitstraling van het dorp is een knipoog naar het roemruchte handelsverleden. En als afsluiter van je trip ga je verder naar het groen. Waar de natuur je omarmt en er ruimte is in overvloed. 

Zo kom je eerst langs het Schildmeer in Steendam. Omgeven door riet. Maar aan het meer ligt ook een strand waar je gerust wat kan zonnebaden. Zwemkleding aan en gedachtes uit. Wil je toch liever wat meer natuur? Tuf dan nog even een stukje verder naar 't Roegwold in het mooie Schildwolde. Zo’n 6.000 jaar geleden was er op deze plek enkel bos, nu vind je er ook een moeras. Gelukkig kent het gebied nog steeds vele bomen waarlangs het fijn wandelen is. Of loop een stuk over het befaamde Knuppelpad, een 750 meter lang houten vlonderpad dat dwars door het moeras loopt. Fotogeniek ten top. Schiet gerust je rolletje vol. Print je foto uit en hang hem aan de muur. Een waardevolle herinnering aan een mooie roadtrip door de provincie.

''De blauwwitte kerktoren schittert in het warme zomerlicht''

#gelukkigbenjeingroningen

Ontdek ook