Winterwandelingen

Een dikke jas, stevige schoenen en een goed humeur. Meer is er niet nodig om te genieten van de winterse taferelen in het Groninger landschap. Met gemak krijg je zo je dagelijkse portie daglicht binnen. Dat is geen overbodige luxe met de donkere dagen in aantocht. Lees in dit blog waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Kies er één of ga ze allemaal bij langs. Aan jou de keuze.

Appelbergen | Eeuwenoud natuurgebied

Het natuurgebied van de Appelbergen kent een rijke geschiedenis. Zo vind je er her en der kleine, ronde meertjes die dateren uit de prehistorie. En middeleeuwse karrensporen vormden, na eeuwenlang slijten, geulen in het veld. De heuvels die toen zijn ontstaan, zie je nog steeds terug in het landschap. Na de wereldoorlogen is het gebied jarenlang militair oefenterrein geweest. Vandaar dat je Groningers bij de uitspraak vaak de klemtoon op de eerste e hoort leggen. Ontdek dit stukje Hondsrug tijdens een wandeling en sluit je wandeling af met een pannenkoek bij Paviljoen Appelbergen.

Lees meer

Punt van Reide | Het uiterste puntje van Groningen

Op de Punt van Reide heeft het water vrij spel. Hier komen het zoete water van de Eems en het zoute water van de Waddenzee samen. Dat zorgt voor een verscheidenheid aan dieren die hier hun toevlucht zoeken. Bekijk de zeehonden vanachter de Zeehondenkijkwand. Of bewonder ’s winters de spectaculaire aanvallen van de slechtvalk vanuit de vogelkijkhut. En als je toch in de buurt bent; haal na je wandeling een bakje kibbeling bij Vispaleis Westerhuis in Termunterzijl.

Lees meer

Smeerling | Beschermd dorpsgezicht van Westerwolde

Weinig natuurgebieden in Nederland zijn zo gevarieerd als het natuurgebied bij Smeerling. De meanderende beek, de kruidenrijke akkers en de weilanden zorgen ervoor dat je niet uitgekeken raakt. Dit buurtschap bestaat uit acht authentieke streekboerderijen uit de achttiende en negentiende eeuw. In een van die boerderijen is Gasterij Natuurlijk Smeerling gevestigd. Een fijne plek om na je wandeling op te warmen met een kop warme chocolademelk.

Lees meer

Ter Apel | Middeleeuws en bosrijk

Het dorp Ter Apel is in de 15e eeuw ontstaan rondom een klooster. Dit klooster is ook het startpunt van tal van mooie wandelroutes. De imposante oude eiken en beuken van de Kloosterbossen maken het een oase van rust. Het bos heeft ook een hand-aangedreven kabelbaantje. Dit 22,4 meter lange kabelbaantje is de eerste van Nederland en loopt over de oevers van de Ruiten Aa. Gebruik de draaiwielen om jezelf naar de overkant te brengen. Mocht je het daar nog niet warm van hebben gekregen, dan kan je altijd terecht bij Hotel Boschhuis voor een welverdiend stuk appelgebak.

Lees meer

Lettelberterpetten | Voor de durfal

Trek je waterdichte laarzen aan en bewandel het plankenpad rond moerasbos Lettelberterpetten. Dit moerassige gebied is ontstaan in de tijd dat men veen gebruikte. Het natte veen werd te drogen gelegd op smalle stroken land. Deze structuur zie je nog steeds terug in het landschap. Door de hoge waterstand is het een geschikte plek voor paddenstoelen, vogels en mossen. Tijdens de wandeling kom je ook langs het Petgatenpad. Dit pad is zo’n 250 meter lang en leid je over een stuk moerasgebied. Let wel op dat je niet uitglijdt, want de planken kunnen glad zijn.

Lees meer

Dark Sky Park | Zien in het donker

Heb je wel eens geprobeerd de sterren te tellen? Hoe minder licht er om je heen is, hoe meer sterren je ziet. In het Dark Sky Park Lauwersmeer ervaar je dit in het groot. Het is hier ’s nachts zo donker, dat je juist alles ziet. En in deze tijd van het jaar hoef je er niet eens lang voor op te blijven. Bewandel een van de routes of ga mee met een excursie en leer alles over nachtdieren en sterrenbeelden.

Lees meer

Fraeylemaborg | Het Versailles van het Noorden

Eeuwenlang hebben in de Fraeylemaborg adellijke families gewoond. Die hebben hun sporen nagelaten. Dat is te zien aan het landgoed, dat geïnspireerd is op het Franse Versailles en de Engelse landschapsstijl. Verder vind je in het park sprookjesachtige follies: kleine, excentrieke gebouwtjes. Ontdek ze alle tien tijdens een wandeling door de tuinen. In het naastgelegen Slochterbos is er in het najaar een Kabouterpad dat je kunt lopen. Of klim de heuvel op en ga na je tocht wat drinken bij de De Boerderij. Er is genoeg te doen op het landgoed van de Fraeylemaborg.

Lees meer

Pekelderbos | Stilte en rust tussen de Pekela’s

Kom tot rust in de stilte van het Pekelderbos. Dit recreatiebos ligt ten zuiden van het dorp Pekela en is zo’n 50 hectare groot. Langs de aangelegde wandelpaden vind je veel naaldbomen. De natuur gaat hier zijn gang en als je stil bent, zie je misschien wel een van de dieren die er leven. Het bos is omgeven door platteland en aan de noordrand van het bos kun je langs water wandelen. Voor de lekkere trek kun je na je wandeling bij een van de Pekela’s terecht.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief