Erfgoed en cultuur in Eemsdelta

Van een monument voor de bekendste zanger uit Groningen tot het ontdekken van de wereld onder de zeespiegel. We nemen je mee langs verschillende plekken in de regio Eemsdelta waar je op je gemak een grote diversiteit aan erfgoed en cultuur kunt ervaren.

Monument Ede Staal | De Paal van Staal

Delfzijl - Op de dijk in Eemsdelta staat het 10 meter hoge monument Ede Staal, in de volksmond wordt het ook wel 'de Paal van Staal' genoemd. Het monument is onthuld in 2001 als ode aan Ede Staal (1941-1986), de bekendste zanger uit Groningen. Staal heeft op veel plaatsen in de provincie gewoond. Dat is te merken aan zijn gevarieerde Groningse taal. Hij overleed in Delfzijl. Om de zuil is een roestvrijstalen band gewikkeld met de tekst van 'Credo- Mien bestoan', een van Staals bekendste liedjes.

Lees meer

MuzeeAquarium | Verrassende belevenis

Delfzijl - Ontdek de wereld onder de zeespiegel. Het MuzeeAquarium is een unieke combinatie van een natuurhistorische en een cultuurhistorische collectie met een aquarium. Binnen de drie meter dikke muren van een bunker uit de Tweede Wereldoorlog bevinden zich aquaria met vissen, schaal- en weekdieren uit de Noordzee en de Waddenzee. Prachtige modelschepen, oude scheepsvoorwerpen, schilderijen, boeken en foto’s geven je een blik op de rijke historie van de havenstad Delfzijl. Het MuzeeAquarium is een eigentijds en verrassend museum voor jong en oud. 

Lees meer

Amsterdamse School | Amsterdams op z'n Gronings

Appingedam - Hier kun je net als in de hele provincie ineens oog in oog staan met een sierlijk pand van rood baksteen vol details. Deze panden werden in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw gebouwd in de Amsterdamse School stijl, maar dan op z’n Gronings. Vele scholen, kerken, boerderijen en vooral woonhuizen zijn in Appingedam in deze expressieve baksteenstijl gebouwd. De Gereformeerde kerk Appingedam is een mooi voorbeeld hiervan. Alleen vanaf de buitenkant zou je misschien niet direct denken aan Amsterdamse School, hiervoor zul je een kijkje in de kerk moeten nemen. 

Lees meer

De Groninger Zilverkamer | Het moet wel Gronings wezen

Appingedam - De Groninger Zilverkamer heeft een zilvercollectie uit de 17e tot en met de 20e eeuw met vele herkenbare, maar ook met enkele nagenoeg onbekende objecten. De collectie is samengesteld vanuit een traditionele opvatting en spreuk: “Het moet wel Gronings wezen”. Naast de vaste collectie organiseert de Zilverkamer regelmatig exposities die een relatie hebben met de provincie Groningen.

Lees meer

Waterwerken | Iconen van Eemsdelta

Termunterzijl - Vroeger stopte de zee niet bij de dijk, maar stroomde hij veel verder het land in. Door een jarenlange strijd tegen het water werden er steeds meer stukken land op de zee veroverd. Om ervoor te zorgen dat alle inwoners van de provincie droge voeten zouden houden zijn er verschillende waterwerken gebouwd. In Termunterzijl zijn deze werken uitgegroeid tot iconen van het dorp.​

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief