Kunst in Eemsdelta

In Eemsdelta vind je niet alleen kronkelende maren, weidse polders en historische dorpen. Als kunstliefhebber kan je hier ook je hart ophalen. Het bijzondere landschap van dit gebied inspireerde namelijk menig kunstenaar, zoals bijvoorbeeld de bekende Henk Helmantel. Van klassiek tot modern en van kleine galeries tot musea met grote exposities. Ontdek de kunst van Eemsdelta.
 

Museum Helmantel

Zowel het gebouw als de expositie zijn zeker het bezoeken waard. Naast de Andreaskerk in Westeremden vind je dit museum dat is ondergebracht in de boerenschuur van een voormalige pastorie. Gebouwd met duizenden eeuwenoude kloosterstenen als fundering. De expositie toont de kunst van Henk Helmantel, de in Groningen geboren en getogen fijnschilder. Al zijn hele leven wilde hij schilder worden en inmiddels is hij een van de meest bekende levende Nederlandse kunstschilders. Benieuwd naar zijn werk? In Museum Helmantel is, zoals de naam al zegt, veelal het werk van Henk Helmantel te zien. Daarnaast zijn er ook regelmatig werken van andere kunstenaars te bewonderen.

Lees meer

Møhlmann museum

Aan de rand van het historische Appingedam, in een rijksmonument uit midden 19e eeuw, vestigt zich het Møhlmann museum. Dit zelfstandige museum is een platform voor hedendaagse realistische en figuratieve kunst, opgezet door Rob Møhlmann zelf. In de tuin kun je prachtige beelden bekijken; wandelend over de slingerende paden of zittend vanuit de koffiekamer. Jaarlijks zijn er drie wisseltentoonstellingen en al met al kun je er meer dan 400 kunstwerken bewonderen. Een paradijselijk gebied met een museum vol kunst.

Lees meer

Galerie Ruigewaert

Wanneer je de galerie binnenloopt valt direct op dat de exposities anders zijn ingericht dan in de meeste galerieën gebruikelijk is. Met de 4 meter hoge wanden en de vele hoge ramen krijgen de kunstwerken precies de ruimte en het daglicht dat ze nodig hebben. Jaarlijks zijn er in Galerie Ruigewaert zeven wisselende exposities te zien met 30 hedendaagse, noordelijke kunstenaars. Naast het bewonderen van de kunst kunnen particulieren hier ook kunstwerken inbrengen voor de verkoop. Zeker de moeite waard om even een kijkje nemen. En wie weet heb jij straks een nieuwe creatie aan je muur hangen.

Lees meer

De Noordelijke Kunsthof

In een 17e-eeuws pakhuis midden in Appingedam zit al meer dan 70 jaar Galerie De Noordelijke Kunsthof. In de galerie kunnen liefhebbers van hedendaagse kunst hun hart ophalen. Sinds de opening in 1952 hebben er al meer dan 250 exposities plaatsgevonden. En niet de minste kunstenaars hebben hier geëxposeerd. Zo waren er onder andere exposities te zien met het werk van Piet Mondriaan, Jan Sluyter en later ook Henk Helmantel. De exposities die je in de galerie kunt bewonderen zijn erg divers, maar vallen allemaal binnen de moderne beeldende kunst. Loop er eens naar binnen en bewonder een van de huidige exposities.

Lees meer

Tentoonstellingen

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief