Oldambt vanaf het water

Oldambt is een van de mooiste waterrijke gebieden van Nederland. Wat is er leuker dan om dit gebied dan ook te ontdekken vanaf het water? Haal je sloep uit de schuur of huur er een in een van de havens en ga het water op. Neem een frisse duik in een van de zwembaden of bij een van de strandjes en gooi de hengel uit bij het Oldambtmeer. Vanaf het water beleef je alles net even op een andere manier.

Varen

Door het ontsluiten van het Oldambtmeer met de noordelijk gelegen Blauwe Passage zijn er in Oldambt een heleboel extra vaarmogelijkheden ontstaan. Vaar bijvoorbeeld via het Winschoterdiep en het Oldambtmeer richting Nieuwolda of maak een grotere ronde via Nieuwe Statenzijl en Termunterzijl door het gebied van de Dollard. Blijf je liever op het Oldambtmeer? Dan kan je ook alleen een rondje Blauwestad maken. Deze vier vaarroutes zijn allemaal beschreven in de brochure 'Varen in Oldambt'.

Blauwediepsluis
De sluis tussen het Winschoterdiep en het Oldambtmeer kan door iederen bediend worden met een sleutel of pasje, verkrijgbaar bij de jachthaven in Winschoten (06-46016291) 
Openingstijden sluis: van 8.00 tot 22.00 uur, van 1 mei tot 1 oktober. Buiten het vaarseizoen op afspraak. Informatie bij Waterschap Hunze en Aa's (0598-693800).

Rondvaart

Liever niet zelf varen, maar lekker genieten vanaf een rondvaartboot? Met Pieter Dekker Rondvaarten ontdek je het Oldambtmeer op je gemak vanaf het water. Neem vooral een verrekijker mee, zodat je ook de eilanden vol met vogels van dichtbij kunt bekijken.

Zeilen, suppen en bootverhuur

Wil je een zeilboot, motorboot, sloep, kano of SUP-board huren? Dat kan bij Bootverhuur Blauwestad aan het Oldambtmeer. Iedere huurder krijgt een vaarkaart mee met leuke vaarroutes, bezienswaardigheden en horecapunten aan het water. Bij Zeilschool Blauwestad, eveneens gevestigd in Jachthaven Midwolda, kun je bovendien leren zeilen en windsurfen. 

Havens

Ben je onderweg met je boot en zoek je een leuke plek om aan te meren? Oldambt telt in totaal acht verschillende jachthavens waarvan er drie aan het Oldambtmeer liggen. Deze gemoedelijke havens zijn van alle gemakken voorzien. Leg je bootje aan en ontdek de waterkant. Zo wandel je bij Winschoten in vijf minuutjes naar het centrum of schuif je bij het Oldambtmeer aan bij een van de terrasjes.

Zwemmen

Op warme zomerdagen zijn er in Oldambt meer dan genoeg fijne plekken om even lekker af te koelen. Aan het Oldambtmeer liggen twee grote zandstranden met veilige zwemzones. Het Strand Zuid ligt bij het nieuwe Havenkwartier Blauwestad. Via een houten loopbrug loop je zo naar het strand met een grote zonneweide. Het andere strand ligt aan de noordrand van het meer, bij Midwolda. Hier kan je lekker zonnen of genieten van het terras bij het paviljoen. Voor kinderen is er een speeltuin. Even verderop bij Beerta kan je zwemmen in de Beertsterplas. Hier zijn geen faciliteiten, maar op het strand kan je beschut liggen. Zwem je liever in een zwembad? Dat kan natuurlijk ook. In de zomer kan je terecht bij Openluchtzwembad De Ringberg in Scheemda. Of kies voor een van de overdekte zwembaden: De Hardenberg in Finsterwolde en De Watertoren in Winschoten.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief