Erfgoed en cultuur in Waddenland

Een toren schever dan Pisa, een openluchtmuseum dat je meeneemt in het verleden en prachtige oude borgen. De liefhebber van erfgoed en cultuur komt in Waddenland enkel tijd te kort.

Menkemaborg

Uithuizen - In Uithuizen tref je een van de prachtige Groningse borgen die nog bewaard zijn gebleven. Lopend langs de singels kijk je je ogen uit. In de Menkemaborg vind je een museum. De borg werd gebouwd in de veertiende eeuw en is van oorsprong een verdedigbaar ‘steenhuis’ dat in de loop van de eeuwen is vergroot en verfraaid tot het vroeg achttiende-eeuwse barokke huis dat het nu nog is. De kamers zijn volledig ingericht met mooie meubels, zilver, porselein, koperwerk en portretten.

Lees meer

Scheve toren Bedum

Bedum - In de volksmond wordt deze toren ook wel 'de Schaive toren' genoemd. De toren is zelfs schever dan die van Pisa, maar dan gewoon in Bedum. De bouw van de Walfridustoren startte in het begin van de twaalfde eeuw. De kerk is vernoemd naar de heilige die samen met zijn zoon Radfridus op voettocht was naar Groningen en hier rond het jaar 1000 door Noormannen werd vermoord. De heilige werd op deze plaats begraven.

Lees meer

Warfhuizen kluizenarij

Warfhuizen - In 2001 werd de oude kerk van Warfhuizen in een traditionele kluizenarij met kapel omgebouwd. De kerk veranderde langzamerhand in een bedevaartsoord en werd na verloop van tijd ook als zodanig erkend. De toeloop neemt ook nu nog elk jaar toe en de bedevaartgangers komen van steeds verder weg. De kluizenaar in Warfhuizen is een priestermonnik die oorspronkelijk uit Odoorn, Drenthe komt.

Lees meer

Openluchtmuseum

Warffum - Het verleden komt tot leven in het hart van het Noord-Groningse dorp Warffum. Ontdek in openluchtmuseum Het Hoogeland het platteland van ruim honderd jaar geleden. Kijk rond in twintig oude gebouwen en ervaar hoe mensen vroeger woonden en werkten. Woonkamers en slaapkamers zijn met oog voor detail ingericht, alsof de bewoners net even weg zijn. Een uitje voor jong en oud.

Lees meer

Molen Goliath

Eemshaven - De Goliath, een monument van water en wind. De uitgestrekte Emmapolder en dynamische Eemshaven sluiten op elkaar aan. Alsof het altijd zo is geweest. Rust en ruimte ervaar je bij poldermolen de Goliath. De molen draait nog regelmatig.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief