Land van boeren en vissers

Waddenland is een regio van makers. Van mensen die door weer en wind gaan om de lekkerste producten op je bord te krijgen. Van scharrelvlees en verse groenten uit Uithuizermeeden tot aan garnalen uit de Waddenzee. Verbouwd in de regio smaakt het allemaal nog nét even wat lekkerder. Maak kennis met het land van boeren en vissers.

Ontmoet de makers

De boeren en vissers van Waddenland zijn trots op hun producten. Melk, spelt, aardappelen, garnalen of paling: ze houden van eerlijk voedsel rechtstreeks van het Groninger land én uit de zee. Neem een kijkje in de koeienstal, betreed een oude boomgaard om je eigen appels te plukken, stap aan boord van een garnalenkotter en zie hoe er in de palingrokerij gewerkt wordt. Maak kennis met de makers en ontdek waar je eten vandaan komt.

Verser dan vers

Eemstuin

Uithuizermeeden - Vlak bij de Waddenzee ligt de Eemstuin, waar pure groenten groeien. De boeren brengen deze in en om Groningen langs de huizen. De groentenpakketten zijn vooraf samengesteld met kraakverse, vaak ook wat vergeten groenten. Omdat alles uit eigen tuin komt, eet je met de seizoenen mee. Dat nodigt nog eens uit om te experimenteren met groenten.

Lees meer

Palingrokerij Gaele Postma

Zoutkamp – Vroeger had Zoutkamp een grote vissershaven, maar toen de Lauwerszee werd afgesloten verloor het deze belangrijke positie. Het dorp heeft nog altijd de uitstraling en sfeer van een ouderwets vissersdorp en ook voor vis kan je hier nog altijd terecht. Al jaren haal je in de haven bij Palingrokerij Gaele Postma de lekkerste verse vis. Zoals het vroeger smaakte.

Lees meer

Landgoud

Kloosterburen - Aan de Groninger waddenkust teelt het familiebedrijf van Hero Havenga de Poel op biologische wijze gewassen. Op deze grond voor fijnproevers verbouwt Landgoud onder andere spelt, mosterdzaad, hop en witte aalbes. Met de laatste maken ze unieke wijn van Groninger bodem: Blanka. Een heerlijke wijn voor bij een uitgebreide maaltijd. 

Lees meer

Waddenvarkens

Uithuizermeeden - Ouderwets lekker scharrelvlees, zoals ze het zelf noemen. Bij Waddenvarkens krijgen de varkens namelijk alle ruimte om vrij te bewegen, wroeten en luieren in een moddenpoel. Zonder stress en in hun eigen tempo. Zelfs het voedsel wat ze krijgen komt gewoon uit de buurt. Ook de runderen en 'bofkippen' die rondlopen op de boerderij hebben een goed leven. Lekker vrij. Proef zelf maar!

Lees meer

Streekmarkten

Verschillende locaties – Regelmatig worden er ook gezellige streekmarkten georganiseerd waar je terecht kan voor lokale producten. Bijna iedere week kan je wel ergens terecht voor verse, lokale producten. Laat je verrassen door al het lekkers dat de streek te bieden heeft, en waag je eens aan de lokale lekkernijen op de kleinere marktjes.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief