Wiebe en Gerlinda van Goinga

Herberg De Gouden Karper

Dit keer maken we in Moi Winsum kennis met Wiebe en Gerlinda van Goinga van Herberg De Gouden Karper. Misschien wel de oudste nog authentieke herberg van Nederland. En wanneer je binnenstapt zie je het gelijk. Ze kunnen zich met recht historisch noemen. Neem plaats op het ruime zonnige terras aan het dorpsplein en geniet. 

Winsumer gastvrijheid

Een kleine geschiedenisles. Na het rampjaar 1581 werd Winsum door de Groningers met de grond gelijk gemaakt. Op de oude funderingen van het hospitium, het gebouw waar het Winsumer klooster haar reizigers onderdak bood, werd een nieuwe herberg gebouwd. Sporen van dit hospitium zijn nog steeds te zien op de benedenverdieping van De Gouden Karper. En er is meer bewijs van een lange geschiedenis van gastvrijheid: in een archiefstuk uit de 16e eeuw wordt al gesproken over “De Carper” en er is een koopakte van 16 december 1773. Hierin verkoopt Alegonda Eelerts de herberg aan Geertjens Jacobs voor 875 Carolusgulden en een zilveren Ducaton. Ongetwijfeld een smak geld in die tijd. Naast de rijke historie kun je bij Herberg De Gouden Karper genieten van lekker eten en Winsumer gastvrijheid zonder opsmuk. “Onze gastvrijheid heeft er mede aan bijgedragen dat er tijdens de eerste verkenningsronde van de ANWB een extra plusje op de scorekaart werd bijgeschreven.”

“Gastvrijheid bieden vanuit deze prachtige historie is een droom die uitkomt en een super levensinvulling.”

Rust, ruimte en schone lucht

Wiebe Van Goinga spreekt vol lof over het dorp. Hij roemt de vele faciliteiten, de fijne nuchtere mensen en het feit dat de stad Groningen binnen handbereik is. Als Wiebe en Gerlinda toch iets moeten noemen waar in Winsum wel wat meer aandacht voor mag komen, dan is dat cultuur. Ze zouden graag nog meer kunst, kunstgalerieën, muziek en workshops zien in het dorp. Aan bezoekers die nog nooit in Winsum zijn geweest raden ze aan om zich vooral in te leven in de Groningse mentaliteit en te genieten van de rust, ruimte en de schone lucht.

Contact

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief