Fietsen in Eemsdelta

Zet je voeten op de pedalen en laat de wind door je haar waaien. Een fietstocht door Eemsdelta zit vol met verrassingen. Stap op de fiets, ontdek het gebied van de Dollard en steek halverwege met een veerboot het water over. Of maak kennis met de sterren van het Hoogeland. Eemsdelta is precies groot én klein genoeg voor fantastische tochten.

 

Vers uit Eemsdelta

De regio Eemsdelta oefent al duizenden jaren een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de mens. Het begon ooit met een ontembare Wadvlakte en leidde tot ‘beste grond’ binnen de dijken. De maren, de wierdendorpen en dijken zijn stille getuigen van hoe de zee uiteindelijk ‘de strijd’ verloor. De mens pakte het over en bewerkte het drooggevallen land. De mineraalrijke en zilte zeekleibodem van Eemsdelta brengt nu een schat aan vers voedsel voort.

Lees meer

Kerken, oases van rust

Verheven boven het omringende land zijn de kerken niet te missen. Eemsdelta telt een flink aantal wierdekerken uit de late middeleeuwen. Magische plekken zijn het, oorden van bezinning. Oases van rust. Het mooiste is dat je er meestal zo binnen kunt lopen. Tijdens deze fietsroute ontmoet je tal van prachtige kerken. Vaak staat de deur al open of je leent even de sleutel bij de buren.

Lees meer

Altijd wind mee

Het treinspoor loopt als een slagader door Eemsdelta. Dat maakt het mogelijk om op de fiets bijna altijd voor de wind Eemsdelta te ontdekken. En als je tegenwind hebt, stap dan gewoon in de trein. Als je van Groningen naar Delfzijl (of andersom) reist, kun je zelfs je fiets meenemen in de trein.

Lees Meer
Eemsdelta video

Dollardroute

De ongeveer 300 kilometer lange Duits-Nederlandse fietstocht over de Internationale Dollard Route voert je door een uitgestrekt polderlandschap. Een landschap dat wordt doorsneden door ringvaarten en waterlopen, die van vitaal belang zijn voor de bewoners. Terwijl je om je heen kijkt zie je dat dit de ideale omgeving is voor bijzondere flora en fauna.

Lees meer

Fietsveer Ditzum

Tijdens je tocht rond de Dollard de zeearm oversteken? Dat kan met de handige fietsverbinding. Tussen Ditzum, Emden en Delfzijl vaart, van mei t/m september, op drie dagen in de week het passagiersschip ‘Dollard'. Aan boord mag je je fiets meenemen en zo kan je op je stalen ros ook het gebied aan de andere kant van de Dollard ontdekken. Weer eens wat anders dan een brug.

Lees meer

Sterren op het Hoogeland Arrangement

‘Sterren op het Hoogeland’ is een driedaags fietsarrangement vol met verrassende ontmoetingen. Samen met een kaart en audiofragmenten maak je kennis met drie sterren van het Hoogeland, de kunstenaars Henk Helmantel, Francine Schrikkema en Jaap van Meeuwen. Een tocht vol historie en cultuur, dwars door het Groninger landschap.

Lees meer

Fruitteeltroute

Wie vandaag de dag door de voormalige Fivelboezem fietst en een kien oog heeft voor land en gewas, ziet op meerdere plekken (weer) fruitteelt floreren. De vruchtbare zeeklei heeft haar eigenschappen niet verloren en biedt een goede bodem voor de verbouw van onder andere appels, peren, pruimen en bessen. Stap op de pedalen en ontdek de lokale fruittelers.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief