Musea voor liefhebbers

Die zijn er volop in Midden-Groningen. Vaak zijn ze opgericht door verzamelaars, zoals het Brandweermuseum of het Schaatsmuseum. En je vindt er enthousiaste vrijwilligers, zoals de buschauffeurs bij het Busmuseum of de smid bij de Historische Scheepswerf, die je graag vertellen over hun passie.​

Nationaal Bus Museum | Bussen van weleer

Hoogezand - In vroegere tijden nam je niet gewoon de bus, maar je ging ‘mit Gado noar stad’ of met een van die andere busmaatschappijen zoals de ESA en de DAM. In het Nationaal Bus Museum in Hoogezand staan ze allemaal keurig in het gelid: de bussen van weleer. Je vindt er een bijzondere collectie autobussen en diverse touringcars uit vervlogen tijden, en zelfs een gevangenisbus. De kaartjes, kniptangen, stropdassen, petten en uniformen mogen natuurlijk niet ontbreken. Instappen maar.

Lees meer

Brandweermuseum | Gaan als de brandweer

Sappemeer - Voor velen is het een kinderdroom: werken bij de brandweer. In het Brandweermuseum in Sappemeer kun je je droom voor eventjes waarmaken. Er staan tientallen perfect gerestaureerde brandweerwagens, velen uit Groningen. En je kunt er regelmatig terecht voor open dagen of optochten waar de wagens aan meedoen. Een ideaal uitje voor het hele gezin of voor een kinderfeestje.

Lees meer

Noord-Nederlands Trein & Tram Museum | Instappen maar

Zuidbroek - Of je nu houdt van ‘echte’ treinen of juist van de kleine modeltreintjes, de liefhebber kan in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum zijn hart ophalen. En het mooie is: het museum is gevestigd in een oud station! Ontdek hoe het is om conducteur of treinbestuurder te zijn.

Lees meer

Historische Scheepswerf Wolthuis | Trossen los

Hoogezand - Ben je geïnteresseerd in scheepsvaart of scheepsbouw, hou je van oude machines of ben je gewoonweg dol op alles van vroeger? Dan is de Historische Scheepswerf Wolthuis een aanrader. Hier is namelijk helemaal niets veranderd in de afgelopen decennia. De vrijwilligers van de werf, vaak mannen die zelf ook op een scheepswerf hebben gewerkt, gebruiken en demonstreren hun ambacht regelmatig.

Lees meer

Stenenmuseum | Prehistorische zwerfstenen van het Groninger land

Slochteren - Het was een bijzondere erfenis, de enorme collectie Scandinavische zwerfstenen en vuurstenen werktuigen die Paul en Martha Thijssen kregen. Ze maakten er een museum van. Het museum herbergt een unieke collectie zwerfstenen die tijdens de IJstijden met het landijs naar Noord-Nederland kwamen en die karakteristiek zijn voor de regio waar ze vandaan komen. 

Lees meer

Museum ’40-’45 | De oorlog dichterbij

Kolham - Als twaalfjarige krijgt Chris Scholtens pamfletten die in 1939 zijn uitgestrooid boven Oost-Groningen. Ze vormen het begin van een verzameling die inmiddels honderden items over de Tweede Wereldoorlog bevat, van groot tot kleinIn Museum ’40-’45 in Kolham vind je boeken, brieven, documenten, emaillen borden, kranten, onderdelen van voertuigen, militaire tenues, munitie, schilderijen, stafkaarten en schaalmodellen van oorlogsschepen.

Lees meer

Groninger Schaatsmuseum | Van houtjes tot klapschaats

Sappemeer - Schaatsverzamelaar Alex Kampinga van het Groninger Schaatsmuseum begon met het verzamelen van ‘scheuvels’ omdat hij een ontspannende hobby zocht. In het Schaatsmuseum vind je schaatsen van over de hele wereld, waarvan sommigen eeuwenoud. Van unieke exemplaren zoals zwanenschaatsen of schaatsen van bekende schaatsers tot het gewone ‘houtje’ uit begin vorige eeuw.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief