Erfgoed en cultuur Midden-Groningen

Van een borg uit de vervlogen levens van adellijke families tot kleine artistieke galeries en ateliers. Cultuurliefhebbers kunnen in Midden-Groningen hun hart ophalen. We nemen je mee langs een paar verschillende plekken in de regio, waar je kunt genieten van erfgoed en cultuur.

Fraeylemaborg | Downton Abbey op het Groninger land

Wie over de drempel van de Fraeylemaborg stapt, belandt in de vervlogen levens van adellijke families, dienstmeisjes en butlers. Net als in de Britse serie Downton Abbey waren de borgbewoners tot ver in de 20e eeuw chique jonkvrouwen en -heren die gekleed en bediend werden.

Lees meer

Musea voor liefhebbers | Enthousiaste verzamelaars

Musea voor liefhebbers, die zijn er volop in Midden-Groningen. Vaak zijn ze opgericht door verzamelaars, zoals het Brandweermuseum en het Schaatsmuseum. Je vindt er enthousiaste vrijwilligers, zoals de buschauffeurs bij het Busmuseum of de smid bij de Historische Scheepswerf die je graag vertellen over hun passie.​

Lees meer

Naar het theater | Licht uit, spot aan

Het doek gaat open, je zakt behaaglijk weg in je stoel en voor je ogen ontrolt zich een nieuwe wereld: het theater! Of je nou van serieuze toneelstukken houdt, met je kinderen naar een familievoorstelling wilt of gewoon een avondje wilt lachen, je kunt heel goed in Midden-Groningen terecht. Bijvoorbeeld bij Met Meer Cultuur, een kleinschalig theater en een cultuurwerkplaats waar creativiteit volop de ruimte krijgt. Het grootste theater in Midden-Groningen is het Kielzog in Hoogezand.

Lees meer

Kerk en orgel van Noordbroek | Ol' Dodde

Aan de Noordersingel in Noordbroek vind je een prachtige kerk. De kerk van Noordbroek werd gebouwd in het begin van de 14e eeuw en is een hoogtepunt in de romanogotiek in Groningen. De losstaande romaanse toren, in de volksmond 'Ol' Dodde' (oude dikke) genoemd, is ouder dan de kerk zelf. In 1967 werd de kerk bijna gesloten, maar uiteindelijk zorgde een kleine meerderheid in de gemeenteraad ervoor dat de kerk behouden is gebleven. Gelukkig maar, want het is een pareltje.

Lees meer

Ateliers en galeries | Genoeg voor kunstliefhebbers

Niet alleen in de stad, maar ook in de provincie kun je als kunstliefhebber je hart ophalen. En of je nu houdt van kleine artistieke galeries of van eigenzinnige ateliers: in Midden-Groningen zijn er genoeg manieren om kunst te bewonderen.

Lees meer

Draaiend erfgoed | Fietsen en wandelen langs de molens

Wie van molens houdt zit goed in Midden-Groningen. De molen is niet voor niets ons nationale symbool, het bracht ons onder meer nieuw land en voedsel. Ook in Groningen speelden de molens een grote rol in de geschiedenis. Het ontpolderen van land, het malen van koren: dankzij de historische molens van Midden-Groningen was er voorspoed. En ze draaien nog altijd door.​ Maak eens een wandel- of fietstocht langs dit draaiende erfgoed. 

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief