Op stap met de boswachter

Vroeger vertelde Jaap Kloosterhuis over de natuur met een schoolbord achter zich. Dit schoolbord verruilde hij later voor een levendiger achtergrond. Tegenwoordig deelt hij als boswachter zijn verwondering voor de natuur in Nationaal Park Lauwersmeer. Een uniek natuurgebied, waar orchideeën kleur, en vogels beweging toevoegen aan zijn verhaal.

Bekijk het arrangement 

"Lopen door een 2 meter hoog Rietveld is een bijna onnederlandse ervaring"

Jaap Kloosterhuis

“Er komen hier vogelaars van over de hele wereld. Die begrijpen dat het Lauwersmeer past in een rijtje internationaal belangrijke gebieden als de Camargue en Baie de Somme. Het mooie aan mijn werk bij Staatsbosbeheer is dat ik de verwondering soms ook zie ontstaan bij mensen die niet zoveel met de natuur hebben. Soms kom je langs een omgevallen boom waarbij de wortelkluit is meegekomen. Daaronder vind je weleens gesloten kokkels die in de bodem zitten. In 1969 is dit gebied afgesloten van de zee, waardoor er zoet water kwam. De kokkels zitten daarom nog steeds in de grond. Op de voormalige zandplaat vind je door die bijzondere overgang van zout naar zoet water parnassia, wintergroen en de mooiste orchideeën.”

In het hart van het gebied liggen drie eilandjes. In de haventjes mag je een bootje aanleggen om te overnachten onder de donkere sterrenhemel, te midden van de natuur. Het Nationaal Park Lauwersmeer is benoemd tot Dark Sky Park. Natuurliefhebbers krijgen hier de kans om de geuren, geluiden en die unieke donkere lucht mee te maken.

“Na het broedseizoen en voor de winterrust verzorg ik namens Staatsbosbeheer excursies door het gebied. Dit zijn tochten van 5 uur, maar ook kleinere rondjes van 90 minuten. Met een kleine groep door een 2 meter hoog rietveld lopen, dat is een heel bijzondere, bijna surreële ervaring.”

Een mooi beginpunt voor een avontuur in het Nationaal Park Lauwersmeer is het activiteitencentrum van Staatsbosbeheer: de Bosschuur.

Begin je avontuur op: http://www.np-lauwersmeer.nl/documents/ativiteitencentrum.xml